Çözüm süreciyle birlikte silahlar susunca görev BDP’li siyasetçilere düþtü galiba. Ortalýðý germek üzere “sözlü terör”e yöneldiler. Diyarbakýr’ýn BDP’li belediye baþkaný göreve gelir gelmez “bölgede çýkarýlan petrolden pay” istemiþti. Kürtlere ait zengin yeraltý kaynaklarýnýn TC tarafýndan sömürüldüðü þeklindeki aptalca iddiayý gündeme getirerek... Bölgenin genel bütçeye katkýsýnýn bölgeye yapýlan devlet harcamalarýnýn yanýnda devede kulak olduðunu bilmeden veya bilmez görünerek...
Aðrý’da belediye baþkaný seçilen BDP’li siyasetçi de ayaðýnýn tozuyla ortalýðý karýþtýracak bir açýklama yapmaktan geri durmadý. Nasýl olsa kimlik söylemleriyle insanlarý ajite ederek oy aldýðýndan ve belediye baþkaný seçildiði þehrin ahalisine somut bir hizmet taahhüt etmediðinden bildiði iþe, yani ajitasyona devam ediyor. Tek derdi kendi kitlesini ajite etmek olduðu için de konuþtuðu konu hakkýnda en ufak bir malumata sahip olmaya gerek duymuyor.
Beyefendi belediye baþkaný olduðu þehirdeki bazý isimleri deðiþtirerek hizmete baþlayacakmýþ. Bu çerçevede ilk aklýna gelen isim de Kazým Karabekir’miþ. Zira Karabekir“katliamcý”ymýþ. 1915’de Ermenilerin katledilmesinde payý varmýþ...
Ermeniler Kazým Karabekir’i hiç sevmezler. Ama Paþa’nýn 1915 olaylarýnda rolü olduðunu söyleyenine de ben bugüne kadar rastlamamýþtým. Ne de olsa Karabekir 1915 olaylarý esnasýnda Çanakkale’deydi!
Ermenilerin Karabekir’den hoþlanmayýþlarý 1918-1920 arasýndaki dönemde Doðu Anadolu’daki görevleri sýrasýnda kazandýðý askeri baþarýlar yüzündendir. Çünkü Kâzým Karabekir’in komutasý altýndaki birlikler Erzurum, Kars ve Aðrý gibi illeri Ermeni iþgalinden kurtarmýþtýr.
Dolayýsýyla Ermeniler kendileri açýsýndan haklý olarak sevmeseler de Kazým Karabekir ismine karþý baþta Kürtler olmak üzere Doðu illerimizin ahalisinin tamamýnda büyük bir sevgi ve saygý vardýr. Hatta Kürtlerin kahramanýdýr Karabekir. Çünkü Paþa’nýn komutasýnda gerçekleþen askeri giriþimler olmasaydý bugün bu bölgede tek bir Müslüman’ýn bile kalmayacaðýnýn delili o gün Ermenilerin eline geçen yerlerde yaþananlardýr.
Dolayýsýyla Aðrýlý Kürtler de kendilerini insan kasabý Andranik gibilerin elinden kurtaran ordunun komutanýna karþý derin bir sevgi duyarlar. Belediye baþkaný belki de kendisi Aðrýlý olmadýðý için bunu bilmiyor olabilir ama benim tanýdýðým gerek Kürt gerekse Türkmen kökenli Aðrýlýlarýn tamamý Karabekir’in adýný daima sevgiyle ve saygýyla anan kiþilerdir.
Yine belediye baþkaný bilmese de veya bilmezden gelse de Aðrýlýlar þehirlerindeki bir mahalleye, bazý sokaklara ve okullara neden Kazým Karabekir’in isminin verilmiþ olduðunu gayet iyi biliyorlar.
Haddizatýnda bu isim verme iþi Ankara’nýn talimatýyla falan deðil, o bölgenin seçilmiþ belediye yönetimlerinin aldýðý kararlarla gerçekleþti. Aðrý nüfusunun çoðunluðunu Kürt vatandaþlarýmýz oluþturduðuna göre bu kararý Kürtler verdi demektir. Çünkü Kürtlerin ortak hafýzasýnda Kazým Karabekir’in yeri diðer ortak milli deðerlerimizin yaný baþýndadýr.
Dolayýsýyla þimdi Kürtlerin üzerine titredikleri bir isim üzerinden baþlatýlmak istenen politik ajitasyonun ters tepeceðini, milletin ortak deðerlerini hedef alan bu giriþimin duvara toslayacaðýný ümit edebiliriz.