Evlilik terapileri sýrasýnda sýk karþýlaþtýðým durumlardan biri de eþlerin kavga ve öfke anýnda birbirine söylediði anlam açýsýndan aðýr, içerik olarak kýrýcý sözlerin kiþinin esas fikri gibi ele alýnmasý meselesi. Eþler kavga anýnda söylenen bu sözleri eþlerinin kendileri ile ilgili esas görüþü olarak ele alýyorlar. Bu durum da tekrarlayýcý yeni kavgalara neden oluyor. O zaman þu soru cevaplanmayý hak ediyor: Kavga anýnda söylenen sözler gerçek düþüncelerimiz midir?
Aslýnda bu tartýþmanýn psikoloji literatüründe iki taraflý desteði de var. Örneðin psikanalizin kurucusu Sigmund Freud’un gözüyle bakarsak “dil sürçmeleri” kiþinin zihin dünyasýnýn derinliklerindeki görüþlerini gösterir. Bu bakýþ açýsý ile bakarsak kavga ve öfke anýnda söylenen sözler kiþinin zihinsel derinliklerindeki gizli düþüncelerini gösterir.
Diðer taraftan öfke sýrasýnda ve kavga malzemesi için söylediðimiz sözlerin esas görüþümüz olmadýðý, esas görüþlerin sakin zamanýmýzda bilinçli olarak söylediðimiz sözlerin gerçek görüþlerimiz olduðu söylenebilir. Çünkü kavga anýndaki öfke, üzüntü, incitme arzusu gibi güçlü duygular düþünme sürecini olumsuz etkileyerek kiþinin söylemini etkiler hatta sonradan piþman olacaðý eylemler yapmasýna sebep olabilir. Kavga anýnda çoðu zaman karþý tarafý incitecek söz söyleme arzusu gerçekliðin önüne geçer. Örneðin küfürlü sözlerin çoðu içerdiði anlama inanmaktan çok incitmek için söylenir.
Piþman olma duygusu kiþinin öfke sýrasýnda yapýp ettiklerinden daha sonra hemfikir olmayýp, yapýp ettiklerini onaylamamasýný gösteren güçlü bir duygusal düþünmedir. Piþman olma kavga anýnda söylenen söz ve yapýlan davranýþlarýn sakin zamanda onaylanmamasýnýn göstergesi olduðuna göre, kavga anýnda söz ve davranýþlarýmýzýn esas görüþümüz olmadýðýnýn göstergesidir.
Bazý anneler çocuklarýna kýzdýðý zaman “Allah canýmý alsýn da kurtulayým!” der. Bu annenin gerçekten de ölmek istediði anlamýna gelmez. Bazý eþler kavga anýnda boþanmak istediklerini söylerler ama kavga sonrasýnda ayný niyeti çoðu zaman taþýyýp devam etmezler. Bazen küçük çocuklar bile kýzdýklarýnda annelerine “Seni sevmiyorum” der, beþ dakika sonra eteðine sarýlýp sevgi gösterilerinde bulunabilir.
Eðer eþler kavga arasýnda birbirlerine söyledikleri sözleri esas alýr, bunu zihinlerinde tutar ve sonrasýnda “Bana bunlarý söyledin, benim hakkýmda böyle düþünüyorsun” þeklinde tekrar tekrar gündeme getirirlerse evlilik iliþkisi bozulur. Çünkü evlilik iliþkisinde eþlerin birbirini nasýl algýladýðý meselesi temel meselelerden biridir.
Benim görüþüm eþlerin kavga sýrasýnda, yoðun duygular altýnda söyledikleri sözlerin esas alýnmamasý yönünde. Eþi incitecek sözleri söylemekten kaçýnmaya çalýþmak esastýr. Ama insan gerçeði dikkate alýndýðýnda bu durum birçok eþin baþýna gelecektir. Bu durumda eþimizin normal zamanlardaki görüþ ve bakýþ açýsýný esas almak daha doðru ve yararlýdýr.