Kasýmpaþa AÞ, futbol yayýn haklarýnýn ihalesiz þekilde 2017-2018 futbol sezonunun sonuna kadar ihalesiz uzatýlmasýna karþý çýktý ve Rekabet Kurumu’na itirazda bulundu.
Ýtiraz edilen ne, Federasyon ile Digiturk arasýndaki anlaþma. Anlaþma neye dayanýyor, bir önceki sözleþmede yer alan opsiyon hakkýnýn fazladan kullanýmýna. Bir yýllýk opsiyon hakkýnýn artý 2 yýl daha kullanýlmasý konusunda bir tartýþma var.
Yani, yeni ihale 2016 sezon sonunda mý yapýlacak yoksa 2018 sezon sonunda mý, tartýþma buradan çýkýyor.
***
Digiturk’un vergilerle birlikte yýllýk 450 milyon dolar civarýnda bir ödeme yapýyor.
Dolar kuru reel kur mu yoksa anlaþmada ona dair özel bir madde de var mý bilmiyorum ama bildiðim baþka þeyler var.O dönem Digiturk Yönetimi 5 yýl artý 1 yýl opsiyonun ardýndan iþ planýný þöyle açýklamýþtý:“Bu rakamla ilk 3 yýl zarar eder sonraki 3 yýl da kara geçeriz”
Evdeki hesap çarþýya uymadý ve 3 Temmuz sürecinin ardýndan yaþananlar Digiturk’u maðdur etti. Maðduriyet giderilsin diye play-off tarzý garip iþler de uygulandý ama sonuçta futbol pastasý tatsýzlaþtý.
Hatýrlayýn, o dönemde Doðan Grubu gazetelerinde zaman zaman Digiturk’un futboldan ettiði zarara dair yarým sayfa haberler çýkardý.
Kuvvetle muhtemel Digiturk çýkan bu haberleri alýp, Federasyon’un önüne koydu ve iþ planlarýnýn bozulduðunu anlattý.
***
Peki bu yaþanan bir kulüple yayýncý kuruluþ arasýndaki bir kavgadan mý ibaret sadece? Kasýmpaþa’nýn yönetimini elinde bulunduran Ciner Grubu’nun, TMSF’ye geçtiðinde Digiturk’u satýn almak istediði biliniyor. Hala böyle bir niyetleri var mý, bilmiyorum ama bir dönem çok iþtahlýlardý.
Peki Rekabet Kurumu’nun Kasýmpaþa’nýn itirazýný haklý bulmasýnýn sonuçlarýndan biri ne olur derseniz, þu olur, Digiturk’un fiyatý bir miktar düþer zira þirketi satýn alacaklar uzun vadeli plan yapamazlar.
Kasýmpaþa bu yüzden Rekabet Kurumu’na baþvurdu demek haksýzlýk olur ama sonuç ister istemez böyle olur.
Dolayýsýyla Kasýmpaþa-Digiturk maçýnýn sonucu sadece kulüpleri deðil herkesi alakadar ediyor...