Katı yağları çöpe atın!

Doymuş yağların aşırı tüketimi şişmanlık, kalp rahatsızlıkları ve kansere davetiye çıkarıyor. Bu nedenle sofranızda bitkisel özlü sıvı yağlara yer açın.

Yağ sağlık için aynen kolesterol gibi vücudun ihtiyacı olan bir besin öğesidir. Sağlıklı bir bedenin onlarca besin öğesi ve vitamin-mineral, binlerce bitkisel kaynaklı besinlerden gelen antioksidanlara ihtiyacı vardır. Ancak bir denge içinde yani aşırı miktarda değil. Yağlar vücudun enerji yakıtlarının başında gelmesinin dışında vitaminlerin bir bölümünün de vücutta yararlı bir şekilde kullanılmasında sorumludur. Bu nedenle günlük beslenmede az ama kaliteli yağ alımını muhakkak sağlamak gereklidir. Aşırı yağlı ve bol tereyağlı beslenmek şişmanlık, koroner kalp hastalığı ve bazı kanser türleri riskini arttırır. Bu nedenle vücutta çok önemli yeri olan yağların hem tüketim miktarı hem de çeşidi oldukça önemlidir.

Zeytinyağı mucizesi

Beslenmenizde eğer doymuş yani katı yağ veya etin yağlı alanı ya da tavuğun derisi gibi bölümleri göz ardı etmeksizin yiyorsanız kandaki kolesterolünüz, bir yumurtadan alacağınız kolesterol yükseltme etkisinden daha etkin bir şekilde yükseltecektir. Kolesterol kanda ne çok fazla bulunmalı ne de gereğinden az. Sağlıklı beslenme planında 1-2 tatlı kaşığına kadar alınan margarin gibi oda ısısında katı formda görünen tüm yağların sorun yaratmayacağı belirtilirken 1 yemek kaşığını geçen miktarlarda kalp hastalığı riski oldukça belirginleşmektedir. Bu nedenle öncelikle yemeklerde kullandığınız yağın türünü bitkisel özlü bir yağ çeşidine dönüştürmekte fayda var. Bunun için evdeki katı yağları çöpe atın ve zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçeği yağı veya mısır özü yağlarını çeşitlendirerek kullanın.Bunların en değerli olanının zeytinyağı hatta erken hasat edilmiş zeytinden elde edilen antioksidan düzeyi yüksek ve asiditesi normal olan yağların çok daha sağlıklı olduğunu unutmayın. Bitkisel sıvı yağları kullanırken de miktarını önemseyin.

Günde 4 yemek kaşığı

 Her gün kişi başına 4 yemek  kaşığını toplam yemek ve salatalarınızda geçmemeye özen gösterin. Besinlerde seçim yaparken süt, yoğurt ve peynirde az yağlı tercih edin. Hazır kek, kurabiye, pasta ve tüm fırın mamullerinden hem katı yağ hem de bitkisel sıvı yağların katılaştırılması ile elde edilen kısmi katı yağları ve de trans yağlarını alırsınız. Bunun için evinizde kek, börek yapın ama zeytinyağını kullanın.