Doymuþ yaðlarýn aþýrý tüketimi þiþmanlýk, kalp rahatsýzlýklarý ve kansere davetiye çýkarýyor. Bu nedenle sofranýzda bitkisel özlü sývý yaðlara yer açýn.
Yað saðlýk için aynen kolesterol gibi vücudun ihtiyacý olan bir besin öðesidir. Saðlýklý bir bedenin onlarca besin öðesi ve vitamin-mineral, binlerce bitkisel kaynaklý besinlerden gelen antioksidanlara ihtiyacý vardýr. Ancak bir denge içinde yani aþýrý miktarda deðil. Yaðlar vücudun enerji yakýtlarýnýn baþýnda gelmesinin dýþýnda vitaminlerin bir bölümünün de vücutta yararlý bir þekilde kullanýlmasýnda sorumludur. Bu nedenle günlük beslenmede az ama kaliteli yað alýmýný muhakkak saðlamak gereklidir. Aþýrý yaðlý ve bol tereyaðlý beslenmek þiþmanlýk, koroner kalp hastalýðý ve bazý kanser türleri riskini arttýrýr. Bu nedenle vücutta çok önemli yeri olan yaðlarýn hem tüketim miktarý hem de çeþidi oldukça önemlidir.
Zeytinyaðý mucizesi
Beslenmenizde eðer doymuþ yani katý yað veya etin yaðlý alaný ya da tavuðun derisi gibi bölümleri göz ardý etmeksizin yiyorsanýz kandaki kolesterolünüz, bir yumurtadan alacaðýnýz kolesterol yükseltme etkisinden daha etkin bir þekilde yükseltecektir. Kolesterol kanda ne çok fazla bulunmalý ne de gereðinden az. Saðlýklý beslenme planýnda 1-2 tatlý kaþýðýna kadar alýnan margarin gibi oda ýsýsýnda katý formda görünen tüm yaðlarýn sorun yaratmayacaðý belirtilirken 1 yemek kaþýðýný geçen miktarlarda kalp hastalýðý riski oldukça belirginleþmektedir. Bu nedenle öncelikle yemeklerde kullandýðýnýz yaðýn türünü bitkisel özlü bir yað çeþidine dönüþtürmekte fayda var. Bunun için evdeki katý yaðlarý çöpe atýn ve zeytinyaðý, fýndýk yaðý, ayçiçeði yaðý veya mýsýr özü yaðlarýný çeþitlendirerek kullanýn.Bunlarýn en deðerli olanýnýn zeytinyaðý hatta erken hasat edilmiþ zeytinden elde edilen antioksidan düzeyi yüksek ve asiditesi normal olan yaðlarýn çok daha saðlýklý olduðunu unutmayýn. Bitkisel sývý yaðlarý kullanýrken de miktarýný önemseyin.
Günde 4 yemek kaþýðý
Her gün kiþi baþýna 4 yemek kaþýðýný toplam yemek ve salatalarýnýzda geçmemeye özen gösterin. Besinlerde seçim yaparken süt, yoðurt ve peynirde az yaðlý tercih edin. Hazýr kek, kurabiye, pasta ve tüm fýrýn mamullerinden hem katý yað hem de bitkisel sývý yaðlarýn katýlaþtýrýlmasý ile elde edilen kýsmi katý yaðlarý ve de trans yaðlarýný alýrsýnýz. Bunun için evinizde kek, börek yapýn ama zeytinyaðýný kullanýn.