HAS Parti Genel Baþkaný Numan Kurtulmuþ ile Baþbakan Recep Tayyip Erdoðanarasýndaki görüþmenin ardýndan süreci, Cumhurbaþkanlýðý seçimine endeksleyen yorumlar yapýlýyor. Baþbakan Erdoðan, kimisine göre ilk turda seçilebilmenin yollarýný arýyor, kimisine göre ise rakiplerini ve muhtemel alternatifleri devre dýþý býrakarak AK Parti’nin etrafýný temizlemeye çalýþýyor...
Öncelikle þunu vurgulamak gerekir: Numan Bey etrafýnda dönen yorumlar, bugünkü konjonktüre ve yakýn gelecekteki geliþmelere yönelik senaryolara bina ediliyor. Oysa katýlým konusu çok önceki dönemlerde de gündeme gelmiþ bir meseledir. Numan Kurtulmuþ, gerek beyefendi kiþiliði, gerek muhafazakar kesimdeki güvenilirliðiyle önemli bir siyasi aktördür. Kurtulmuþ’u aldýðý veya getireceði oy oranýyla deðerlendirmek son derece yanlýþ olur.
Bu süreci iki kurumsal yapýnýn birleþmesi deðil, belli kiþilerin bir harekette bütünleþmesi olarak görmek daha doðrudur. Ne kadarý AK Parti’ye katýlýr bilmiyoruz, ama Numan Bey’le birlikte hareket eden tecrübeli siyasetçiler mevcuttur. Teoman Rýza Güneri, Þeref Malkoç, Ahmet Cemil Tunç, Ahmet Demircan gibi birçok isim bu sürece katký yapabilecek donanýma sahiptir...
***
Konjonktür sebebiyle yapýlan yorumlarda Baþbakan Erdoðan’ýn AK Parti’ye verdiði önem gözardý edilmekte, mesele Cumhurbaþkanlýðý meselesine dayandýrýlmaktadýr. Tayyip Erdoðan’ýn tüm hesabýný, Cumhurbaþkanlýðý adaylýðý üzerinden okumak doðru olmaz. Tayyip Erdoðan, büyük bir siyasi hareket baþlatmýþ, onu büyütmüþ ve kurumsallaþtýrmýþtýr. AK Parti’nin geleceðini düþünmek Erdoðan için birinci önceliktir. Erdoðan, kendi istikbalini deðil, öncelikle siyasi hareketinin önceliðini düþünür. Nitekim bugüne kadar da hep böyle olmuþtur. AK Parti güçten düþer veya etkisizleþirse kimin Cumhurbaþkaný olduðu hiçbir kýymet taþýmaz. Erdoðan kendisinin ne olacaðýný deðil, kendisinden sonra AK Parti’nin ne olacaðýný dert eder. Bugün için Türkiye’nin selameti de AK Parti’nin geleceðinden baðýmsýz görülemez. Bu yüzden AK Parti’nin istikbaline yönelik konular Erdoðan için mutlak önemdedir.
Baþbakan Erdoðan, Türkiye’nin ve partisinin selameti için her türlü kiþisel meseleyi gözardý etmiþ ve kesinlikle kiþisel hissiyatla hareket etmemiþtir. Geçmiþte kiþisel polemikler yaþanan birçok insan, bugün AK Parti bünyesinde önemli görevler yapabilmektedir.
Numan Bey ile Tayip Bey arasýnda geçmiþten bu yana derin bir sevgi, saygý ve güven vardýr. Nitekim Numan Bey, Tayyip Erdoðan’ý önemli bir siyaset adamý olmanýn ötesinde tecrübeli bir devlet adamý olarak görmekte, yeni süreçte güç birliði yapmanýn yararlý olacaðýný düþünmektedir.
Kýyýda köþede kalan, farklý gerekçelerle uzak düþen kýymetleri bünyeye kazandýrabilmek büyük düþünen liderlerin erdemidir. Eleþtiren insanlarý bünyeye katabilmek de, tahammül ve tolerans kadar kendini sorgulama ve yenileyebilme çabasýnýn tezahürüdür.
AK Parti, idealleri, ahlaki duruþu, vizyonu ve kucaklayýcý siyaset tarzý sebebiyle büyüme trendini sürdüren bir partidir. Bu büyüklükte bir kitle partisi olup da vizyonunu koruyabilen partiler vardýr, ama bu oranda ahlaki ve ilkesel duruþunu koruyabilen, misyon ve dava anlayýþýný yaþatabilen partiler çok azdýr.
Reel ve normatif politikayý bir arada harmanlayabilen AK Parti, 10 yýllýk iktidarýna raðmen toplumun ruh köküne ve maneviyat iklimine baðlýdýr, kendisine ve tabanýna yabancýlaþmamýþtýr. Popülizm zemininde büyüyen partiler büyüdükçe misyonlarýný ve hassasiyetlerini kaybederler, oysa AK Parti demokrasi zemininde farklý kesimlere ve kendi havzasýndaki farklý gruplara açýlýyor, özünü yitirmiyor.
12 Eylül referandumunda görülmüþtür ki, AK Parti Türkiye’nin büyük dönüþüm hareketinin, demokrasi mücadelesinin lokomotifliðini yapmaktadýr. Son hamle de bu yönde bir konsolidasyondur.
Kamuoyunun gündemine gelmese de AK Parti’de sürekli katýlýmlar yaþanmaktadýr. Nitekim geçen haftaki Ýl Baþkanlarý Toplantýsýnda 10 belediye baþkaný daha AK Parti’ye geçmiþtir.
AK Parti üzerinde yükseldiði dinamikleri geliþtirerek yoluna devam etmektedir.