Ýnsan sevdiðini yerden yere vurur ya en aðýr eleþtirileri þimdiye kadar sanýrým hep benden aldý Alaçatý. Fakat geçen hafta katýldýðým Uluslararasý Kaybolan Lezzetler Festivali’ne ev sahipliði yapan Alaçatý sokaklarýnýn temiz ve karakterli duruþundan gerçekten etkilendim, yapanlarýn ellerine saðlýk.
Festival, Ege yemek kültürü denilince aðzýndan bal damlayan Nedim Atilla, hayatýný Ýzmir bölgesi yemek kültürüyle yoðuran Gökçen Adar, Osman Serim, Mehmet Yaþin gibi ustalar; yemek dünyasýnýn yýldýzý parlak isimleri, þefler, yemek yazarlarý ve sayýsýz yemek dostunun katýlýmýyla renkli geçti. Üç güne yayýlan festivalde etkinlikler, atölye çalýþmalarý ve halka açýk yemek þovlarý yapýldý.
Bu birliktelikte kaybolan lezzetler gerçekten gün ýþýðýna çýktý mý? Aslýnda kaybolmasý istenmeyen, çok kiþinin bilmediði yerel yemekler anlamýnda festival amacýna eriþti. Onlardan bazýlarý çökelekli tarhana, yoðurtlu balýk, öksüz köftesi, cilembe, zingata, kakavya idi. Festival hatalarýyla, eksikleriyle bu amacýndan sapmadý. Önümüzdeki ekim ayýnda yapýlacak ikincisi için iyi bir tecrübeydi, potansiyel de görüldü.
KARÝDES LOKMASI NEFÝSTÝ
Jüri olarak katýldýðým yemek yarýþmasýndan ve Alaçatý sokaklarýnda dolaþýrken etkilendiðim yerel yemeklerden tarif getirmeyi de unutmadým. Yarýþmacýlarýn performansý gerçekten iyiydi. Birinciliði tarhana suyunda piþen göce (bir çeþit buðday) yemeði, üçüncülüðü de yapýmý çok zahmetli olan sebzeli sini pidesi aldý. Benim hafýzamdaysa uzunca bir süre yer edecek yemek, yarýþmanýn ikincisi oldu. Genç yarýþmacý Neriman Aydýnlý’nýn yaptýðý karides lokmasý son zamanlarda yediðim en lezzetli yemekti. Çeþme limonu kabuðuyla ferahlatýlmýþ lokma hamurunun içindeki jumbo karides, yarýþma heyecanýyla bile sulu ve tam kývamýnda piþmiþti. Dereceye giren tüm yemekleri kaybolanlezzetler.com adresinde bulabilirsiniz.
Türkiye, yemek dünyasýnýn kendine çýkýþ aradýðý, kurum ve kuruluþlarýn projelere bu anlamda destek vermeye hazýr olduðu ve dolayýsýyla imkanlarýn fazlalaþtýðý bir dönemden geçiyor. Elbette bu furyaya yemekle iþi olmayýp pastadan bir dilim alma çabasýndakiler de sýzabiliyor. “Her daim akýllý projelerin güçlendiði günlere...” diyerek sizleri kaybolan lezzetlerden iki tarifle baþ baþa býrakýyorum, hepinize afiyetle...
Bu yemek bence yarýþmanýn en özellerinden biriydi. En körpe asma yapraklarýný yýkayýn ve büyük bir tencereye iki kat serin. Üzerine biraz zeytinyaðý gezdirin. Bir kapta elinizle parçaladýðýnýz Ýzmir tulumu, doðranmýþ bolca taze soðan, maydanoz, tazenane, yoðurt, karabiber serpip karýþtýrýn. Tutmasý için harca, az miktarda un serperek biraz daha karýþtýrýn ve asma yapraklarýnýn üzerine yayýn. Tüm bu harcý tamamen kapatacak þekilde asma yapraklarýný üzerine dizin ve biraz daha zeytinyaðý gezdirip tencerenin kapaðýný kapatýp ocakta kýsýk ateþte yarým saat piþirin. Dilimleyerek servis yapýn.