Kasým gastro ajandasý

Kasým ve aralýk yeme-içme dünyasý için belki de en hareketli aylar. Yeni ürünler, hasat takvimi, festivaller, þenlikler, paneller bakalým kasýmda neler oluyor?

En gösteriþli yemek festivali

Her yýl kasým ayýnýn son pazar günü, Tayland’ýn baþkenti Bangkok, Lopburi kasabasýnda düzenlenen Maymun Açýk Büfe Festivali’nde (Monkey Buffet Festival), yaþayan 3 bin maymun için meyve ve sebzelerle donatýlmýþ devasa bir açýk büfe kuruluyor. Dünyanýn en ilginç festivallerinden!

Hasat güzeli zeytin

Zeytin varsa hayat var. Kasým, onun ayý. Tam da hasat zamaný gelmiþken gerçek bir mucize olan hurma zeytinini hatýrlatalým. Karaburun’un bölgeye özel, doðal yolla elde edilen ve az bulunan zeytin cinsi olan hurma için þimdiden geri sayým baþladý. 10-15 gün içinde tükenecektir, ender bulunan bu cinsi denemek istiyorsanýz, aklýnýzda olsun. Taze tüketilmesi gereken zeytinin en þifalý suyu, soðuk sýkým zeytinyaðýný ise bu aylarda temin etmeyi ve bekletmeden tüketmeyi unutmayýn.

Þile Tohum Takasý Þenliði

Þile Belediyesi bugün günü üçüncü kez Tohum Takas Þenliði’ne ev sahipliði yaparak ata tohumlarýnýn deðerine dikkat çekiyor. Yerli tohumlarý ve iyi, temiz, adil gýda ile beslenmeye yönelik yapýlan etkinlikte ayný zamanda Ýstanbul’un ilk yeryüzü pazar adayý Þile Doðal Ürünler Pazarý tescilleniyor. Lezzet atölyelerinden çocuk atölyelerine, doktor görüþlerinden biyolog konuþmalarýna, müzik dinletilerinden doðal ürünlerden yapýlan tarhana ikramýna festival tadýnda bir hafta sonu saðlýklý ve doðal beslenme meraklýlarýný bekliyor.

Þekersiz bir hayat için hazýrlanýn!

Þeker sizi býrakmadan siz onu býrakýn. Yeni yýla girmeden rafine þekeri geride býrakmak için kasým ayýnda kendinizi buna hazýrlayýn. Neden mi? Amerikan Kalp Vakfý geçtiðimiz günlerde yeni bir rapor yayýmladý. Rafine þekerin kalp krizi dahil, insülin direnci, tansiyon rahatsýzlýklarý konusunda en önemli sebep olduðunu, þekerin ölümcül hastalýk riskleri altýna soktuðunu açýkladý. Hemen ilk bulduðunuz kitapçýya girip uzun süren bir rahatsýzlýk sonucu tecrübelerimi derlediðim þekerSÝZ kitabýmýn sayfalarýný aralayýn, bu yolun aslýnda hiç de zor bir yol olmadýðýný göreceksiniz.

Sirha Fuarý baþlýyor

Restoran, otel iþletmeleri ve yiyecek içecek sektörünün Türkiye’de buluþtuðu, 26-28 Kasým günleri arasýnda düzenlenecek Sirha Fuarý’nda, sektörden bir çok þef, dernek ve firmalar olacak. Mutfak Dostlarý Derneði (MDD) ise fuarda Slow Food projesi olan ESSEDRA’nýn Türkiye ortaðý olarak, çeþitli yörelerden belirlenen ürünlerle bu fuarda geçtiðimiz yýlki gibi ‘Anadolu Lezzet Envanteri’ ile 48 ürünü tanýtacak.

Slow Food’un oluþturduðu Nuh’un Ambarý listesine eklenen ve üreticilerin korunmasýna yönelik olan Presidia’nýn Türkiye’deki çalýþmalarýnýn temellerini atan MDD’nin, Ýstanbul Kongre Merkezi’ndeki fuarda Anadolu Lezzet Envanteri standýný mutlaka görün.

Not: Prezedia, uluslararasý arenada ortak bir protokol doðrultusunda üretim yapmalarý öngören üreticiler birliði. 

NE PÝÞÝRÝLÝR, NE YENÝR?

Balýk: Ýstavrit, karagöz, kýlýç, lüfer, mezgit, pisibalýðý, torik, uskumru, terik.

Meyve: Yerelmasý, yabanmersini, muz, zencefil, portakal, mandalina, nar, ayva, balkabaðý. Ankara, deveci, Mustafabey, margarita, marillat cinsi armutlar. Amasya, golden, hüryemez, granny smith cinsi elmalar.

