Kemik erimesi ile ‘hareketli’ savaş

Osteoporoz sadece yaşlı kadınları değil, genç ve erkek herkesi tehdit ediyor. Hayat tarzınızda yapacağınız küçük değişikliklerle hastalığı önleyebilirsiniz.

HER yaş döneminde görülmekle birlikle genellikle yaşlılarda görülen ve yaşamı olumsuz etkileyen en önemli sağlık sorunlarından biri osteoporozdur. Osteoporoz yani kemik erimesi kemiklerde zayıflama ve kırık riskinin arttırır. Osteoporoz, kemiklerin daha gözenekli ve giderek daha güçsüz ve kırılgan olmasına yol açar.  Vücudumuzda, bir taraftan yaşlı kemiklerin yıkımı olurken diğer taraftan yeni kemiklerin oluşturulduğu bir denge var. 

Dengesiz beslenme davetiye çıkarıyor

Bu dengenin bozulmasına neden olan ve osteoporoz riskini artıran etmenler arasında  sigara içimi, fazla alkol tüketimi, hareketsiz yaşam,  yetersiz ve dengesiz beslenme, steroid kullanımı ve  erken menopoz yer alıyor. Osteoporoz kemiklerin güçlü ve sağlam kalması için gereken kalsiyumun büyük bir kısmının kaybolması anlamına geliyor. Buradaki sorun hastalığın erken dönemlerde belirti vermemesinden kaynaklanıyor. Bu nedenle belli bir yaşın üzerindeki kadınların yanı sıra çocuk, genç ya da erkek herkesin osteoporoz hakkında bilgi sahibi olması gerek. Çocukluktan itibaren yetersiz ve dengesiz beslenme, hareketsiz bir yaşam tarzı sorunun temel nedenlerindendir. Osteoporozu önlemede en önemli iki faktörden  biri güçlü kemik oluşumunu sağlamak, diğeri ise kemik kaybını önlemektir.

HER GÜN SÜT VE SPOR

-Kemik sağlığını korumak için her gün yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.

-Osteoporozdan korunmak için her gün yetişkinlerin 2 su bardağı; çocukların, gençlerin, gebe ve emzikli kadınlarla menopoz sonrası kadınların 3-4 su bardağı süt içmeleri gerek. 

-Yüksek miktarda protein, tuz, şekerden kaçının, kafeinli ve gazlı içeceklere dikkat edin.

-Sigara ve alkolden uzak durun.

-Güneş ışınlarının dik olmadığı saatlerde yüzün ve kolların 15 dakika kadar güneş ışınları ile temas etmesi vücutta D vitamininin aktif hale geçmesi  için yeterlidir.