Karpuz alýrken seçiciyiz ama..

Yabancý futbolcu kontenjaný, son dönemlerin derin tartýþma ve sorgulama konusu oldu... Genel kadro içinde, sayý olarak 14’le sýnýrlý kaldýðý ve sahadaki tüm futbolcularýn yabancý olabileceði (Hatta olduðu) bu düzen; ciddi anlamda tepki toplamaya baþladý. Hatta Cumhurbaþkaný, bu konudaki huzursuzluðun giderek artmasý üzerine; çare arandýðýný açýkladý. Ancak mevcut sözleþmeler nedeniyle, konunun ancak 2019 sonrasý için çözüme ulaþtýrýlacaðýný söyledi.

Öyle görünüyor ki; kulüplere tanýnan “14 yabancý futbolcu transfer hakký” ciddi anlamda týrpanlanacak. Böylece paldýr-küldür getirilen sistem, revize ediliyor olacak.

***

Þu bir gerçek ki; sahaya sürülen onbirlerdeki “Çok hatta tümden yabancý” futbolcu düzeni, bir çok ülkede sýkça kullanýlýyor. Ancak onlarýn belirli kurallarý, seçici bir taraflarý var. Kim nerden, nasýl, ne buluyorsa alamýyorlar. Bizdeki gibi; “Gelen aðam-Giden paþam” düzeni kurmamýþlar. Ýlkeleri/þartlarý/kurallarý var.

Biz kalite sorununu dert edinmedik, onun için sýkýntýlar yaþadýk.

Oysa geçmiþte, ucuz olduklarý için neredeyse sadece Yugoslavya’dan aldýðýmýz futbolcular için bile, “29 yaþýndan büyük olmamak ve bir sezon öncesinde milli takýmlarýnda en az bir kez forma giymiþ olmalarý” þartý aranýyordu. Yani seçiciydik... Afedersiniz ama, þimdi Dingo’nun ahýrýna döndük. Yurt dýþýnda yolda bulduklarýmýzý çeviriyoruz. Ülkeyi yabancý futbolcu mezarlýðýna döndürdüler.

Bu açýdan bakýldýðýnda, sayý sýnýrlamasýna gidilecek olmasý; doðru bir hamle olarak görünüyor.

***

Basketbol camiasý, yabancý kuralýný akýlcý ve ihtiyaca göre kullandýðý için; verimli sonuç aldý. Fenerbahçe’nin geçen sezon EuroLeaque Þampiyonu olmasý bu sayedeydi. Futbolumuz ise, (Galatasaray ve Beþiktaþ dýþýnda) bu hakký yüzüne-gözüne bulaþtýrdý. Çözüm þart!