Karpuz alırken seçiciyiz ama..

Yabancı futbolcu kontenjanı, son dönemlerin derin tartışma ve sorgulama konusu oldu... Genel kadro içinde, sayı olarak 14’le sınırlı kaldığı ve sahadaki tüm futbolcuların yabancı olabileceği (Hatta olduğu) bu düzen; ciddi anlamda tepki toplamaya başladı. Hatta Cumhurbaşkanı, bu konudaki huzursuzluğun giderek artması üzerine; çare arandığını açıkladı. Ancak mevcut sözleşmeler nedeniyle, konunun ancak 2019 sonrası için çözüme ulaştırılacağını söyledi.

Öyle görünüyor ki; kulüplere tanınan “14 yabancı futbolcu transfer hakkı” ciddi anlamda tırpanlanacak. Böylece paldır-küldür getirilen sistem, revize ediliyor olacak.

***

Şu bir gerçek ki; sahaya sürülen onbirlerdeki “Çok hatta tümden yabancı” futbolcu düzeni, bir çok ülkede sıkça kullanılıyor. Ancak onların belirli kuralları, seçici bir tarafları var. Kim nerden, nasıl, ne buluyorsa alamıyorlar. Bizdeki gibi; “Gelen ağam-Giden paşam” düzeni kurmamışlar. İlkeleri/şartları/kuralları var.

Biz kalite sorununu dert edinmedik, onun için sıkıntılar yaşadık.

Oysa geçmişte, ucuz oldukları için neredeyse sadece Yugoslavya’dan aldığımız futbolcular için bile, “29 yaşından büyük olmamak ve bir sezon öncesinde milli takımlarında en az bir kez forma giymiş olmaları” şartı aranıyordu. Yani seçiciydik... Afedersiniz ama, şimdi Dingo’nun ahırına döndük. Yurt dışında yolda bulduklarımızı çeviriyoruz. Ülkeyi yabancı futbolcu mezarlığına döndürdüler.

Bu açıdan bakıldığında, sayı sınırlamasına gidilecek olması; doğru bir hamle olarak görünüyor.

***

Basketbol camiası, yabancı kuralını akılcı ve ihtiyaca göre kullandığı için; verimli sonuç aldı. Fenerbahçe’nin geçen sezon EuroLeaque Şampiyonu olması bu sayedeydi. Futbolumuz ise, (Galatasaray ve Beşiktaş dışında) bu hakkı yüzüne-gözüne bulaştırdı. Çözüm şart!