Karnabaharla yapılacak en iyi 5 şey

Gelin karnabahara bir şans verin. Doğru pişirme yöntemlerini kullanıp baharat ilave ederek lezzetine lezzet katın. Bu öyle bir sebze ki çorbası da olur
köftesi de... Ama en çok tercih edileni kızartması.

Garnitür, hatta yeri geldiğinde yemek olarak sofrada bir şekilde hep yer bulan patatese rakip getirmek değil amacım. Ama karnabahar hakikaten lezzetli bir sebze. Neden yeri geldiğinde bir patates olamaz, kestirmek güç... Belki de ezber bozamadığımız için, belki de hep haşlama veya sulu yemek olarak yapıldığından. Siz de benim gibi düşünüyorsanız,  yani onun lezzetine haksızlık edildiğini, o zaman farklı şekillerde zaten değerlendiriyor, doğru pişirme yöntemleriyle hakkını veriyorsunuz demektir. Bu yazı bugüne kadar karnabahara hiç şans vermeyenlere...

1 En favori lezzetim!

Fırında sarımsaklı karnabahar: Karnabaharları iri iri çiçeklere ayırın. Yatay olacak şekilde orta kalınlıkta dilimleyin. Karabiber, biberiye, tuz, zeytinyağı ve bol miktarda kabukları üzerinde sarımsak dişleriyle birlikte harmanlayıp fırına verin. Eğer biraz tavuk suyu eklerseniz yumuşak ve farklı bir lezzete sahip oluyor. 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

2 Bir kez deneyin hep yapacaksınız

Nar ekşili karnabahar: Çiğ olarak minik çiçekler halinde ayırdığınız karnabaharı yıkayıp iyice süzün. Nar ekşisi, biraz kimyon, tuz ve ince kıyılmış naneyle karıştırın. İşte bu kadar basit! Şimdi doğru servis tabağına. Yarım saat beklerse daha lezzetli olur. Unutmadan, içine salatalık da ekleyebilirsiniz.

3 Köfte köfte olalı

Kaşarlı karnabahar köftesi: Karnabaharı diri kalacak şekilde haşlayın. Süzdükten sonra içine bayat mısır ekmeği kırıntısı, bol miktarda peynir rendesi, maydanoz, dereotu, bir adet yumurta ve iki yemek kaşığı un koyup karıştırın. Buzdolabında soğuması için bir saat bekletip köfte büyüklüğünde yuvarlayarak galeta ununa batırın ve yanmaz bir tavada az zeytinyağında kızartın. Bu köftenin içine damak tadınıza göre baharat; havuç, yer elması hatta elma rendesini çiğden ekleyebilirsiniz. Hatta somon füme bile! Herbiri farklı bir lezzet verecek, ayrı ayrı deneyin...

4 Krem peynirle birleşince

Karnabahar çorbası: Karnabaharı iyice haşlayın. Derin bir tencereye 5-6 su bardağı tavuk suyunu koyup ısıtın. Haşlanmış karnabaharı, 150-200 gram krem peynir ve az miktar haşlama suyuyla kalın bir püre kıvamı olacak şekilde rondoda pürüzsüz hale gelecek şekilde ezin, tavuk suyuna ilave edin. Biraz müştak rendesi, karabiber ve tuz ekleyip sürekli karıştırarak bir taşım kaynatın. Bayat ekmekleri zeytinyağı, sarımsak püresi ve ince kıyılmış maydanozla harmanlayıp fırında nar gibi kızartın. Çorbanın üzerine bu ekmekleri serpip servis yapın.

5 En bilinen ve en lezzetli hali

Karnabahar kızartma: Karnabaharı çiçek çiçek ayırın. Bol kaynar tuzlu suda diriliği gidecek şekilde bir dakika kadar haşlayıp soğutun. Bu arada krep hamurundan daha sıvı bir hamur hazırlayın. Bunun için iki yumurta, 8 yemek kaşığı un, bir su bardağı süt, tuz ve bir çay kaşığı kabartma tozunu çırpın. Suyunu süzdüğünüz karnıbaharları bu bulamaca batırıp, fazlalığı akıtın ve kızgın yağda  kızartın.

HAFTANIN MEKANI

Moda Saklı Köşk. Firik pilavını ve et tandırını mutlaka deneyin.

HAFTANIN YEMEĞİ

Fırında sarımsaklı karnabahar.

HAFTANIN MEYVESİ

Hünnap. Taze hünnapla (irilerinden) zeytinyağlı yemek yapmayı deneyin. Zeytinyağlı yemekte yer elması gibi malzemeleri seviyorsanız onu da seveceksiniz.

HAFTANIN BALIĞI

Palamut. İri bir palamutu diklemesine fileto yaptırın, kanını iyice alın, soğuk suda tutun, kurulayın. Fırın tepsisine alıp üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber serpip ızgara bölümünde 20 dakika nar gibi kızartın... Bu pratik yöntemle balğın en lezzetli halini tadacak ve palamut mevsimi bitene kadar benim gibi esiri olacaksınız.