Kelimelerin gücü adına

Geçen haftalarda Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın ekran performansını yazmıştım. Samimiyet, beden dili, tonlama ve en önemlisi kelime seçimi...

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun CNN-Turk’te katıldığı yayın Pazar gecesi tekrar yayınlandı.
Kelime seçiminin önemi, lider-kitle iletişimi eksikleri üzerine mutlak yazılması gerekenler var.

*       *          * 

Gerçek iletişimciler bilir, lider asla düşünüyoruz demez. Düşünüyoruz kararsızlık ifadesidir, lider kararsızlık görüntüsü vermez, vermemelidir.

O yüzden de düşünüyoruz ifadesi yerine kullanılması gereken kelime “planlıyoruz” kelimesidir. Sonuçta lider, plan yapar, adımlarını bir stratejiye göre atar.

Neye takılmışsın demeyin, lider iletişimi uzmanlık gerektirir, ağzından çıkan söz sadece o an söylediğini değil tüm yayın boyunca çizdiğin portreyi destekler ya da köstekler...

*         *            * 

Ahmet Hakan, Kemal Kılıçdaroğlu’na yayın boyunca genellikle pas atan bir görüntü çizdi.Mesela seçim bildirgesi çalışması başladığını söylediğinde “Bu kadar erken mi?” tarzı kurduğu cümle soru değil dolaylı destektir.

Sonra Kılıçdaroğlu’nun çok konuşulan “1,5 milyon Suriyeli içeri almak vatana ihanettir” cümlesi.

Ahmet Hakan bilerek ya da hayretten cümleyi düzeltme şansı verdi Kılıçdaroğlu’na...İyi niyetle bunun hayretten olduğunu varsayalım. Kılıçdaroğlu’nun gafı kurtarma çabası yani “onları zor duruma düşüren politikalar üretmek vatana ihanettir” cümlesi biraz didiklense, bunun vatana ihanet gibi ağır bir suçlamayla ne alakası var diye ek bir soru gelseydi gaf kurtarılamamış olacaktı.

 

*        *        *

Lider iletişimi önemlidir. Amerika’da 1950’lerden beri başkan adayları çıkacakları programda stüdyo dekorunun rengini bilir ve ona göre giyinirler.Gelmesi muhtemel tüm sorular önceden ekip tarafından çıkarılır, cevapların tek tek üzerinden geçilir.

Hatta ikili tartışmalarda nereden eleştiri gelebileceği, gelecek eleştiriye karşı ne cevap verileceği bile önceden çalışılır. Durduk yerde yapılmaz bunlar, sonuçta televizyon programları seçmen kitlesi üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir.

Düşünüyoruz dediğinizde en fazla genel başkan olursunuz, planlıyoruz dediğinizdeyse lider...