Katalonya’nýn baðýmsýzlýðý AB için samimiyet testi olacak

Avrupa’nýn önde gelen ülkelerince görmezden gelinen, sessizce geçiþtirilen bir mektup gündeme geldi. Katalonya Özerk Yönetimi, Avrupa Birliði’ne üye olanlarýn yaný sýra baþka ülkelerin de içinde olduðu 45 ülkeye göndermiþ bu mektubu.

Ýspanya’dan ayrýlma yönünde 9 Kasým 2014 günü yapýlmasý planlanan baðýmsýzlýk referandumuna uluslararasý destek arayýþý çerçevesinde Aralýk ayý içinde gönderilen bu mektuba, AB liderlerinden hiçbir yanýtýn gelmediðini not düþelim. Ýspanya, hiçbir þekilde bu referandumun yapýlmayacaðýný söylerken de AB liderlerinin ayný sessizliðinin sürdüðünü de ekleyelim.

Aralýk ayýnda gönderilen ancak kamuoyuna yeni açýklanan Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Baþkaný Artur Mas imzalý mektupta, referandumun gerçekleþmesini saðlayacak bazý yasal ve anayasal opsiyonlar bulunduðunun altý çiziliyor.

Yapýlacak referandumun sonucunun yasal olarak baðlayýcý olmayacaðýný ve danýþma amaçlý olacaðýna vurgu yapan Mas “barýþçýl, demokratik, þeffaf ve Avrupalý bir süreç” için destek talep etti. Mas, mektubu Ýspanya dýþýndaki tüm AB ülkelerine ve AB üyesi olmayan 45 ülkeye gönderirken, AB kurumlarýna göndermedi.

AB Komisyonu, Katalonya’nýn Ýspanya’dan ayrýlmasý durumunda AB dýþýnda kalacaðýný daha önce resmen açýklamýþtý. Son olarak gönderilen mektuba da ayný çerçevede yaklaþýldýðý dýþýnda þimdilik elimizde herhangi bir veri bulunmuyor.

AB Komisyonu, Katalonya’nýn baðýmsýzlýk durumunda AB üyeliði için sýfýrdan baþvuru yapmasý gerektiðini belirtmiþti. AB üyeliði için de tüm üyelerin onayý gerektiði için, mevcut veriler ýþýðýnda, Madrid yönetiminin bu üyeliðe sýcak bakmayacaðýný þimdiden söyleyebiliriz.

Benzeri bir durum Eylül ayýnda referanduma gidecek olan Ýskoçya için de geçerli...

Hani etnik ve kültürel özerklik konusunda duyarlýdýr ya Brüksel, ona binaen izleyelim bakalým, Katalonya’nýn olasý baðýmsýzlýk ilaný nelere gebe...

TIR mý, Türk dýþ politikasý mý?

Geçtiðimiz günlerde Hatay’da durdurulan ve pek çok çeliþkili habere konu olan TIR mevzuu aslýnda ilginç bir refleksi bir kez daha su yüzüne çýkardý.

Türkiye’nin Suriye politikasýna itiraz eden çevreler, o TIR’ýn kasasýnda kimyasal silahlar, sürücü koltuðunda da Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu varmýþçasýna halüsinasyon gördüler adeta.

TIR’ýn durdurulduðu gün, Suriye’nin Türkiye’yi BM’ye þikayet ettiðine dair haberler gelmekteyken... 17 Aralýk’ta baþlayan süreçte her fýrça darbesiyle, Halkbank-Ýran, Yasin El Kadý ve ÝHH-Suriye baþlýklarýyla “Türk hükümeti uluslararasý teröre destek veriyor” tablosu tamamlanmaya çalýþýlýrken...

Sonra yardýmýn Türkmenlere gönderildiði ortaya çýktý. ÝHH’nýn TIR’ý olduðuna dair iddialar da bizzat iddia sahibince yalanlandý.

“Türkmenlere gönderilen yardým derken de, suçlama yöneltmeden önce, Suriye’de yaþananlarýn Playstation oyunu olmadýðýný düþünmek gerektiðini” hatýrlatan yetkililer, hükümetin dýþ politikasýna her daim eleþtiri getirenlere biraz gerçekçilik telkininde bulunuyorlar.