Bir doktorun, evladý yýllar önce þehit olmuþ bir annenin hasta takip kartýna, hemþireler için yazdýðý “Þehit annesidir, of bile demeyiniz” sözü bu ülkede yüzlerce insanýn gözlerini yaþarttý.
Bu ülkede þehit ve gaziler kýymetlidir. Geçmiþte yaptýðýmýz hatalar çok oldu onlara karþý.
Mesela gazi kartlarýný almak için þehrin bir ucundan diðerine seyahat etmek zorunda kaldýlar.
Bazen kartlarý imzadan çýkmadýðý için ayný yolu birden çok kez gitmek zorunda kaldýlar.
Toplu taþýma araçlarýný kullanamayanlar taksi parasý ödemek zorunda kaldý mesela ya da toplu taþýma araçlarýnda kendilerine ayrýlan yerlere baþkalara oturmuþtu, çok zor yolculuk yaptýlar.
Oysa bu vatan için gazi olmuþ isimlere karlarýný adreslerinde teslim etmek hiç de zor deðildi.
Dedim ya, çok hata yaptýk zamanýnda, belki hala da farkýnda olmadýðýmýz hatalarýmýz vardýr.
***
Hatay’ýn Hassa Kaymakamý Mustafa Pala gördüðüm kadarýyla genç bir arkadaþ. Bir þehit ailesine haber vermeye yanýnda kameralarla gittiði ortaya çýktý, daha vahimi ilk açýklamada gizli çekim yaptýðý iddia edilen tek kamera vardý sonra baktýk ki iþ söylendiði gibi deðilmiþ.
Bu kabul edilemez davranýþýn gerekçesi ister medyatik olma arzusu olsun, ister devletin þehit ailelerine gösterdiði özeni gösterme arzusu fark etmez, yapýlan hatadýr.
Týpký gazilere haklarý olan kartlarý daha özenli verme imkanýnýn kullanýlmamasý gibi bir durum bu.
Þehit ailesine kameralar önünde haber verilmez. 90’larda bu hata çok sýk yapýlýrdý hatta daha aileye haber verilmeden medyaya isimler servis edilirdi. O hatalar bitti ama kamera önünde aileye haber verme hastalýðý gördük ki bitmemiþ...
Taþýdýðý sýfat ne olursa olsun, bu kadar yürek yakmaya kimsenin hakký yok aslýnda..
***
Zor zamanlarda köþelerde genellikle militarist ya da tam tersi hava eser.
Geçen yýllarda yükselen demokrasi kültürü o havaya çok izin vermiyor ama iþin sosyal medya ayaðý çok fena. Eskiden insanlar birbirlerine nefretlerini kusacak ortamý bu kadar çok bulamýyordu þimdi iþ sýkýntýlý.
Kabahat sosyal medyanýn deðil elbette biz doðru kullanamýyoruz. Ölçülemeyen bir zarar var gördüðümüz, sansür elbette çare deðil ama bu yol da yol deðil...
***
Bir baþka nokta daha var. Devlet terörle hukuk içerisinde mücadele eder, terör gruplarýnýn hukuku yoktur.
Bu noktanýn altýný çizdiðinde bile bir sürü suçlamaya yakýþtýrmaya maruz kalabiliyor insan. Ülkeyi aklýnla sevmekle duygunla sevmek arasýndaki fark çok kesindir. Ýþin daha tatsýz tarafý duygusuyla sevenlerde de hakim his baþkasýndan nefret etmek.
Türkiye daha çok akýlla sevilmeyi hak ediyor her þart altýnda....