Karþý ittifakýn tüm bileþenleri bir süredir hayli aceleci. Bir telaþ, bir erken kampanyalar, sýrlarýný sýrýtarak ortaya dökmeler, þirinlikler, þirinlikler...
Erken seçim talebi yerel seçimlerin ardýndan baþladý zaten. Bu bir yere kadar normaldir. Muhalefetin iþi budur. Hazýrlýksýz olmalarýna, boylarýnýn ölçüsünü yeni almýþ olmalarýna raðmen yerli yersiz seçim isteyerek ülke sanki yönetilemiyormuþ havasý yaratmak isterler.
Bu kez Cumhuriyetin 100. Yaþýna, 2023'e Erdoðansýz girmek için Türkiye'yi seçime zorlamak istiyor Türkiye karþýtý cephe. Ekonomik saldýrýlar, yaptýrýmlar, pandemi koþullarýnda aþý zorlamasý, güneyimizde PKK'nýn, Türkiye'de FETÖ'nin yeniden kurgulanmak istenmesi, mafya artýklarýnýn sahne almasý... Hepsi muhalefetin manivelasý.
Havada 17-25 Aralýk'ýn aðýr pusu var.
ABD Baþkaný Biden'ýn "Erdoðan'ý bu kez (darbeyle deðil) seçimle indireceðiz" dediðini tam burada hatýrlatayým.
Karþý ittifak bütün unsurlarýyla harekete geçmiþ olsa da muhalefet partilerinin sandýkta ve sahada büyük çýkmazlarý, handikaplarý ve çaresizlikleri var.
Hadi bakalým.
1) Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn siyasi liderliði, tecrübesi ve halkta uyandýrdýðý güven aþamadýklarý, karþýsýnda küçüldükleri bir gerçek.
2) Cumhur Ýttifaký'nýn sahiciliði ve sarsýlmazlýðý da muhalefetin aþamadýðý bir durum. Cumhur Ýttifakýnýn 15 Temmuz gecesi sokakta darbecilere karþý dayanýþma halinde kurulmasý, yani tabandan tavana sirayet etmesi, Millet Ýttifakýnýn –Akþener'in dediði gibi- masa baþýnda pazarlýklarla elit tabakada oluþmasý, tabanýn bu birlikteliði kabulde zorlanmasý ve Ýyi Parti'nin biteviye ufalanmasý.
3) HDP gerçeði ortadayken HDP ile Ýyi Parti'yi ayný ittifakta tutmak tasarýmýn sahipleri için hiç kolay deðil. CHP ne kadar çýrpýnýrsa çýrpýnsýn 2023'e kadar bu risk hep olacak. Erken seçim davulu o yüzden çalýnýyor. Ama seçmenin kafasýný da bir noktadan sonra þiþecektir.
4) Karþý ittifakta bütün hesaplar seçimlerin ikinci tura kalmasý üzerine. Ama Erdoðan'ýn seçimleri ilk turda almasý yüksek ihtimal.
5) Ýkinci turu alabilecek bir isimle seçime gidilmek hesabý kavgayý kýzýþtýrýyor. 2018 öncesi hiç bir partiden olmayýp hepsinin üstünde olmasý için düþünülen "çatý aday" formülü çatýlmadan daðýlmýþtý. Abdullah Gül kendi ismi üzerinde uzlaþýlmayýnca, olaylarýn göbeðinde olan Ali Babacan'a "Deva" adýyla bir parti kurdurdu ve küçüklerin en küçüðü konumu kabul edildi.
6) CHP son yerel seçimlerde HDP'nin, Ýyi Parti'nin, Saadet Partisinin ve diðerlerinin oylarýyla iki büyükþehir kazanýnca artýk çatý adaya ihtiyacý olmadýðýný düþünmeye baþladý. Kendinde çatý aday potansiyeli gören eski AKePe'liler boþa düþtü. Bir yandan da CHP'deki kavga büyüdü. Daha da büyüyecek.
7) Kýlýçdaroðlu bu kez "gel bakalým Muharrem" muamelesi çekemeyeceði rakiplere sahip: Mansur Yavaþ ve Ekrem Ýmamoðlu. Ýkisini de kendi eliyle CHP'ye dahil etti, görünür kýldý, aday yaptý. Onlara oy toplamak için o partiden bu partiye kaç tur döndü, baþý döndü, gaf üstüne gaf, çeliþki üstüne çeliþki yaþadý. Sonunda taþýma oylarla da olsa ikisini seçtirmeyi baþardý.
8) Ama bu kez Ýmamoðlu ve Yavaþ tarafýndan ekarte edilmeyi kaldýramayacaðý bir çýkmazý yaþýyor Kýlýçdaroðlu. Zira CHP'nin oyu artmasa da CHP adaylarýna verilen emanet oylar CHP hesabýna yazýlýyor. E o da bu durumu kendi baþarýsý sayýyor. Haliyle hem CHP adýna nihayet bir þeyler baþarýyor görünüp hem kadük kalmamayý bu kez kabullenmeyecektir.
9) Karþý ittifakýn her an daðýlma, daðýlmadan sandýktan çýkmayý baþarýrsa farklý ideolojilerdeki partilere farklý sayýda bakanlýk verme gibi gerilimleri Kýlýçdaroðlu yaþýyor. Partiler arasýnda hala o slalom yapýyor. Keyfini ise seçtirdikleri sürüyor. Yani yeni rakipleri! O yüzden kendi adýný, yüzünü parlatma yoluna gitti Kemal Kýlýçdaroðlu. Bu açýdan CHP'nin Cumhurbaþkaný adaylýðý için sert bir yarýþ baþladý CHP'de. Bakalým neler olacak.
10) CHP içinde Kýlýçdaroðlu'nun en güçlü rakibi Muharrem Ýnce idi. Ki Cumhurbaþkaný seçimlerinde CHP'den fazla oy almýþtý Ýnce. Onu partiden uzaklaþtýrmayý baþardý ama bu kez parti dýþýnda partiyi paralize ediyor Ýnce. CHP tabanýndaki Kýlýçdaroðlu yönetimine, HDP ve FETÖ yanaþmalarýna, dýþ politikalarda emperyalist boyun eðiþe itiraz eden vatansever CHP'liler nezdinde Muharrem Ýnce güvenli bir liman olacaktýr.