Kayseri siyasetinde yeni dönem

Milletvekilliği seçimlerini saymazsak, Kayseri yerelinde yapılan seçimlerin hiç birisi son dönemdeki Kayseri AK Parti il başkanı seçimi gibi renkli ve tartışmalı olmamıştı. Hatta bir önceki il başkanı seçiminde, sessiz sedasız 3 isim belirlenerek, Ankara’ya birlikte aynı araçla gidip, il başkanlığı makamını birbirine ikram ettiklerini biliyoruz. Dengiz, il başkanlığını Başbakan Erdoğan’ın kendisine zoraki kabul ettirdiğini ifade etmişti.

 30 Mart yerel seçimlerini başarılı bir netice ile savuşturan il yönetiminin istifası istenmeden birkaç ismin gündeme gelmesinden anlaşıldı ki, eğer yönetim istifa ettirilecek olursa il başkanlığı seçim süreci hareketli ve renkli geçecekti. Beklenenin de üzerinde çok adaylı ve belki de cumhurbaşkanlığı seçimi kadar Kayseri’de gündem oluşturdu.

 Önceki süreçlerde adaylar il siyasetçileri arasında belirlenir ve genel merkeze sunulurdu. Son yerel seçimlerde de Talas hariç, diğer merkez ilçelerde ikinci bir aday dahi çıkmadı. İl başkanlığı seçim süreci ilk defa farklı gelişti. 20’nin üzerinde aday, adaylık başvurusunda bulundu. Genel merkez, başka bir ilin milletvekilini Kayseri’ye göndererek bu süreci yürüttü. Bütün aday namzetleriyle ayrı ayrı görüştü ve bilgiler toplandı. Adeta ince elenip sık dokunuldu. Bu yeni durum Kayseri siyasetinde yeni bir dönemin de habercisi.

Kayseri siyasetçilerinin temayül yoklamasından çıkan üç isim de il başkanlığını düşünmediklerini hem gelen koordinatör milletvekiline hem de yaptığımız ikili görüşmelerde bize açıkça ifade ettiler. Üç isimin de İktidar partisinin il başkanlığı gibi cazip bir makamı ısrarla istememe sebepleri tarafımca malum. Bir değil birkaç sebeplerden dolayı isteksiz göründüler. Sürpriz isimleri aday olarak gördük bu süreçte. Bazı isimlerin son Ankara görüşmesine çağrılması dikkat çekti. Bunlardan biri yerel siyasetçilerin  desteklediği söylenen Zekeriya Ergüneş, eski il yönetiminde görev yapmış olan Bülent Ünsal ve İlim Yayma Cemiyet başkanı Oğuz Memiş. Sonradan gündeme gelen bu 3 isim de İl Başkanı olarak seçilmesi muhtemel güçlü isimler. Adaylıkta ilk ismi geçen Av Seyit Halil Yücgeç te seçilmesi muhtemel güçlü adaylar arasında.

Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Urfa Milletvekili Mahmut Kaçar ve Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım son Ankara görüşmesinde 9 aday ile görüştü ve göreve geldiğinde neler yapacaklarını öğrenmeye çalıştı. Bahsettiğim 3 isimle biraz daha fazla süre konuştuklarını söyleyebilirim. Belki de bu yazıyı siz okurken kurulun belirlediği üç isim Başbakana sunulmuş olacak. Başbakan da bu isimlerden birine görev vererek parti yönetimini oluşturmasını isteyecek. Seçilen isim parti il yönetimini ve kadın kollarını sıfırdan oluşturacak. Seçilecek isimden etkin il başkanı olarak görev yürütmesi isteneceğini düşünüyorum. Sürecin uzaması ve titiz davranılıyor olması, Kayseri siyasetinde etkili olacak ve paralel yapıyla mücadele edecek bir il başkanı profili istendiği anlamını taşıyor.

Bir bakıma Kayseri gibi bir ilde parti başkanlığı yapmak hem avantajları olan hem de dezavantajları bulunan bir makam. Cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını açıklayan ve partide aktif olarak devam edip etmeyeceği belli olmayan Abdullah Gül ve üç dönem kuralına takılacak olan bakan ve milletvekillerin yeni dönem siyasetinde aktif olmayacak olması, seçilen il başkanına etkili sorumluluk ve fazlaca efor sarf etme yükümlülüğü getirecek.  Partinin 2 emektar belediye başkanı Özhaseki ve Büyükkılıç ile birlikte çalışmak da kolay olmasa gerek. İstifa eden 4 ilçe yönetimi yeniden oluşturulacak ve belki de diğer ilçe teşkilatları da yenilenecek. Herşeyden önemlisi 17 ve 25 Aralık yargı darbesine maruz kalmış olan hükümetin il başkanı olarak, bu doğrultuda mücadeleci bir önemli görevi de bulunuyor. Talip olunan bu makam cazip olduğu kadar zor bir döneme denk geliyor. Bu performansa ayak uydurabilen ve başarılı olan yeni il başkanının siyasette önü de açık olacaktır. Düşük performans ve kararlı bir duruş sergileyemeyecek olursa da uzun ömürlü görevde kalması mümkün olmayacaktır.

Görev alacak yeni başkanının toparlayıcı olduğu kadar oluşturacağı yönetiminde liyakatli, donanımlı, toplumun ve partisinin menfaatlerini ön planda tutacak gönül eri isimlere yer vermesi gerektiğini düşünenlerdenim. Önceki yönetime de yaptıkları güzel işlerden dolayı teşekkür etmek gerekiyor. Belirlenecek başkan ve oluşturacağı yönetiminin Kayseri siyasetine hayırlı olmasını diliyorum.