Sebze: Pýrasa, lahana, kereviz, karnabahar, brokoli, ýspanak.

BU AY ÞARKÜTERÝ ÜRÜNLERÝ KONUÞULUYOR

 

Ekim sonunda mutfaklara bomba gibi düþen bir haber vardý. Dünya Saðlýk Örgütü sosis, salam gibi iþlemden geçmiþ tüm þarküteri ürünlerinin týpký sigara gibi etki yarattýðýný, kanseri tetiklediðini açýkladý. Bu haberle ilgili doðru veya yanlýþ herkesin bir fikri vardý, bolca spekülasyon yapýldý. Tüm bunlar þarküteri tüketimini muhtemelen ciddi þekilde etkileyecek. Belki de 2015’in kasýmý þarküteri ürünlerinin en az tüketildiði ay olarak tarihe geçecek. Pastýrma ve sucuk gibi ata yiyeceklerimiz de ayný potaya girdi. Oysaki bir gerçek vardý, o da açýklamanýn sadece ‘iþlenmiþ’ ürünleri kapsadýðý ve ýsýl iþlem görürken uðradýklarý yapýsal zarardý. Pastýrma ve sucuk doðal yolla fermente edilebilen ürünler. Asýl mesele son dönemde hýzlý fermente olmalarý için uygulanan yöntemler. Elbette bunlar için markalarýn belgeleri, onaylarý mevcut. Yani yasa dýþý deðil. Ýþte tam da bu konu için Saðlýk Bakanlýðý ile Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý kollarý þimdiden sývadý.

Yedi bölgeden 55 çorba

Türk mutfaðýnda çorbanýn öðün vakti yoktur. Sabahlarý kahvaltý niyetine, yoksa kuþluk vaktinde, öðle yemeðinde, akþamlarý ya da ne zaman acýkýrsak çorbaya mutlaka yer vardýr. Ýþtah açmak, mideyi arkadan  gelen yemeklere hazýrlamak için saðlýklý bir baþlangýçtýr. Piþirmesi kolay ve hýzlýdýr. Türkiye’nin yöreden yöreye deðiþen yüzlerce çorba çeþidiyle zengin bir mutfaðý var. Ýþte onlarýn tarifleri Türkiye’nin Çorbalarý adlý kitapta buluþtu. Fairy’nin araþtýrmacý yazar ve yemek danýþmaný Gülhan Kara ile birlikte hazýrladýðý kitapta, özgün isimleri, hikâyeleri, sunumlarý ve lezzetleriyle yedi bölgeden toplam 55 çorba tarifi yer alýyor.

Et ve tavuk suyuyla tereyaðý da kullanýldý

Kitapta daha önce hiç tatmadýðýnýz tarifler de var. Kikirdekli, çatal, korkota, külüklü, pýrtýke çorba onlardan birkaçý... Çorbalarýn görselleri ise ait olduðu yörenin sunumuyla fotoðraflý bir þekilde kitapta yer alýyor. Çoðu et suyu, tavuk suyu, tereyaðý, meyane, salça kullanýlarak hazýrlanan çorbalarýn tariflerine www.everdayme.com.tr/MutluMutfaklar adresinden ulaþabilirsiniz.

Kiraz tuzlusu kavurmasý yediniz mi?

‘Soframda Anadolu’ adlý kitap serisiyle Türkiye’nin yemek kültürünü mercek altýna alan Alfa Yayýn Grubu Yönetim Kurulu Baþkaný Faruk Bayrak’ýn son çalýþmasý Karadeniz Yemekleri yayýmlandý. Sekiz yýllýk bir çalýþmanýn sonucu ortaya çýktýðý belirtilen kitapta Karadeniz’in sadece hamsi ve karalahanadan ibaret bir mutfaðýnýn olmadýðýný göreceksiniz.

Bolu’dan Artvin’e kadar

Kitabý okuyup da Bolu’nun tepelerinden Artvin’in þaþýrtýcý zeytinlerine dek bir rota izlerseniz tereyaðýnýn, kaymaðýn, tuzun, hamurun her türlü lezzetini tadabilirsiniz. Kitapla kayýt altýna alýnan yemeklerin bazýlarý þöyle: Sütlü eriþte, kedibatmaz, melengütçeði, dartý, çullama, çýraklar böreði, buharda piþirilen tavuk hamuru, çöven ekmeði, beyaz baklava, iskilip dolmasý, kiraz tuzlusu kavurmasý, kuru meyvelerden yapýlan kokoç çorbasý, Tokat kebabý, Amasya çöreði.