Kaşıkçı suikastinden beyazperdedeki suikastlere...

Gazeteci Cemal Kaşıkçı ülkemiz topraklarında bir suikaste kurban giderken tarih boyunca birçok gazeteci veya politikacının aynı makus talihe sahip olduğunu görüyoruz. Sinema da buna sırtını dönmüyor. Biz de bu korkunç olayı en iyi işleyen filmleri sizin için derleyelim dedik. Aslında bu tür suikast filmleri saymakla bitmez ama biz daha çok gerçek hayat hikayelerinden yola çıkan yapımları seçtik. 

Tabii kendi beğenimizin ışığında bu seçkiyi yaptık. 

İyi seyirler...

 

Richard Nixon Suikasti / The Assassination of Richard Nixon

Sam Bicke sıradan, herhangi bir insan gibidir. Satış danışmanı olarak mütevazı bir hayat sürdürmektedir. Ancak Vietnam’daki kirli savaş, ondan önce işini, sonra da      biricik karısını çalacaktır. Hayatta sahip  olduğu her şeyi kaybeden kahramanımız bunu politikanın çürümüşlüğüne bağlar. Olaylardan sorumlu tuttuğu kişiden intikam almak bundan sonraki tek hedefidir.

 

Z

Yves Montand, liberal ve haliyle bolca düşmana sahip bir politikacıdır. Bir gün devletin sağ cenahı tarafından düzenlenen suikastle öldürülür. Devletin yeni görevi artık bu korkunç cinayeti saklayıp örtbas etmektir. Costa Gavras’ın bol ödüllü filmi, En İyi Yabancı Film Oscarı’nın yanı sıra bir de En İyi Film Oscarı adaylığı kazanmıştı.

 

Vali

Vali Recep Yazıcıoğlu’nun yaşamını anlatan filmde karakterli bir devlet adamına sisteme kafa tuttuğu için ödetilen bedel konu ediliyor. Film, Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybettiği trafik kazasının uluslararası örgütler ve gizli servisler tarafından nasıl kurgulandığını etkili bir dille beyazperdeye taşıyor.

 

Ateş Hattında / In the Line of Fire

Frank Horrigan, Kennedy’yi suikastten korumada başarısız olmuş bir gizli servis ajanıdır. 30 yıl sonra psikopat bir katil, dönemin başkanını öldürmek ve Horrigan’ı da beraberinde götürmekle tehdit eder. Katil, Horrigan’ı bir zeka savaşının içine çeker...

 

JFK

Kennedy suiskasti, ardında onlarca sanık ve komplo teorisi bırakır. Olaydan sonra ortaya çıkan Lee Harvey Oswald, cinayeti tek başına işlediği konusunda ısrar eder. Mahkemenin vardığı sonuca ikna olmayan bölge savcısı Jim Garrison, olayın peşine düşer. 

 

Mançuryalı Aday / The Manchurian Candidate

Kore Savaşı sonrası Amerika’daki evlerine dönen askerlerden Raymond Shaw bir kahraman olarak addedilir. Yakın zamanda kötü kabuslar görmeye başlayan iki asker, Shaw’ı araştırmaya karar verir. Film, iki dalda Oscar’a aday gösterilmişti. 

 

Bobby

1968 yılında Robert F. Kennedy’nin öldürüldüğü yer olan Ambassador Oteli’nde bulunan yirmi iki kişi üzerine yoğunlaşan bir film Bobby. Film, Amerika’nın farklı yerlerinden farklı amaçlarla otelde bulunan bu insanlar üzerinden etkili karakter analizleri sunuyor.

 

Suikast / The Conspirator

42 yaşındaki Mary Surratt, Abraham Lincoln suikastinden yargılanır. Surratt’ın suçsuzluğuna hiç kimse inanmaz. Avukatlığını yeni almış olan Frederick Aiken, başta gönülsüzce savunmayı kabul eder. Aiken, dava ilerledikçe Surratt’ın bir başkasını korumak için paravan olarak kullanıldığını anlar.

 

Münih / Munich

1972 Münih Olimpiyatlar’ında 11 İsrailli atlete yönelik inanılmaz katliamın perde arkasını anlatan filmde, İsrail Gizli Servisi Mossad üyelerinden oluşan bir grup, Filistinli suikast komandolarını öldürmekle görevlendirilir. İsrailli grup bu operasyonu intikam almak adına yapmaktadır. Ama zamanla kendileri de bir hedef haline geleceklerdir.

 

Lincoln

Film, ABD’nin 16. Başkanı olan ve Kuzey eyaletlerinde 1861-65 yılları arasında yaşanan iç savaşa öncülük eden Lincoln’un son dönemlerine ışık tutuyor. Filmin baş rolünde Daniel Day-Lewis yer alırken, yönetmen koltuğundaysa Steven Spielberg oturuyor.

 

Uzlaşma

Abdi İpekçi hazırladığı haberler ile bazı grupların hedefi haline gelmiştir. Sık sık ölüm tehditleri alan İpekçi, bu tehditleri önemsemeden haber yapmaya devam eder. Ancak silah kaçakçılığı üzerine yaptığı bir araştırma kendi sonunu getirecektir. Filmde Abdi İpekçi’yi Halil Ergün canlandırıyor.