Bu yazýmýzda uçakla sýk iþ seyahati yapan çalýþanlarý ilgilendiren güncel bir sorunu ele alacaðýz.
"Bir þirkette pazarlama yetkilisi olarak çalýþýyorum. Görevim gereði devamlý yurt içi ve yurt dýþý uçak yolculuðu yapmaktayým. Uçak biletleri dolayýsýyla kazandýðým mil puanlarý bedava bilete çevirdim. Bu bileti özel amaçla (tatil gezisinde) kullandým. Bu uçak bileti þirkette sorun oldu. Ýþverenim topladýðým mil puanlarýný þirket iþ seyahatlerinden dolayý kazandýðýmý, seyahat harcamalarýnýn iþverence bana ödendiðini, bu nedenle topladýðým mil puanlarýný sadece iþ amaçlý uçak bileti için kullanabileceðimi söyledi. Mil puanlarý kendi kartýmla ve üyesi olduðum programdan kazandým. Bu puanlarýn benim olmasý gerekmez mi?"
Bu sorunun cevabý için mevzuatýmýza bakalým.
1-Ýþ Kanunu: Çalýþanýn iþ seyahatleri uçak biletlerinden dolayý kazandýðý mil puanlarý özel amaçla yapacaðý seyahatler için mi yoksa iþ amaçlý yapacaðý seyahatler için mi kullanabileceðine yönelik 4857 sayýlý Ýþ Kanunu’nda açýk bir düzenleme yoktur.
2-Borçlar Kanunu: 6098 Sayýlý Borçlar Kanunu’nda yer alan iþçinin teslim ve hesap borcuna iliþkin 397’inci madde hükmü söz konusu sorunun cevabýný açýklar mahiyettedir. Madde metnini okuyalým.
"Ýþçi, üstlendiði iþin görülmesi sýrasýnda üçüncü kiþiden iþveren için aldýðý þeyleri ve özellikle paralarý derhâl ona teslim etmek ve bunlar hakkýnda hesap vermekle yükümlüdür. Ýþçi, hizmetin ifasýndan dolayý elde ettiði þeyleri de derhâl iþverene teslim etmekle yükümlüdür."
Madde 397/2'de belirtilen, iþçinin iþini yaparken iþinden dolayý elde ettiði þeyleri derhal iþverene teslim etmesine iliþkin yükümlülüðü,geniþ anlamda çalýþanýn iþ amaçlý seyahatle ilgili bedeli iþverence seyahat harcamalarý kapsamýnda ödenmiþ uçak biletlerinden dolayý elde etmiþ olduðu mil puanlarýný da iþverene teslim etmesi gereðini, baþka bir anlatýmla söz konusu mil puanlarýný iþverenin isteði doðrultusunda iþ ile ilgili uçak bileti alýmýnda kullanma mecburiyetini ortaya koymaktadýr.
Borçlar Kanunu’nun yukarda belirtilen 397'inci madde hükmü, Borçlar Kanunu kapsamýnda çalýþan iþçilerin yaný sýra, 4857 Sayýlý Ýþ Kanunu kapsamýnda çalýþanlara da uygulanabilecektir. Çünkü Ýþ Kanunu'nda iþçinin teslim ve hesap verme borcuna iliþkin açýk bir düzenleme yoktur.
Öðretide, iþçinin teslim ve hesap borcunun iþçinin sadakat borcunun kapsamý içerisinde yer aldýðý kabul edilmekte, sadakat borcuna aykýrý davranan iþçinin sözleþmesinin feshedilebileceði belirtilmektedir.
Sözün özü iþ ile ilgili toplanan mil puanlar, yine iþ ile ilgili kullanýlmalý.