Kaybolmayan lezzet istiyoruz

Yemek kültüründe hafýzamýzý tazeleyecek yepyeni bir festival hayat buldu: Uluslararasý Kaybolan Lezzetler Festivali! Geçen hafta Alaçatý’da yapýlan festival sayesinde kaybolmasý istenmeyen, pek çok kiþinin bilmediði yerel yemekler gün ýþýðýna çýktý.
 
Rüzgarýn baþýna buyruk dolaþtýðý, tozlu sokaklarýyla yokluðun içinde var olan, son yýllarýn popülaritesi yüksek tatil beldesi Alaçatý’dayým.

Ýnsan sevdiðini yerden yere vurur ya en aðýr eleþtirileri þimdiye kadar sanýrým hep benden aldý Alaçatý. Fakat geçen hafta katýldýðým Uluslararasý Kaybolan Lezzetler Festivali’ne ev sahipliði yapan Alaçatý sokaklarýnýn temiz ve karakterli duruþundan gerçekten etkilendim, yapanlarýn ellerine saðlýk.

Festival, Ege yemek kültürü denilince aðzýndan bal damlayan Nedim Atilla, hayatýný Ýzmir bölgesi yemek kültürüyle yoðuran Gökçen Adar, Osman Serim, Mehmet Yaþin gibi ustalar; yemek dünyasýnýn yýldýzý parlak isimleri, þefler, yemek yazarlarý ve sayýsýz yemek dostunun katýlýmýyla renkli geçti. Üç güne yayýlan festivalde etkinlikler, atölye çalýþmalarý ve halka açýk yemek þovlarý yapýldý.

Bu birliktelikte kaybolan lezzetler gerçekten gün ýþýðýna çýktý mý? Aslýnda kaybolmasý istenmeyen, çok kiþinin bilmediði yerel yemekler anlamýnda festival amacýna eriþti. Onlardan bazýlarý çökelekli tarhana, yoðurtlu balýk, öksüz köftesi, cilembe, zingata, kakavya idi. Festival hatalarýyla, eksikleriyle bu amacýndan sapmadý. Önümüzdeki ekim ayýnda yapýlacak ikincisi için iyi bir tecrübeydi, potansiyel de görüldü.

KARÝDES LOKMASI NEFÝSTÝ

Jüri olarak katýldýðým yemek yarýþmasýndan ve Alaçatý sokaklarýnda dolaþýrken etkilendiðim yerel yemeklerden tarif getirmeyi de unutmadým. Yarýþmacýlarýn performansý gerçekten iyiydi. Birinciliði tarhana suyunda piþen göce (bir çeþit buðday) yemeði, üçüncülüðü de yapýmý çok zahmetli olan sebzeli sini pidesi aldý. Benim hafýzamdaysa uzunca bir süre yer edecek yemek, yarýþmanýn ikincisi oldu. Genç yarýþmacý Neriman Aydýnlý’nýn yaptýðý karides lokmasý son zamanlarda yediðim en lezzetli yemekti. Çeþme limonu kabuðuyla ferahlatýlmýþ lokma hamurunun içindeki jumbo karides, yarýþma heyecanýyla bile sulu ve tam kývamýnda piþmiþti. Dereceye giren tüm yemekleri kaybolanlezzetler.com adresinde bulabilirsiniz.

Türkiye, yemek dünyasýnýn kendine çýkýþ aradýðý, kurum ve kuruluþlarýn projelere bu anlamda destek vermeye hazýr olduðu ve dolayýsýyla imkanlarýn fazlalaþtýðý bir dönemden geçiyor. Elbette bu furyaya yemekle iþi olmayýp pastadan bir dilim alma çabasýndakiler de sýzabiliyor. “Her daim akýllý projelerin güçlendiði günlere...” diyerek sizleri kaybolan lezzetlerden iki tarifle baþ baþa býrakýyorum, hepinize afiyetle...

Külür Ekmeði
 
Gerçek bir kaybolmuþ tarif. Herkesin birbiriyle yarýþtýðý; sütlü balýða krema, sarmaya kuru üzüm ve yeþil salataya çilek eklemek gibi bölge yapýsýna aykýrý, ‘farklý’ olmak adýna yapýlan yanlýþlar arasýnda, ev yemeklerinin geleneksel tariflerle hazýrlandýðý ender mekanlardan biri Beðendik Abi Lokantasý. Bu özel ekmek tarifi de onlar arasýndaydý. Bir avuç kadar külü 3 bardak suyla karýþtýrýp 4-5 saat bekletip süzün. Sudan 2 bardak ayýrýn. Bir bardak kül suyuna bir kaþýk yaþ maya eritin, kabartýn. Damla sakýzý, tarçýn ve karanfili havanda toz haline getirin. Ýçine bolca ceviz ekleyip üzerine sývýyað, kül suyu, tuz ve alabildiði kadar un ekleyin. Hamuru yoðurup dörde bölün, top þeklini verin ve yaðlanmýþ tepsiye dizin. Üzerini kapatýp, bir saatten fazla mayalandýrýn. Üzerlerine bir yemek kaþýðý pekmez, bol susam ve çörekotu, 2 yemek kaþýðý sývýyaðý karýþtýrýp sürün. Isýtýlmýþ fýrýnda, bir saate yakýn 180 derecede kontrollü olarak piþirin.
 
Kýnalý Pide
 
Gerçekten kaybolmuþ bir yemek! Asma yapraðýnýn yatak yaptýðý, Ýzmir tulumunun hayat verdiði, bölgeye uzak Üsküp etkisiyle geldiði için dereceye giremeyen ama mansiyon ödülünü hakkýyla alan Elif Ok’un hazýrladýðý yemek.

Bu yemek bence yarýþmanýn en özellerinden biriydi. En körpe asma yapraklarýný yýkayýn ve büyük bir tencereye iki kat serin. Üzerine biraz zeytinyaðý gezdirin. Bir kapta elinizle parçaladýðýnýz Ýzmir tulumu, doðranmýþ bolca taze soðan, maydanoz, tazenane, yoðurt, karabiber serpip karýþtýrýn. Tutmasý için harca, az miktarda un serperek biraz daha karýþtýrýn ve asma yapraklarýnýn üzerine yayýn. Tüm bu harcý tamamen kapatacak þekilde asma yapraklarýný üzerine dizin ve biraz daha zeytinyaðý gezdirip tencerenin kapaðýný kapatýp ocakta kýsýk ateþte yarým saat piþirin. Dilimleyerek servis yapýn.