Kemiklerdeki saðlýk kasasý

Vücut için elzem minerallerin baþýnda gelen kalsiyumun her gün yeterli miktarda alýnmasý çok önemli. Kemik yapýsý, kan basýncýnýn düþürülmesi, yað ve safrayý baðlayarak kolon saðlýðýný korumak gibi pek çok görevi olan kalsiyumun yetersiz alýmý sonucunda milyonlara kiþi osteoporoz sorunuyla uðraþýyor. Otuz yaþtan önce saðlam kemikler oluþturulmasý ve yaþam boyu yeterli kalsiyum tüketilmesi osteoporozla mücadelenin ilk þartýdýr. 18-20 yaþýna kadar kemik oluþumunun tamamlandýðý, 30-35 yaþýna kadar kalsiyum depolandýðý ve kemik kitlesinin en yüksek düzeye bu yaþlarda ulaþtýðý, yaþlýlýkta ise kalsiyum emiliminin azaldýðý göz önünde bulundurulduðunda, günde 800-1500 mg kalsiyuma gereksinim olduðu bilinir. Kalsiyum yeterli tüketilmezse ya da yeterli emilim gerçekleþmezse kalsiyum deposu olan kemiklerden kalsiyum çekilir. Kalsiyum depolarýnýn yeniden doldurulamadýðý durumlarda kemik kayýplarý olur ve sonunda kemikler kýrýlgan ve gözenekli bir hal almaktadýr. Kemik mineral kaybý 30-35 yaþtan sonra baþlamaktadýr. Bu yaþlanmanýn doðal bir sonucudur. Menopoz dönemindeki bir kadýn için kemiklerdeki kalsiyum bankada duran para gibidir. Yeterli kalsiyum tüketimi ve egzersiz saðlýk konusunda sahip olunabilecek en önemli þeydir. Yürüyüþ, dans, tenis gibi aktiviteler kemik oluþumunu uyarýr. 

Kalsiyumun zengin kaynaklarý

Kalsiyumu tüketmenin en uygun yolu süt ve ürünlerinin yeterli tüketmektir. Süt ve ürünleri diyetle tüketilen kalsiyumun yüzde 75’ini saðlar.  Kalsiyumun zengin kaynaklarý sýrasýyla süt, yoðurt, peynir, süttozu, yeþil yapraklý sebzeler (ýspanak, semizotu, brokoli) pekmez, yaðlý tohumlar (fýndýk, fýstýk, susam) kuru baklagil ve kuru meyvelerdir.

Diyetle kalsiyum tüketimini kolaylaþtýrmak için

Yoðurdu cacýk veya bol taze nane ile yenilebilir,

Kalsiyum eklenmiþ veya laktozsuz süt içilebilir,

Ara öðünlerde süt, yoðurt ve meyve tüketilebilir,

Her öðünde sebze ve salata bulundurulabilir.