‘Kaþýkçý olmasaydý Yemen’e kimse bakar mýydý?’

Bugün Yemenli bir dostumun gönderdiði makaleyi aynen iktibas ediyorum. Yazýnýn baþlýðý da ona ait. 

Yemenli gazeteci ve araþtýrmacý ‘Muhammed el-Ragawi’ diyor ki:

Yemen'deki olaylar, uzun zamandýr dünya medyasýnda ‘unutulmuþ savaþ’ olarak anýldý. Elbette bu konuda Yemen’in meþru hükümetinin, dört yýl boyunca devam eden savaþý medyaya taþýmadaki baþarýsýzlýðýnýn payý büyüktür.   

*** 

Son zamanlarda Türkiye medyasý dâhil, dünya medyasýnda Yemen’le ilgili haberlerin oldukça yoðun olduðunu ve Yemen halkýnýn yaþadýðý insani dramýnýn fazlasýyla yer aldýðýný görüyorum. 

Romalýlar Yemen’e ‘Mutlu Arabistan’ ismini vermiþlerdi. Bugün baktýðýmýzda artýk Yemen mutlu bir ülke deðil. Hiç mutlu deðil. 

Bununla birlikte Yemen’deki savaþý ‘unutulmuþ savaþ’ olarak tanýmlamak da artýk yanlýþ olsa gerek. 

Nitekim dünya medyasýndaki Yemen’le ilgili haberlerin ani yükseliþi, oradaki savaþýn ‘unutulmuþ’ olmadýðýný ortaya çýkarmýþtýr. 

Böylece, Yemen’deki savaþý bazý bölgesel ve uluslararasý güçlerin unutturma çabalarý da kanýtlanmýþtýr.   

*** 

Kasýtlý olarak unutturulma çabalarýna karþýn ‘küresel þans’ Yemen'in yanýnda yer alýyor. 

Yemen'deki savaþta binlerce insanýn ölmesine ses çýkarmayan uluslararasý kamuoyu, Yemen’in meþru hükümetinin hiçbir þey yapmamasýna raðmen, sadece Cemal Kaþýkçý hadisesinden ötürü Yemen için harekete geçiyor ve oradaki olaylarý gündeme taþýyor. 

Yani bu savaþta 10 binden fazla Yemenlinin ölümünün baþaramadýðýný Cemal Kaþýkçý'nýn ölümü baþarmýþtýr.

Yemen’in durumu çok vahim, son 3 yýldýr ülkenin tüm alt yapýsý neredeyse yok oldu. BM Yemen’i 3. derece acil durum olarak ilan etti. 

BM yaptýðý son açýklamada, yaklaþýk 14 milyon Yemenli’nin açlýk tehlikesiyle karþý karþýya olduðunu ifade etti. 

Þu an ülkede son yüzyýlýn en büyük gýda krizi yaþanmakta; ülkedeki 22 milyon Yemenli insani yardýma muhtaç. 

Çok korkunç bir durum deðil mi?   

*** 

Lakin Yemen’in þansýna bak! Olay Türkiye’de oldu, öldürülen dünyanýn en etkili gazetelerinden biri olan Washington Post’ta bir yazar, öldüren Suudi Arabistan hükümeti tarafýndan gönderilen bir ekip. 

Türkiye, Kaþýkçý’nýn cinayetini küreselleþtirmeyi baþardý. ABD, Suudi Arabistan’a baský yaptý ve Suudi Arabistan bu baskýya boyun eðdi. 

Cinayet Türkiye'nin dýþýnda baþka bir ülkede gerçekleþtirilseydi, dünya kamuoyunun bu kadar dikkatini çekmezdi. 

Aylardýr Suudi Arabistan'ý korumaya çalýþan ABD, ara seçimleri nedeniyle Amerikan halkýnýn ve dünyanýn önünde itibarýný korumak adýna Suudi Arabistan'a karþý çýkmak zorunda kaldý. 

Tepkileri bastýrmak ve bertaraf etmek için gerekçe olarak sadece Yemen'deki savaþ konusunu bulabildi. 

Bu nedenle ABD, Yemen'deki savaþý durdurmak ve barýþçýl bir siyasi çözüm arayýþý için çaðrýda bulundu ve senato karar aldý! 

*** 

Cemal Kaþýkçý cinayetinin ardýndan ABD ve bazý batýlý ülkelerin, Suudi Arabistan'ý Yemen'den çýkmaya zorladýklarýný görüyoruz. 

ABD, Yemen'deki savaþ uçaklarýna artýk yakýt vermeyeceðini söyledi. Bunun yaný sýra Riyad’a karþý silah ambargosu tartýþmalarý devam ediyor. Bir ay içinde Almanya, Norveç, Finlandiya ve Danimarka gibi birçok Avrupa ülkesi, Suudi Arabistan'a silah ihracatýný askýya aldýklarýný açýkladý. 

Ýþte Yemen’in þansý da burada... Dünya sessizliðinin Yemen'deki savaþý durdurmak için acil siyasi bir çözüm çaðrýsýna dönüþeceðini hiç kimse beklemiyordu, Yemenliler bile.

Kýsaca olaylar üzücü olsa da Yemen lehine geliþmeler yaþanýyor diyebiliriz!”