Kasap vitrini gibi...

Yıllar önce haber Amerika’dan gelmişti... Ülkedeki belirli üniversitelerde Türkiye’deki kimi gazetelerin internet sayfalarına erişim, içerik pornografik bulunduğu gerekçesiyle engellenmişti... Bu olaydan sonra toplanıldı, temiz içerik sözler verildi, kısa süre uyuldu, sonra iş yine çığırından çıktı. Dün sabah merkez olduğunu söyleyen gazetelerin hepsinin internet sitesinde kadın bedeni sergilenen bir sürü galeri var. Bazıları da “mutlaka görmelisiniz” başlıklı, hiç alakasız bir haberi bile yine kadın fotoğraflarıyla süslemiş...

***

İş sadece resimlerle bitmiyor aslında... Bir başka sıkıntıda cinsel suçlarla ilgili davalardan bazı ifadelerin başlık olarak öne çıkarılması.Kadın ifadesinde uğradığı saldırıyı anlatıyor, o ifadeden alınan kafalarda erotizm çağrıştıran cümle, habere başlık yapılıyor.Gazetecilik dürtüsü falan değil o başlığı attıran, daha fazla ilgi çekmek...

***

Kadın bedeni hatta kadınların maruz kaldıkları cinsel saldırıların bile garip şekilde haberleştirilmesinin tek bir sebebi var, “tık almak”.Tık alınca, patronaj size aferin diyor, rakiplerinizin önüne geçiyor, reklam ajanslarına “bak en çok okunan benim” diyor, daha fazla para kazanıyorsunuz. Kadın bedeni sergilemek için haber diye sunulanların galeri olması bu yüzden.

Bu “tık alma” rekabeti o kadar saçma boyuta gelmişti ki, bir ara, Türkiye’de, Türkçe olarak yayınlanan bir gazetenin internet sitesini Türklerden çok Çinliler okuyordu. Sonradan ortaya çıktı ki, o gazete gitmiş Çin’den “tık” satın almış.

***

İşini düzgün yapan sitelere karşı oluşan haksız rekabet bir dert, çoluk çocuğun bazı gazetelerin internet sitesine girmesinden endişe edecek hale gelmek başka dert. Dünyada Türkiye’den en fazla nefret eden magazin figürü Kim Kardashian’dır. Bu hanımın TV programlarında Türkiye konusu geçtikçe düşmanca cümleler kurulur.O program hali hazırda Türkiye’deki platformlardan birinde yayınlanmaya devam ediyor. 

Daha vahimi, o kadına dair erotik fotoğraflar Amerikan medyasından çok Türk medyasının internet sitelerinde kullanılıyor. Durum bu kadar vahim işte, çıplaklığı internet sayfalarına taşıyabilmek adına “kanlı katil” yakıştırmasını bile görmezden gelebiliyorlar.