Ýki puan farkla da olsa yirmi puan farkla da olsa yarýþý önde bitiren kazanýr.
Referandumu da ‘evet’ oylarý kazanmýþtýr. Aradaki farkýn azlýðý referanduma gölge düþürmez. Sandýk böyle bir þeydir.
Referandumun galibiþu veya bu siyasi parti deðil millettir.
Ýçerdeki muhalefete dýþarýdaki yedi düvelin verdiði desteðe raðmen millet kazanmýþtýr.
Aradaki farkýn azlýðý seçim ortamýnýn özgürlüðüne delalet etmesi açýsýndan da önemlidir. Özellikle batýlý devletlerin baský var özgürlükler yok propagandasýnýn ne kadar maksatlý olduðunu ortaya çýkarmýþtýr. Baský olsaydý hayýr oylarý bu kadar yüksek çýkabilir miydi?
Dolayýsýyla rahatlýkla demokrasi kazanmýþtýr da diyebiliriz.
***
Türkiye artýk siyasi istikrarsýzlýðý geride býrakmýþtýr. Kuvvetler ayrýlýðý þimdikine göre daha güçlenmiþtir. Seçilen kim olursa olsun hükümet güçlü hükümet olacaktýr. Meclis çoðunluðunu da kim kazanýrsa kazansýn þimdikine göre daha güçlü bir yasama organýmýz olacaktýr.
Vesayet sistemibüyük oranda tarihe karýþmýþtýr.
Dolayýsýyla Millet kazanmýþtýr Türkiye kazanmýþtýr.
***
Sonuçlarý deðerlendirmek gerekirse her iki tarafýn da buruk bir sevinç yaþadýðýný söylemek mümkündür.
‘Evet’ cephesinden bakýlacak olursa ‘evet’ kazanmýþtýr ama beklenen oy oraný alýnamamýþtýr!
Geçen seçimlerde isabetli tahminleriyle güvenilir olarak bilinen bir þirketin bile ‘evet’e yüzde 60 vermesi, neticenin neredeyse 10 puan eksik çýkmasý ‘evet’ cephesini kazanmasýna raðmen sevindirmemiþtir.
‘Hayýr’ cephesinin sevinci de buruktur. Bu denli yüksek oy almalarýna sevinmiþlerdir ama az farkla kaybetmenin burukluðunu yaþamýþlardýr.
***
Sonuçlarý partiler açýsýndan deðerlendirmek gerekirse seçmenin yine her partiye anlamlý mesajlar verdiðini söyleyebiliriz.
AK Parti ve MHPoylarýnýn tamamýnýn sandýða ‘evet’ istikametinde yansýmadýðý bir gerçektir.
Neresinden bakýlýrsa bakýlsýn sonuç, iki partinin 1 Kasým seçimlerinde aldýðý toplam oylarýn en az on puan gerisindedir.
Bu fireyi AK Parti mi yoksa MHP mi vermiþtir orasý meçhul. Meçhul olmasýna raðmen bilhassa Ýç Anadolu’daki oylara bakýldýðýnda büyük firenin MHP’den olduðu anlaþýlabilir.
MHP’li muhalifler, tabanýn yüzde doksanýnýn evet vermeyeceðini söylüyorlardý. Büyük oranda haklý çýktýlar. Bahçeli’nin danýþman çýkýþý da tuz biber ekti.
Fakat bu durum MHP’nin destek vermediði anlamýna gelmez. Gerçek þu ki yüzde bir oyla bile katkýda bulunduðunu varsaysak dahi, bu referandumun MHP’nin desteðiyle kazanýldýðýný kabul etmemiz gerekir.
***
AK Partiaçýsýndan da söylenecek çok þey vardýr. Cumhurbaþkanýnýn ve Baþbakanýn samimi gayretlerine raðmen AK Parti ne kendi tabanýnýn tamamýný ne de kararsýz seçmeni ikna edecek bir söylem ve vitrin oluþturamamýþtýr!
Partinin kadim öncü ve önemli isimlerinin çoðu, maalesef medya tetikçilerinin iþgüzarlýðý ve parti yönetimlerinin tutumu sonucu kenarda durmuþlardýr.
Maðduriyetlerinyan etkileri ve partinin kalesi sayýlan illerde hayýr oylarýnýn önde çýkmasý da hesaba katýlýrsa sonuçlar AK Parti’nin icraat, söylem, vitrin, bürokrat ve belediyeleri gözden geçirmesini gerekli kýlmaktadýr.
Her þeye raðmen AK Parti’nin hâlâ en büyük parti olduðu da bir kez daha tescil edilmiþtir.
***
Þu da anlaþýlmýþtýr ki eðer cumhurbaþkaný meydanlara inmeseydi iki partinin uzlaþmasý evetlerin kazanmasýna yetmeyecekti.
Neyse ki o indi de millet de onu mahcup etmedi.
Sonuçlarý bekleyen ekonomi ve iþ dünyasý da rahat bir nefes aldý.
Hasýl-ý kelam, artýk sistem deðiþmiþtir. Geleceðin Türkiyesi istikrarlý bir Türkiye’dir.
Dileðim bu anayasanýn bütünüyle deðiþtirileceði zamaný da görebilmektir.
Hayýrlý olsun.