Kebap, kumpir ve pizzayý piþirmeden yiyeceðiz

Bugüne kadar saðlýklý beslenmeyle ilgili bildiðiniz her þeyi unutun!! Saðlýklý beslenme adý altýnda anlatýlan ne varsa hepsini bir kenara býrakýn! Artýk  çið beslenme zamaný... Dünya çok farklý bir beslenme akýmýnýn içinde... ‘Raw food’ yani çið beslenme yöntemine inanamayacaksýnýz.

Beslenmeyle ilgili gün geçmiyor ki yeni bir liste, yeni bir yöntem geliþtirilmesin. Tabii her defasýnda son geliþtirilen yöntemin en iyi ve saðlýklý olduðu söylendiði için yeni beslenme türlerine karþý bende de bir önyargý yok deðil! O nedenle çið beslenmeye de önceleri soru iþaretleriyle yaklaþtým fakat öðrendiklerimle fikrim deðiþti. Eðer sizde de önyargý oluþmuþsa gelin onlarý bir kenara býrakýn.

Çið beslenme deyince aklýnýza öyle sadece çið sebze ve meyve tüketimi gelmesin. Çið beslenenler kebap da yiyor, pizza, kumpir, çikolata da... Ama hiçbirini piþirmiyorlar. Bizim bildiðimizden biraz daha farklý hazýrlanýyor yemekler. Fakat hepsi birbirinden lezzetli ve alýþtýðýmýz tattan çok da farklý deðil...

Çið beslenme akýmý, California’dan dünyaya yayýlan bir beslenme ve yaþam þekli aslýnda. Tepeden týrnaða canlý olan insan vücudunun sadece canlý besinler tüketilmesi üzerine kurulu. Hiçbir canlýnýn öldürülmemesi üzerine kodlanmýþ bir sistemi var. Sadece dalýndan düþen meyveleri topluyor ve hiçbir hayvansal gýda tüketmiyorlar. Et, tavuk, balýk olmadýðý gibi yumurta, süt, yoðurt gibi hiçbir hayvansal gýdaya yer yok çið beslenenlerin hayatýnda. Sebze, meyve, kuruyemiþ, baharat ve doðadaki otlarla baþ baþasýnýz... “Öyle de hayat mý olur?” demeyin, oluyor. Hem de o kadar güzel oluyor ki...

ÇÝÐ BESLENEREK 55 KÝLO VERDÝ

Þef Mehmet Ak, çið beslenme akýmýnýn Türkiye’deki önemli temsilcilerinden. Kartepe’de bir çiftliði var. Geçen hafta oradaydým, kendisiyle çið beslenme üzerine sohbet ettik. Bahçesindeki meyve aðaçlarýndan düþen meyveleri topladýk ve birbirinden lezzetli çið yemekler hazýrladýk ve onlarý afiyetle yedik. Mehmet Ak, bugüne kadar alýþtýðýmýz þeflerden biraz farklý. Çið beslenerek 55 kilo vermesinin ötesinde genç görünüyor ve saðlýklý. Hiç hastalanmamasýný çið beslenmeye borçlu olduðunu söylüyor. Çið beslenerek saðlýklý gýdalar tükettiðini ve bu sayede dinç kaldýðýný anlatýyor. Bunun sadece bir beslenme þekli olmadýðýný ifade ediyor Ak: “Ayný zamanda bir yaþam þekli. Tohumdan filizine kadar tüm aþamalarý görerek, yaþayarak bir beslenme. Ruhsal doygunluk da saðlayan bir hayat felsefesi.”

Ýþin en güzel tarafý da onun Türk mutfaðýný ve Türk damak tadýný çok iyi biliyor oluþu... Çið beslenme baþlýðý altýnda öyle reçeteler hazýrlamýþ ki günlük hayatýmýzda yediklerimizden çok da farklý tatlar deðil hiçbiri. Dolayýsýyla hem alýþtýðýmýza yakýn lezzetlerle dolu reçeteler veriyor hem de saðlýklý beslenmenin yollarýný öðretiyor aslýnda. Hiç et yemeden ve piþirmeden nasýl lezzetli kebaplar yiyebilirsiniz. Bu tarifleri ve çið beslenmeyi nasýl öðrenebilirsiniz sorularýnýn cevaplarý da onda... Hiçbir ücret de talep etmiyor. Sadece bu iþe gönül koymak ve istekli olmak yetiyor çið beslenmeye baþlamak için.

Ben gerçekten çok etkilendim. Adapte olmamýz biraz zaman alacaktýr kuþkusuz ama gerçekten denemeye deðer bir tecrübe olmasýnýn ötesinde þu an ciddi ciddi düþünmeye baþladým; yiyeceklerimizi kaynatýp, kýzartýp, piþirerek iyi bir þey mi yapýyoruz, yoksa kendi vücudumuza zarar mý veriyoruz diye... Ayný lezzette ve doygunlukta besinlerle vücut yaþýný öne çekmek ve fazlalýklardan kurtulmak hiç de fena bir fikir gibi gelmiyor bana... Ne dersiniz?