‘Kendi evime atılsaydı ancak bu kadar üzülürdüm!’

Bu sözler İçişleri Bakanımıza ait. 

Tokat Tanıtım Günleri’nde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Dün densizin birisi bir Alevi kardeşimizin evine çarptı atmış. Hançerem yırtınırcasına söylüyorum. Kendi evime atılsaydı ancak bu kadar üzülürdüm. Bu kadar açık ve net" dedi. 

Soylunun bu sözleri Tokatlılardan büyük alkış aldı. 

Çünkü Tokat Alevi’siyle Sünni’siyle asırlar boyu bir arada yaşama kültürünü somutlaştırmış bir ilimizdir. 

Tokat insanı tarih boyunca da güvenilirlikte zirve yapmıştır. 

***

Tanıtım günlerinin açılış törenine hemen her siyasi partiden Tokat kökenli siyasetçiler damga vurdu. 

CHP’li MHP’li AK Partili siyasetçiler teker teker kürsüye çıktılar ve alana yansıyan birlik ve beraberliğin güzelliğine vurgu yaptılar. Kimse partizanlık yapmadı aksine birbirini alkışlayıp kucakladı. Öyle ki Soylu bu güzelliğe işaret ederek ‘Herkes Tokatlılar gibi olmalı’ dedi. 

En büyük alkışı alan ikinci siyasetçi ise geçen hafta bir CHP Grup başkanvekilinin mecliste had bildirmeye kalkıştığı AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in, ‘Keşke mecliste de böyle bir birlik sağlansa, keşke orada da doğrular alkışlansa’ mealindeki sözleri oldu. 

***

Ben de bir Tokatlı olarak tanıtım günlerinin açılış programına TOKKON Başkanı Ahmet Yılmaz’ın daveti üzerine katıldım. Arka sıralarda bir yerden takip ettim. 

Tokat, Alevi nüfusun yoğun olduğu illerimizden biridir. Ama aynı zamanda Alevi Sünni kavgasının yaşanmadığı bir ilimizdir. 

Büyük şehirlerdeki ideolojik kutuplara kaymış kimi sivil toplum örgütlerinin tahrikleri olmasa Anadolu’daki bir arada yaşama bilinci daha da pekişecek. Ancak kimi dernek ve vakıfların ideolojik veya siyasi amaçlarla insanımızı yönlendirdiklerine, tahrik ettiklerine ve kimi gerginliklere yol açtıklarına üzülerek şahit olduk/oluyoruz. 

Buna rağmen Alevi’siyle Sünni’siyle Tokat halkı, birlikte yaşama bilincini somutlaştırmakta zirve yapmış, hoşgörüsüyle vatan millet sevgisiyle temayüz etmiş bir sosyolojiye sahiptir. 

***

Bilir misiniz, Yıldırım Bayezid’in mağlubiyetinden sonra bir fetret devri yaşayan Osmanlı Devleti’nin ikinci kuruluşunu Şehzade Çelebi Mehmed milli duygularına ve devlete bağlılıklarına güvendiği Tokat ve Amasya’dan topladığı askerlerle sağlamıştır. 

Güvenilirlikte zirve yapmıştır derken halkın milli duygularının ne denli köklü olduğunu kastetmiştim. Hala da öyledir Tokat halkı. 

Evliya Çelebi Tokat halkı için, ‘garip insanları seven kimselerdir, kin ve hileden uzak, her şeyden temizlenmiş, derya gönüllü, cömert, yumuşak huylu ve sakin adamlardır’ diye tarif etmiş. 

Tokat hakkındaki, “Âlimler konağı, fazıllar yurdu ve şairler yatağı ” ifadesi de Evliya Çelebi’ye aittir. 

***

Hasıl-ı kelam, şimdi Tokat Valiliği, il ilçe belediyeleri ve sivil toplum örgütleri el ele vermiş Tokat’ı tanıtmaya çalışıyorlar. 

İstanbul Havalimanı Dış Hatlar’da da bir tanıtım etkinliği yapıldı, ayrıca bugün ve yarın İstanbul Capitol AVM’de de tanıtım etkinliği olacak. Fakat asıl yoğun programlı tanıtım etkinlikleri Yenikapı’da icra edilmektedir. 

Bugün Tokat tanıtım günlerinin son günü. Tokatlıları tanımak lezzetlerini tatmak isteyenler Yenikapı’yı ziyaret edebilirler. 

Gurbetteki Tokatlıların memleket hasretini dile getirdikleri bir mani ile bitirelim: 

Ayna gelmez nar gelmez

Ölüm bana ar gelmez

Tokat’tan ayrı düştüm

Yılların sonu gelmez.