Bu satýrlarýn yazýldýðý saatlerde, Ýspanya'nýn Katalonya Özerk Bölgesi'nde yapýlan baðýmsýzlýk referandumuna karþý olan yüzbinlerce kiþi Barselona'da, Katalonya'nýn baþkentinde, protesto gösterisi düzenliyordu.
Geçtiðimiz hafta sonu yapýlan referandumda Katalanlar, Ýspanya'dan ayrýlma yönünde oy kullanýnca, ciddi þiddet görüntüleri de bu sonuca eþlik etmiþti. Zira, Madrid referandumu yasadýþý ilan etmekle kalmamýþ, sandýklara ve seçmenlere engel olmak üzere harekete geçmiþti.
Avrupa Birliði, günün sonunda, ne oy kullanan Katalanlarýn "özgür iradelerini", ne de Ýspanyol polisinin Katalanlara yönelik þiddet görüntülerini hesaba kattý. Resmî açýklamalarýn ortak çerçevesi Ýspanya'nýn anayasal ilkeleri ve Katalanlarýn referandum kararýnýn ve sonucunun yasadýþý olmasý oldu.
AB'ye Katalan cephesinden gelen arabuluculuk teklifi de net bir þekilde reddedildi ve konunun Ýspanya'nýn iç meselesi olduðu gerekçesiyle Madrid'in ilgili tarafla çözmesi önerildi.
AB'nin belki de belkemiðini oluþturan "bölgeler" politikasý, ayný zamanda birlik bütçesinin üçte birinin harcandýðý bir kalemi de iþaret ediyor. Mantýðý da güçlendirilmiþ bölge ve kentler yardýmýyla, AB'nin aslýnda daha güçlü bir yapýya kavuþmasýnýn önünü açmak. Peki pratikte nasýl bir sonuç gördük? AB'nin bölgeler politikasýnýn önemli konu baþlýklarýndan olan Katalonya, güçlü ekonomisinin de yardýmýyla kendi iradesine karar verme noktasýna ulaþýnca, ilk itiraz Brüksel'den ve kendi azýnlýklarýna da ilham olmasýndan çekinen AB üyesi devletlerin baþkentlerinden geldi.
Daha doðudaki ülkelere örnek olarak gösterilen ve merkezin yanýsýra daha güçlü idari yapýlara dayanan bir idari yapýyý kutsayan bölgeler politikasý bir kalemde yerini bir sivil toplum formatýna indirgemiþ oldu.
Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile ayný zaman diliminde yapýlan ve ilkinin aksine hemen baðýmsýzlýk ilan etme hedefiyle planlanan Katalonya referandumu, AB'nin bildik hipokrisisine takýldý. Þu saatlerde Barselona sokaklarýný inleten baðýmsýzlýk karþýtlarýnýn gösterisi ve pazartesi günü Katalan Meclisi'nde yapýlmasý planlanan oturumu iptal eden Madrid yönetimi moral üstünlüðü elinde tutuyor. Katalan lideri Carles Puigdemont'un aksine Katalan hükümet üyeleri Madrid ile yumuþama yanlýsý. Ýspanya hükümeti, Katalan cephesini akýllýca daðýtmakla meþgul. Katalan Meclisi'nde Salý gününe ertelenen oturumda baðýmsýzlýk ilaný bekleyenler, an itibarýyla Don Kiþot hayalperestliðinde duruyor. AB destekli bir Ýspanyol Katalan-tanýmazlýðý ilk raundu kazandý.
Peki IBKY'de ne oluyor? Katalan hükümeti ile Madrid arasýndaki gerilime arabuluculuk konusuna, "bu Madrid'in iç meselesidir," diyerek yanaþmayan AB ve bu argümana kendi azýnlýklarýnýn durumunu hesaba katarak destek vereniyle devletler, Erbil ile Baðdat arasýnda arabuluculuk için harekete geçmeyi bekliyor. Katalonya, Ýspanya'nýn iç iþi ama IBKY referandumu mösyölerin ilgi ve yetki alanýnda(!) Tabi, Irak, Türkiye ve Ýran'ýn Erbil'in referandum kararýna iliþkin net tutumlarý ve attýklarý adýmlar, ikircikli arabuluculuk giriþimlerini de boþa düþürecek ve maskelerini de indirecek potansiyelde.
Tarihe geçecek süreçler...