Camiler baþta olmak üzere kültürel ve dini yaþayýþ üzerine Kutlu Hoca’nýn büyük bir vukufiyetle anlattýðý meseleler geceyi feyizlendirdi. Sohbet kadar mekanýn güzelliði de insana huzur veren, gönül okþayan türdendi.
Yedi tepeli güzel Ýstanbul’un Beykoz sýrtlarýnda bir tekke var: Alvarlý Efe Hazretleri Vakfiyesi’nde yer alan Ataullah Efendi Tekkesi… Asýrlar boyu irfan yuvasý ve insanlarýn feyiz menbaý olan tekkeler bir kanunla kapatýldýktan sonra burasý zamanla harabeye dönmüþ. Tekkenin içindeki cami neredeyse yýkýlýp gitmiþ, arsasýnýn saðýna soluna gecekondular yapýlmaya baþlamýþ. Ta ki, Kutlu Hoca’nýn ilgililerle temasa geçmesine deðin.
Gecekondularýn arasýnda kalan mekanýn gerçek amacýna uygun olarak restore ediliþi de bundan sonra baþlamýþ. Þimdi o vakýf, aslýna uygun inþa edilmiþ camisiyle, selvi aðaçlarýyla donatýlýp þifalý bitkilerle süslenmiþ bahçesiyle, Endülüs’teki Ýslam mimarisinin peyzaj düzenini andýran su kanallarýyla güzelleþerek ilim irfan yuvasýna dönüþtürülmüþ. Bu mekan günümüzde Bilim Kültür ve Sanat Derneði’ne (BÝKSAD) ev sahipliði yapýyor. Beykoz’daki Ataullah Efendi Tekkesi’nin ihya edilmesine öncülük eden BÝKSAD’ýn kurucu baþkaný da Hüseyin Kutlu.
2009’da faaliyete baþlayan dernekte bugüne kadar 9 bin 262 kiþiye pek çok dalda gelenekli sanat eðitimi verilmiþ.
Derneðin yeni merkezi, camisi, tekkesi, konaðý, çadýrlarý, bahçesi, havuzlarý, kuþ sarayý ve þifalý bitkileriyle kendisi de bir sanat eseri haline gelmiþ. Bu tür mekanlarý gördükçe insan neleri kaybettiðini daha iyi anlýyor. Selvi aðaçlarýyla yanyana göðe yükselen minare, farklý kanallardan aksa da tek bir merkeze, yani camiye yönelen su kanalý ve daha pek çok ayrýntý vahdet medeniyetinin incelikleri hakkýnda bize çok þey anlatýyor. Öyle ki kayýp medeniyetimizin külleri dahi göz kamaþtýrýyor.
Bir þaheser geliyor
Öte yandan, BÝKSAD çatýsý altýnda, Hüseyin Kutlu’nun riyasetinde bir þaheser hazýrlanýyor. Emevilerden Abbasilere, Eyyubilerden Osmanlý›ya tüm yazý, süsleme ve cilt ekolleri tek bir mushafta toplanýyor. Hem de yine ayný merkezde üretilen ve 500 yýl dayanýklýlýðý onaylanmýþ kaðýtlar üzerine…
Ýkiþer cüzden oluþacak her bir cilldin bir ekolü temsil edeceði Mushaf-ý þerif 10 ciltte tamamlanacak. Cumhurbaþkanlýðý himayesinde, iki yýlda hazýrlanmasý planlanan bu dev eser, Ýslam tarihinin 10 dönemini temsil edecek.