Kavundan sorbe, yeþil domatesten pane her ikisi de þahane!

Size son derece pratik, malzemesi az, lezzeti bol iki tarif önerim var! Bugün pazar, sadece bir tuþa dokunarak ve birkaç dakika harcayarak yapabileceðiniz bu iki tarif, emin olun tatil günü mutfaða girdiðinize deðecek!

Mutfakta malzemelerin kullaným alanlarýný biraz deðiþtirelim ve geliþtirelim mi? Ne dersiniz? Hani yeþil domatesten turþuyu þimdilik unutalým. Kavunu bir kerelik beyaz peynirin yanýnda servis etmeyiverelim. Ýþe lezzet ve farklýlýk katmak hedefim.

Zamaný geldiðinde yani mevsimi, malzemeleri bonkörce kullanmalý. Kullanmalý ki hayata renk katsýn, farklýlýk yaratsýn ve böylelikle de malzemeler sürekli sürekli ayný tariflerde yer almasýn. Malzemenin hakkýný verebilmek için benim mutfaðýmda bu en önemli çýkýþ noktasý. Sebebim belli, malzemelerin hakkýný vererek hayattan daha fazla lezzet alabilmek...

Kavunun keskin rahiyasý

Kavunu ya seversin ya da sevmezsin. Arasý pek olmaz. Hani “yesem de olur, yemesem de” demezsin pek. Bu sebeple kavun sevmeyenlere zor deneteceðimi çok iyi biliyorum. Biliyorum ama yine de bir kez þans vermelerini istiyorum. Emin olun keyifli bir þeyler hazýrlayacaðým! Yeþil limon kabuðunun keskin kokusu, biraz da nanenin ferahlatýcý etkisini kullandýðým bu kavunlu sorbe, cidden lezzetli.

Meyveli sorbeler en basit reçetelerdir. Genellikle sade yapýlýr. Ýçine meyve dýþýnda pek bir þey konmaz. Hýzlý erir, servisi çabukluk gerektirir. Sorbe yaparken gerekli olan iyi bir blender, taptaze meyveler ve özel dondurma aparatlarýdýr. Ancak aparatlar olmasa da olur. Derin bir kapta hazýrlanan sorbe servis öncesi blenderda tekrar karýþtýrýlabilinir ve iki kaþýk arasýnda mekik yapýlarak veya dondurma kaþýðý ile top olarak servis edilebilir. Ben þanslýyým geçtiðimiz sene bir yerlerde görüp satýn aldýðým hazýr aparatlarýmý devreye soktum. Bir kiþi için bir dilim kavun, bir dilim kavun için çeyrek yeþil limon suyu hesabý ile bastým blender’ýn düðmesine. Ýncecik kýydýðým taze naneleri ekleyip kalýplarý doldurdum. Çubuklarýný saplayýp derin dondurucuda donmasý için kendi haline býraktým. Þu aralar þeftali, viþne ve armutla da hazýrlayabilirsiniz. Hepsinin en lezzetli zamaný. Meyvesine göre deðiþir ama ortalama üç saatte sorbeniz hazýr olur. Afiyetle!

Yeþil domatese bayýlýyorum

Takip edenler domatesin yeþilini pek sevdiðimi bilir. Hani domates boranim vardýr pek meþhur! Denemediyseniz onu da eski yazýlarýmdan bulup mutlaka deneyin. O nefistir ama bu tarifim sanki yarýþý zorlayacak. Fotoðrafýný çekmek için yaptýðým bu paneleri iþim biter bitmez silip süpürdüm, abartmýyorum, cidden enfes oldular. Ýþe her zamanki gibi yeþil domatesleri dilimledikten sonra buzlu ve tuzlu suya atýp acýsýný çýkarmakla baþladým. Ardýndan kurulayýp, üzerlerine bir kaç damla limon sýkýp tuzladým. Sonrasý sýradan bir pane tekniði... Önce un, ardýndan çýrpýlmýþ yumurta ve en son galeta ununa bir güzel kapladýðým bu yeþil dilimleri fýrýn kaðýdý serili tepsiye döþeyip üzerine biraz sýzma zeytinyaðý gezdirdim. 200 derecelik ýsýnmýþ fýrýnda 20 dakikada nar gibi oldular. Ýster süzme yoðurtla ister domates sosuyla servis edebilirsiniz. Mutlaka deneyin!

Haftanýn Sanal Tarifi

Ýzmirli blogger ve yemek ustasý Dilek Yetkiner’in Facebook’ta yer alan ‘Anadolu Kokan Tatlar’ grubunda yayýnladýðý, Antakya mutfaðýndan bir tarif paylaþýyorum. Yetkiner’in birbirinden güzel diðer tarifleri için ‘Sakýz Enginar’ isimli kendi bloðunu veya facebook sayfasýný ziyaret edebilirsiniz.

Naneli Bulgur Köftesi

MALZEMELER:

-500 gr. çið köftelik dana kýymasý

-1 su bardaðý köftelik ince bulgur

-3 diþ dövülmüþ sarýmsak

-1 yemek kaþýðý un

-1 tatlý kaþýðý tepeleme kuru nane

-Tuz, deðirmen karabiber, acý pul biber Ayrýca;

-2 adet domates

-2 adet yeþil sivri biber

-1 çay bardaðý sýzma zeytinyaðý

-1 1/2 yemek kaþýðý

domates salçasý

-1 su bardaðý su.

YAPILIÞI: Ýnce bulguru bir kaba koyun.Üzerine üstünü örtecek kadar kaynar su dökün. Bir bez ile kapatýn beþ dakika kabarmasýný bekleyin. Dövülmüþ sarmýsak ve kuru naneyi bulgura ekleyin. Elinizi ýslatarak yoðurun. Unu ekleyin; köfte kývamýnda toparlanýncaya kadar yoðurun ve çið köftelik kýymayý, baharatlarý ekleyin.Bir süre daha yoðurun.

-Fýrýný 220 derece ýsýtýn.

-Fýrýn tepsisine yaðlý kaðýt serin.Yoðurduðunuz harcý tepsiye bir parmak kalýnlýðýnda açýn.

-Üstünü dilimlenmiþ olarak domates ve biberle süsleyin.

-Bir kasede suyu ve salçayý karýþtýrýp köftenin üzerine dökün.

-1 çay bardaðý sýzma zeytinyaðýný köftenin üzerine iyice yayarak gezdirin.

-Isýtýlmýþ fýrýnda 30 dakika piþirin. Sýcak servis edin.