Kavundan sorbe, yeşil domatesten pane her ikisi de şahane!

Size son derece pratik, malzemesi az, lezzeti bol iki tarif önerim var! Bugün pazar, sadece bir tuşa dokunarak ve birkaç dakika harcayarak yapabileceğiniz bu iki tarif, emin olun tatil günü mutfağa girdiğinize değecek!

Mutfakta malzemelerin kullanım alanlarını biraz değiştirelim ve geliştirelim mi? Ne dersiniz? Hani yeşil domatesten turşuyu şimdilik unutalım. Kavunu bir kerelik beyaz peynirin yanında servis etmeyiverelim. İşe lezzet ve farklılık katmak hedefim.

Zamanı geldiğinde yani mevsimi, malzemeleri bonkörce kullanmalı. Kullanmalı ki hayata renk katsın, farklılık yaratsın ve böylelikle de malzemeler sürekli sürekli aynı tariflerde yer almasın. Malzemenin hakkını verebilmek için benim mutfağımda bu en önemli çıkış noktası. Sebebim belli, malzemelerin hakkını vererek hayattan daha fazla lezzet alabilmek...

Kavunun keskin rahiyası

Kavunu ya seversin ya da sevmezsin. Arası pek olmaz. Hani “yesem de olur, yemesem de” demezsin pek. Bu sebeple kavun sevmeyenlere zor deneteceğimi çok iyi biliyorum. Biliyorum ama yine de bir kez şans vermelerini istiyorum. Emin olun keyifli bir şeyler hazırlayacağım! Yeşil limon kabuğunun keskin kokusu, biraz da nanenin ferahlatıcı etkisini kullandığım bu kavunlu sorbe, cidden lezzetli.

Meyveli sorbeler en basit reçetelerdir. Genellikle sade yapılır. İçine meyve dışında pek bir şey konmaz. Hızlı erir, servisi çabukluk gerektirir. Sorbe yaparken gerekli olan iyi bir blender, taptaze meyveler ve özel dondurma aparatlarıdır. Ancak aparatlar olmasa da olur. Derin bir kapta hazırlanan sorbe servis öncesi blenderda tekrar karıştırılabilinir ve iki kaşık arasında mekik yapılarak veya dondurma kaşığı ile top olarak servis edilebilir. Ben şanslıyım geçtiğimiz sene bir yerlerde görüp satın aldığım hazır aparatlarımı devreye soktum. Bir kişi için bir dilim kavun, bir dilim kavun için çeyrek yeşil limon suyu hesabı ile bastım blender’ın düğmesine. İncecik kıydığım taze naneleri ekleyip kalıpları doldurdum. Çubuklarını saplayıp derin dondurucuda donması için kendi haline bıraktım. Şu aralar şeftali, vişne ve armutla da hazırlayabilirsiniz. Hepsinin en lezzetli zamanı. Meyvesine göre değişir ama ortalama üç saatte sorbeniz hazır olur. Afiyetle!

Yeşil domatese bayılıyorum

Takip edenler domatesin yeşilini pek sevdiğimi bilir. Hani domates boranim vardır pek meşhur! Denemediyseniz onu da eski yazılarımdan bulup mutlaka deneyin. O nefistir ama bu tarifim sanki yarışı zorlayacak. Fotoğrafını çekmek için yaptığım bu paneleri işim biter bitmez silip süpürdüm, abartmıyorum, cidden enfes oldular. İşe her zamanki gibi yeşil domatesleri dilimledikten sonra buzlu ve tuzlu suya atıp acısını çıkarmakla başladım. Ardından kurulayıp, üzerlerine bir kaç damla limon sıkıp tuzladım. Sonrası sıradan bir pane tekniği... Önce un, ardından çırpılmış yumurta ve en son galeta ununa bir güzel kapladığım bu yeşil dilimleri fırın kağıdı serili tepsiye döşeyip üzerine biraz sızma zeytinyağı gezdirdim. 200 derecelik ısınmış fırında 20 dakikada nar gibi oldular. İster süzme yoğurtla ister domates sosuyla servis edebilirsiniz. Mutlaka deneyin!

Haftanın Sanal Tarifi

İzmirli blogger ve yemek ustası Dilek Yetkiner’in Facebook’ta yer alan ‘Anadolu Kokan Tatlar’ grubunda yayınladığı, Antakya mutfağından bir tarif paylaşıyorum. Yetkiner’in birbirinden güzel diğer tarifleri için ‘Sakız Enginar’ isimli kendi bloğunu veya facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Naneli Bulgur Köftesi

MALZEMELER:

-500 gr. çiğ köftelik dana kıyması

-1 su bardağı köftelik ince bulgur

-3 diş dövülmüş sarımsak

-1 yemek kaşığı un

-1 tatlı kaşığı tepeleme kuru nane

-Tuz, değirmen karabiber, acı pul biber Ayrıca;

-2 adet domates

-2 adet yeşil sivri biber

-1 çay bardağı sızma zeytinyağı

-1 1/2 yemek kaşığı

domates salçası

-1 su bardağı su.

YAPILIŞI: İnce bulguru bir kaba koyun.Üzerine üstünü örtecek kadar kaynar su dökün. Bir bez ile kapatın beş dakika kabarmasını bekleyin. Dövülmüş sarmısak ve kuru naneyi bulgura ekleyin. Elinizi ıslatarak yoğurun. Unu ekleyin; köfte kıvamında toparlanıncaya kadar yoğurun ve çiğ köftelik kıymayı, baharatları ekleyin.Bir süre daha yoğurun.

-Fırını 220 derece ısıtın.

-Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.Yoğurduğunuz harcı tepsiye bir parmak kalınlığında açın.

-Üstünü dilimlenmiş olarak domates ve biberle süsleyin.

-Bir kasede suyu ve salçayı karıştırıp köftenin üzerine dökün.

-1 çay bardağı sızma zeytinyağını köftenin üzerine iyice yayarak gezdirin.

-Isıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Sıcak servis edin.