Cüneyd Altýparmak
Cüneyd Altýparmak
Tüm Yazýlarý

Kent konseyleri, mevzuatý konuþtu...

Seçim döneminde çokça dillendirilen, seçim beyannamelerinin gündeminden düþmeyen "birlikte yöneteceðiz" ifadesinin yanýna "kent konseylerinin kurulmasýný" ekleyen belediyelerin birçoðunda halen kent konseyi yok. Oluþumu yapan baþkanlarýn birçoðu ise "kendine baðlý bir konsey" yaklaþýmýyla hareket ediyor. Pek azýnda "gerçekten" kent konseyi var. Tüm bunlara raðmen iyi örneklerini gördüðümüz bu yapýlarýn belediyelerin iþleyiþine katkýsý çok. Uzun yýllardýr içinde yer aldýðým konseyler açýsýndan geçtiðimiz günlerde önemli bir geliþme oldu. Türkiye Kent Konseyleri Birliði, Kocaeli Kent Konseyinin ev sahipliðinde "Kent Konseyleri Mevzuat Çalýþtayý" gerçekleþtirdi. Bugün bu çalýþmaya deðinmek istiyorum.

MEVZUAT GÜÇLENDÝRÝLMEYE ÝHTÝYAÇ DUYUYOR

Türkiye Kent Konseyleri Birliðinin Dönem Baþkanlýðý Kocaeli Kent Konseyinde. Yakýn bir tarihte Konseyin Genel Sekreteri ve Birliðin Dönem Baþkaný Sedat Köse, bayraðý Yalova'ya devredecek. Devretmeden önce güzel bir çalýþtay düzenledi... Odaðýnda "katýlýmýn hukuki alt yapýsýný güçlendirmek ve fiili durumdaki zorluklarý aþmak için mevzuatta ne gibi deðiþiklikler yapabiliriz?" sorusu yatan bu çalýþtayla Birliðin üyesi olmayan konseyleri, iyi örnekleri, zorluk yaþayan konseyleri, konusunda uzman akademisyenleri ve bu alanda çalýþan isimleri dinleme fýrsatý doðdu.

MEVZUAT DAÝRESÝ BÜYÜK ÖZVERÝ GÖSTERDÝ

Türkiye'de mevzuat çalýþmalarý özellikle yönetmelik ve diðer alt metinler bakanlýklar veya kurumlar nezdinde yürür. Konunun teknik yönü uzmanlar tarafýndan deðerlendirilir, kurum görüþleri alýnýr ve mevzuat yayýnlanýr. Ancak konu kent konseyi olunca, konseylerin ruhuna uygun bir adým atýlmasý için Bakanlýða Birlikçe yapýlan talep önemli bir karþýlýk buldu. Katýlýmýn yüksek ve her kesimden olduðu bir arama toplantýsý yapýldý. Bu sebeple baþta Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Yerel Yönetimler Genel Müdürü Turan Konak, Mevzuat Daire Baþkaný Yasin Yýldýrým, Þube Müdürü Fidan Çelik ve Uzman Ýbrahim Akgül büyük bir teþekkürü hak ediyorlar...

KONSEYLER ARASI ETKÝLEÞÝM

Çalýþtay'ýn çerçevesi "mevzuat" olarak belirlenmiþti ama konsey baþkanlarý kapalý oturumda sorunlarýný da konuþtu, uygulama örnekleri paylaþtýlar ve tanýþtýlar. Bence önemli olan bölümlerden birisi de buydu. Zira konunun mevzuat boyutu olsa da konseyler aslýnda "pratik" üzerinden yürüyen yapýlar. Ýyi örneklerin çoðalmasý için "etkileþim þart". Ýþte buna Türkiye Kent Konseyleri Birliði ön ayak oluyor.

MEZUAT BOYUTU

Mevzuat bölümünde ise konseyler açýsýndan temsil düzeyi yüksek bir projeksiyon vardý salonda. Konseylere ek olarak kent konseyleri alanýnda çalýþan önemli akademisyenlerin bulunmasý, belediye uygulamalarýna vakýf bürokratlarýn olmasý masada birçok yönden meseleyi konuþma imkâný verdi. Kent Konseyleri Yönetmeliðinin tüm bölümleri ve maddeleri tek tek ele alýndý.

"ÞURA" ÖNEMLÝ BÝR KAZANIM

Kent politikalarý ve planlamalarý toplumsal bilimler ile mühendislik alanlarýnýn iç içe geçtiði bir saha. Bu manada planlamanýn doðru yapýlmasý sadece belediyelerin yapabileceði iþler deðil. Belediye dýþýndan bakýþ ile katký verecek mekanizmalara ihtiyaç var. Çalýþtay'da böyle bir yapý ile tanýþmanýn mutluluðunu yaþadým. Ýsmi ÞURA. Kocaeli Büyükþehir Belediyesinin Kent Politikalarý Araþtýrma Merkezi. Bünyesinde, kültür, gençlik, çevre, þehircilik ve sosyal politikalara dair kurullar bulunuyor. Burada tüm þehri kapsayan biçimde deðerlendirmeler ve raporlamalar yine ilgililerinin katýldýðý süreçlerle oluþturuluyor ve karar mekanizmalarýna iletiliyor. Her þehre gereken bir yapý bu.

SONUÇLAR NELER

Tüm konseylerin fikir beyan ettiði 72 saatlik maratonun sonunda Prof. Dr. Bilsen Bilgili tüm notlarý ve kayýtlarý esas alarak bir rapor hazýrlayacak. Ama öncesinde kapanýþta bir çerçeve çizdi. Buna göre konseylerin kurulmasýnýn zorunlu olmasý, konsey baþkanlarýnýn seçim biçiminin sadeleþtirilmesi, yürütme kurulunun ön plana çýkarýlmasý, yerel seçimler sonrasý konseylerin tekrar teþekkülünün daha net belirtilmesi ve bütçe kullanýmý konularý ortak sorunlar olarak çýktý.

Bu Çalýþtay yönteminin tüm mevzuat çalýþmalarýna örnek olmasýný diliyorum. Emeði geçenlere (özellikle Fatih Bayram ve Nevin Öz'e) teþekkür ediyorum.