Katolik dünyanýn Evangelizm-Siyonizm rahatsýzlýðý

Cumhurbaþkaný'nýn iki günlük Vatikan ziyareti, Papa'nýn 2014'te Türkiye'ye yaptýðý ziyaretin de iadesiydi ama Kudüs konusundaki ortak hassasiyet ve diplomasi trafiði ziyaret tarihini belli ki yakýnlaþtýrdý. 

Celal Bayar'ýn 59 yýl önce yaptýðý ziyaretten sonra Cumhurbaþkaný düzeyindeki ilk temas olduðunu da ekleyelim. 

Papa Francesco, selefi Benedikt'ten farklý olarak toplumda sevilen biri. "Liberal Papa" diye bahsediliyor kendisinden. Roma sokaklarýnda dolaþýrken duvarlarda grafitisine rastlayabiliyorsunuz. 

Batýlýlar kutsal saydýklarý figürleri, kavramlarý popülerleþtirmeyi hatta sulandýrmayý çok seviyorlar, o ayrý... Din hayatýn neresinde o ise apayrý bir konu.  

*** 

Ziyaretin öne çýkan baþlýklarý, Kudüs kararýnýn takipçisi olmak konusundaki irade birliði ve Ýslam dünyasý baþta olmak üzere dünya üzerinde barýþý tesis için atýlabilecek adýmlardý. 

Bir milyon 200 binlik Katolik dünyanýn dini lideri olan Papa ile bir milyon 700 binlik Ýslam dünyasýnýn temsil edildiði Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý'nýn dönem baþkaný olarak Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn buluþmasý; Batý'da yabancý düþmanlýðý ve Ýslamofobinin çok yükseldiði, ayný anda Katolik dünyanýn Siyonizm ve Evangelizm iþbirliðinden içten içe çok rahatsýz olduðu bir dönemde gerçekleþti. 

Papa'nýn Kudüs'le ilgili yaptýðý açýklamanýn ve Filistin'e ve Türkiye'nin çabalarýna verdiði desteðin arkasýnda aslýnda bu var. Yani Kudüs'ün statüsünün deðiþtirilmesi ihtimaline karþý verdiði tepki sadece Kudüs'ün Hýristiyanlar için de kutsal sayýlan bir yer olmasýndan kaynaklanmýyor. ABD-Ýsrail ikilisinin temsil ettiði mevcut Evangelizm-Siyonizm ittifaký, Yahudilerin Avrupa'dan sürüldüðü Ýkinci Dünya Savaþý sonrasý þekillenen ABD Hegemonyasýyla kuruldu ve Filistin'in iþgali dolayýsýyla Ýslam dünyasýnýn verdiði tepkinin yaný sýra Hýristiyan Batý'yý da yeniden rahatsýz eder noktaya geldi. 

Bugün Ýslam dünyasýnýn yaþadýðý sorunlarý Katolik Batý ile ABD-Ýsrail arasýnda pay etsek birbirleriyle zor yarýþýrlar, buna kuþku yok. Ancak sorunlarýn çözümü noktasýnda bazen menfaat birliði en önemli anahtar iþlevi görebiliyor. 

Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn ziyareti bu yönleriyle de deðerlendirilmeli. 

Papa'nýn Avrupa Birliði ülkelerinin liderlerini etrafýna alýp verdiði fotoðraf, hala görünen siyasi figürlerin arkasýnda görünmeyen ama güçlü kurumlarýn bulunduðunu gösteriyor. Avrupa aklý Papalýða butik devlet yapýp Vatikan'a hapsetmiþ olabilir ama Papalýk asla apolitik bir kurum deðil sonuçta. 

 

Vatikan Müzesi'ni gezerken...

Vatikan Müzesi'ni adým atmakta zorlandýðýmýz bir kalabalýkla gezdik. Mihmandarýmýzýn dediðine göre kalabalýðýn en az olduðu günlerden biriymiþ. 

Günde ortalama 25 bin kiþi ziyaret ediyor müzeyi. Yýlda 6 milyon. Bilet ücreti 17 Euro. Vatikan'a müze bakýyor denilebilir. 

En önemli Rönesans ressamlarýnýn en önemli resimlerinin süslediði duvarlarýn ve tavanlarýn ihtiþamýný görünce Hattat Hüseyin Kutlu'dan yediðim bir azar geldi alkýma. ABD'nin Maryland eyaletinde Diyanet'in yaptýrdýðý külliyenin açýlýþý için camide bulunduðumuz bir sýrada süslemeleri yapan Kutlu hocaya, "Altýn tozu kullanmak zorunda mýsýnýz, mescitlerimiz daha mütevazi olsa daha iyi deðil mi?" diye sordum. Hoca tatlý sert, Ýslam'ýn doðduðu ve büyüdüðü dönemde Katolik dünyanýn ne kadar büyük ve gösteriþli maddi bir medeniyet kurduðunu, bu medeniyete meydan okuyabilmenin ancak güçlü bir mimari medeniyetle mümkün olabildiðini anlattý. 

Müzeyi gezerken bir kez daha hak verdim hocaya. 

 

Ýstanbul'un ne eksiði var?

Roma'yý gören herkes Ýstanbul için üzülüyordur sanýrým. Roma ve Ýstanbul, imparatorluklara baþkentlik etmiþ þehirler. Biri inanýlmaz korunmuþ, sokaklarýnda yürürken tarihte dolaþýyor gibi hissediyorsunuz kendinizi. 

Ya Ýstanbul? Yeterince kýymet vermedik, yeterince korumadýk. Tarihi dokusu canlandýrýlsa Ýstanbul, Roma'dan da Floransa'dan da Paris'ten de daha güzel ve daha çok turist çekebilir.