Katar, Kuzey Kore olmadý, Pakistan mý verelim?

Kuzey Kore merkezli bir týrmanýþ mý, yoksa aþýrý sað ve ýrkçýlýðýn gündemin ilk sýrasýna oturmasý mý derken, birkaç saatliðine baþ döndürücü gündem askýya alýndý ve ABD tüm dikkatini güneþ tutulmasýna çevirdi. En önemli gökbilim olaylarýndan birisi olarak gösterilen güneþ tutulmasý, sadece ABD'den izlenebildiði için de, fazlasýyla medyatize edildi. Týpký, ülkemizde yaðmur, sel, kar ya da trafik gibi olaylarýn Ýstanbul'da olmasý durumunda, ülkenin tek gündemi haline gelmesi gibi. Tabi bu boyuttaki gökyüzü olaylarýný sarsýntýlar, uçak kazalarý, depremlerin izlediðine dair de þehir efsanelerini akýldan çýkarmayalým. Ýnþallah bu güneþ tutulmasýnýn ardýndan ABD'nin baþýna da þok edici bir sarsýntý gelmez diyelim.

***

Tabi, ABD Baþkaný Donald Trump'ýn Afganistan konusunda yaptýðý son açýklamanýn ABD coðrafyasýnda olmasa bile adý geçen topraklarda yeni sarsýntýlara neden olma potansiyelini de yabana atmayalým. Trump ne dedi? Seçim kampanyasý dönemi ve öncesinde verdiði mesajlarýn aksine ABD askerlerinin Afganistan'daki varlýðýnýn devam edeceðini hatta artacaðýný açýkladý. Pakistan'ý hedefe koydu. ABD'nin bu ülkeye yaptýðý mali yardýmlara karþýn, Pakistan'ýn teröristlere yardým ettiði iddiasýný dile getirdi ve hassas dengenin Hindistan'a doðru kaymasý anlamýna gelecek olan ifadeler kullandý. Ýki ay önceki Katar krizinde Suudi Arabistan ve Mýsýr'a, Kuzey Kore krizinde Çin, Japonya ve Güney Kore'ye ihale etme niyetindeydi ABD Baþkaný. Anlaþýlan "Afganistan" baþlýðý altýnda da birilerini bir adým öne çýkarýp, diðerini hýrpalayarak "güç gösterisini" pekiþtirmek niyetinde, (Pakistan Baþbakaný Nevaz Þerif'e yönelik yargý darbesine ve ardýndan yaþanan sürece de burada atýf yapalým.)

Ancak, planlarýnýn sürdürülebilir olmadýðýný kendisi de görüyor. Dahasý ABD yerleþik düzeni, Trump'a iyi-kötü herhangi bir adým attýrmamaya kararlý. Son olarak ýrkçýlýk karþýtý gösterileri bile Trump'ýn zaten iniþte olan popülaritesini iyice tartýþmalý hale getirmek üzere araçsallaþtýrýyor yerleþik düzen.

Ekibinden son olarak danýþman Steve Bannon'ýn görevden alýnmasýyla, Trump'ýn Beyaz Saray'daki iktidarý bir çentik daha almýþ oldu. Bannon'ýn görevinin son bulmasýna karar veren Trump'ýn kendisi ama göreve geldiði dakikadan beri, bir satranç tahtasýnýn önünde daha önemli taþlarýný korumak için kah piyonlarý, kah atýný, kah kalesini feda edip duruyor.

Katar krizinin týrmanýþýna son verilip aklý selime dönüþmesi, Kuzey Kore krizinin ýsýndýrdýðý sularýn yeniden mevsim normallerine dönmesi güzel. Ýnþallah Afganistan merkezli olarak da yeni bir "kontrollü týrmandýrma"ya tanýklýk etmeyiz.