Kebap mevsiminde yenir

Gençken Urfa’dan Ýstanbul’a geliyor, Eminönü’nde bir metrekarelik büfesinde kebap satmaya baþlýyor. Turistlerin ve cemiyetin ünlü isimlerinin onu keþfetmesiyle büyüyen Hamdi Restaurant’ýn sahibi Hamdi Arpacý etin günlük, kebabýn mevsiminde tüketilmesi gerektiðini söylüyor. Þu sýralar mevsim güzeli sarýmsaklý kebap.

Pera’dan Haliç’e bakýyoruz. Batmakta olan güneþ, uzaktaki muhteþem Süleymaniye Camii’nin minarelerinde parlýyor. Ne kadar uðraþýrsak bozamadýðýmýz muhteþem bir kentin silüetinde, gözlerimiz ve midemiz bayram ediyor. Her biri sanat eseri gibi gelen tabaklarý fotoðraflarken ‘kebabýn kralý’ olarak kabul edilen Hamdi Arpacý, kendi elleriyle sardýðý sarýmsaklý kebabý ikram ediyor ve “Kebap mevsiminde yenir” diyor. Kulaklarýma inanamýyorum. Ben ki bu söz, bu felsefe uðruna kitap yazmýþým. Ýþte üstat söylüyor, kebabýn da mevsimi varmýþ!

Arpacý, kendine özgü Urfa þivesiyle film senaryosunu andýran hayatýný anlatýyor. Ýstanbul’a ilk geldiði günlerde taksicilikle baþlayan sonrasýnda onu zirveye taþýyan kebapçýlýk öyküsünü masaya biri gelip diðeri giden enfes mezeler ve yemekler eþliðinde dinliyorum. 1958’de Urfa’dan Ýstanbul’a gelen Hamdi Arpacý, kurukahvecide çalýþtý ardýndan taksi þoförlüðü yaptý, kardeþlerine yardým etti, hep çalýþtý ama mutsuzdu. 11 senenin sonunda öyle mutsuzdu ki gecenin bir yarýsý “Acaba ne olur?” diye düþünmeden, Eminönü’nde dolmuþ duraklarýnýn ortasýna bir metrekarelik büfe için kazmayý vurdu ve en iyi bildiði iþi yapmaya karar vererek ertesi sabah kebap satmaya baþladý. Bir yýlýn sonunda talep öyle artmýþtý ki yetiþebilmek için dükkanda beþ kiþi çalýþýyorlardý. Ýzinler alýndý, dükkan 15 metrekareye büyütüldü, beþinci senenin sonunda elemanlar daha da artmýþ dükkan iki katý büyümüþtü ama yetmiyordu.

Fýstýklý döneri meþhur

Yabancý turistler onu çoktan keþfetmiþti, cemiyetin en popüler isimleri geliyordu dükkanýna. Eminönü’nde bugün hala ayakta duran altý katlý binaya geçmesi de uzun sürmedi. Ýþte o gün bugündür kebabýn usta ismi Hamdi Arpacý, lezzetli yemekler için iyi malzemeden ödün vermiyor ve herkesi uyarýyor: “Ýki kuruþ kazanacak diye kebap yapmayý bilmeyen sahtekarlardan uzak durun.” Arpacý “Etin kilosu belli. Ucuz kebabýn içinde et deðil sahtekarlýk olur. Ben Tekirdað kuzusu kullanýrým, kokusu eline bile bulaþmaz. Hangi bölgede yaþýyorsan o bölgenin hayvanýný tüketeceksin yoksa saðlýðýna yaramaz” diyor ve ekliyor: “Çok usta yetiþtirdim ama dükkana her giren kendine ustalýk sýfatýný yakýþtýrmasýn. Ustalýk öyle iki ay çalýþmakla olmaz. Ýstanbul’da iyi kebap ustasý sayýsý gerçekten az.”

Mýsýr Çarþýsý yakýnýndaki yerine çok gittim. Hatta tam þu aralar orada fýstýklý döner de var. Mevsimi bitmeden herkese öneririm. Lahmacunu, baklavasý gerçekten on numara! Yeni þubelerinin havasý ise bambaþka ama lezzet orada da ayný. Manzara þahane, yemekler efsane. Kebap seviyorsanýz artýk yolunuz Þiþli’den mi, Pera’dan mý yoksa Eminönü’nden mi geçer bilemem ama özellikle mevsim güzeli sarýmsaklý kebabý sakýn kaçýrmayýn!

ETÝ SAKIN BUZLUÐA KOYMAYIN

- Ýlk, Urfa kebabý satmýþ.

- Adana kebap sertifikasýný kiþisel çabalarýyla resmi olarak iptal ettirdi.

- KEBABIN merkezinin Urfa-Bilecik olduðunu iddia ediyor. Güçlü bir savý var; 1823’te bir Fransýz bilim adamýnýn Bilecik’te taþ balta bulmasý.

 - EMÝNÖNÜ’NDEKÝ altý katlý binada bugün 135 personelle hizmet veriyor.

- PATLICANI ‘canýn balý’ olarak adlandýrýyor: “Doktorlar hiçbir vitamini olmadýðýný söylüyor ama vücuttan çýkana kadar sünger gibi tüm sindirim sistemini temizliyor.”

- ETÝN mutlaka günlük tüketilmesi gerektiðinin altýný çiziyor. Ona göre et evde buzluða konmamalý.

- BÝR dönerin maksimum dört saat içinde tüketilmesi gerektiðini söylüyor.

- ONUN için sofranýn olmazsa olmazý soðan!

-  EN sevdiði kebapçý Kaþýbeyaz.

YEME-ÝÇME  DÜNYASINA DAÝR  HER  ÞEY

GÜNEÞÝN DEÐDÝÐÝ MEYVE SUYU

GÜNEÞÝN bereketiyle olgunlaþan meyvelerden hazýrlanan Zumosol meyve sularý þimdi Türkiye’de! Ýspanyolca ‘güneþ suyu’ anlamýna gelen Zumosol’un her þiþesinin üzerinde kaç kilo meyve kullanýldýðýna dair bilgi yer alýyor. Markanýn lezzetleri arasýnda her biri taze sýkma olan portakal, elma, ananas ve mango suyu bulunuyor.

DOÐAL YAÞAM ÇÝZGÝSÝ

DOÐAL yaþam çizgisi’ sloganýyla hizmet veren Raya Organik, Türkiye’nin organik sertifikalý bahçelerinde yetiþtirilen kahvaltýlýklar, salça ve soslar, bakliyatlar, tavuk ve yumurta ürünleri, mevsiminde meyve ve sebzeler baþta olmak üzere 100’e yakýn ürün çeþidine sahip.