Katar'a dayatýlanlar ile coðrafyaya biçilmesi arzu edilen kaftan ayný...

Bir kaç körfez ülkesi; Katar'a yönelik yaptýrýmlar ve ambargonun kaldýrýlmasý için bir kaç maddelik talep listesi oluþturmuþ. Taleplerin içerisinde Türk üssünün kapatýlmasýndan, Ýran'la iliþkilerin mesafeli olmasýna, El Cezire adlý TV kanalýnýn kapatýlmasýna kadar, baðýmsýz bir devletin özgürce yapmasý gereken davranýþlara karþý bir tutum söz konusudur.

Ortadoðu'daki yeni dizaynýn altýnda saklý maksadýn, yerel unsurlar üzerinden oyun kurgulayarak Amerika-Ýsrail-Ýngiltere ittifakýnýn ortaklaþa hedefledikleri dayatma olduðunu görmemiz lazým.

Bu coðrafyada Sisi gibi darbe ile göreve gelmiþlerin olduðunu göz önünde bulundurursak, bunun tek baþýna bir giriþim olmadýðýný da dikkate alýrsak, Mýsýr'ýn sesinin bu denli yüksek çýkmasý dahil coðrafyada yerel unsurlarý karþý karþýya getirme çabasýnýn altýnda yatanlarý idrak etmek þarttýr.

Körfez ülkeleri, yeni Arap Baharý rüzgarýný istemezler. Zaten Müslüman Kardeþlere yönelik tutumun altýnda yatan maksadýn bu olduðunu görmekteyiz.

Ýsrail bu durumdan hoþnut deðil! O nedenle, Müslüman Kardeþlere karþý olan her türlü inisiyatifi desteklemekte!

Kurulu düzen, Ortadoðu'da kartlarýn yeniden daðýtýlmasýný istememekte. Osmanlý'nýn çöküþü sonrasý bu coðrafyadaki kodlarýn önce Ýngiltere, daha sonra Anglo Amerikan Yahudi lobisi ittifakýnýn güdümüne geçmesini, son bir asýr boyunca yapýlan ve yaptýrýlan lokal hamlelerle görmekteyiz.

Ortadoðu'nun doðal kaynaklarý; petrol, kaya gazý gibi önemli unsurlarýn kontrolünün yanýsýra, Ýsrail'in güvencesi sorununa cevap arayýþý hep zinde tutulmuþtur. Sadece dayatmalý yöntemlerle deðil, iþin sosyolojik boyutunda mevcut olan asýl unsurlarýn bir gün yeniden dirilmesi konusu, kalýcý siyaset inþasýnýn önünü kesmektedir. Bu duruma çare bulmak da, yeni dönemin sorunlarýndandýr.

Kürdistan kozunu oynama hevesinin altýnda yatan þeyin bu olduðunu, giderek daha net görebilmekteyiz.

Türkiye'nin siyasi sahnedeki yerini pekiþtirmesi ve bölgesel aktör deðil, küresel sistemde kalýcý yere sahip olmasý, oyunu bozan önemli hadisedir.

Katar'a dayatma; büyük tabloda küçük renk olarak algýlanmamalý. Esasýnda büyük tablonun tam rengini oluþturmak için, etkileyici rengi "renksizleþtirme" çabasýdýr.

Burada sadece Katar'ý sömürge olarak görme meselesi deðil. Ýngilizlere sömürgeliði tercih eden yönetimlerin, aykýrý seslere tahammülsüzlüðü ve bu aykýrý sesin, bir gün top yekün tablonun rengini etkileyeceði endiþesidir mesele!

Türkiye'den, Ýsrail'de rahatsýz zaten! Ýsrail medyasýnýn manþetlerine baktýðýnýzda, Erdoðan'a yönelik þikayetlerin top yekünü, Ýsrail oyunlarýna çomak soktuðu için olduðu aþikarca gözükmektedir. Kudüs'ün statüsü ve ezanýn susturulmasýna verdiði reaksiyonu, baþka bir Müslüman ülkesi, bu etki çapýnda gösteremedi. Ýþte bu da, rengi bozan kalýcý siyaset inþasýný alt üst eden çomaktýr.

Amerika'nýn sadece çýkarlara dayalý politikalarý, ileride zaten etkisi azalma eðilimine giren küresel aktörün kalýcý politikalarýný bayaðý etkileyecektir. Dil deðiþtirme zorunluluðu, giderek Amerikan siyaset dilinin de kapýsýný çalacaktýr. Burada Türkiye'nin korunulmasý, içerideki saldýrýlarýn ve siyasi oyunlarýn kontrole alýnmasý, sadece devletin görevi olmamalýdýr. Anlamak lazým ki; Türkiye yakýn bir kaç senesini,bu oyunlarýn bertarafýyla, içeriden de güçlü birliktelikle çýkabilir ise, önünde engel olacak önemli oyunu bozmuþ olacaktýr.

Katar'a dayatýlanlarýn, þimdi deðil bir ilerisinde, "Türkiye"iþareti olduðunu þimdiden okuyamazsak, kapýya dayanacak þeytani oyunu alt üst etmekte zorlanabiliriz. Ortadoðu'daki bu dizayn,þekillenme sürecinde Türkiye'nin tutumu, yeni alternatif yollarýn açýlmasý, yok ise bu yollarýn bulunmasý þart haline gelmiþtir. Türkiye;önümüzdeki 100 senenin kazanan ülkesi olacaktýr. Bu badireler atlatýldýðý zaman, sadece düþmanlar deðil, hem de düþmanlara iþlerini kolaylaþtýracak adýmlar atanlar da, bir tarafa not edilecek. Bir milletin hafýzasýný ve bu tür olaylarý, birileri silmeye gayret etse de, oradan silinmez kolay kolay ve yok sayýlmaz. Þimdi zaman; ülkesinin bu kuralsýz ve namertçe dönemde çýkarlarýný, onun kalýcý varlýðýný koruyanlara, destek verme zamanýdýr. Katar'a dayatýlan taleplerin rengini iyi okumak, ona göre tavýr takýnma zamanýdýr. Türkiye'nin önündeki süreci, bugünkü hamleleri ile aþacaðý þüphesizdir. Lakin buna; görev sahibi olup elini taþýn altýna koymayanlar da, siyaseten kaostan medet umarak engel olanlar da, bürokratýndan sýradan vatandaþa kadar bunun idraki ile yolunu belirlemeyenler de, vebal taþýmaktadýr. Bu böyle biline!