Yulaf, Anadolu topraklarýnýn arpa ve buðdaydan sonra gelen önemli tahýlý... Onu hayvan yeminden insan yiyeceði ligine taþýyan sebepler, emin olun kendisini mutfaðýn olmazsa olmazý yapacak kadar saðlam! Yulafla nefis ve doyurucu kahvaltýlar hazýrlayabilir, kurabiyeler piþirebilir, kekler yapabilirsiniz.
Onunla tanýþmam þeker sorunumun olduðu dönemlere denk geliyor. Öncesinde uzaktan bakýþýrdýk. Açýk söyleyeyim, kullanmazdým. Tanýþmamýzýn ardýndan ise sýký dost olduk. Çünkü lezzetliydi, hýzla iyileþmemi saðlýyordu ve karbonhidrat ihtiyacýmý en saðlýklý þekilde karþýlýyordu. Daha ne olsun? Buðday ailesinin bu incecik, zarif tohumunun 5 bin yýldýr hayvan yemi olarak kullanýldýðýný yine ayný dönem idrak ettim. Ýlginçti... Oysa yapýlan tüm itibarlý klinik çalýþmalar yulafýn saðlýklý olduðunu ortaya koyuyordu. Kolesterol, kalp, þeker, sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerini gördükçe insan besini olarak kullanýmý elbette çok geçmeden artmýþtý. Marketlerde çoktan yerini almýþ, saðlýklý beslenen bazý kiþilerin dolabýnda demirbaþ olmuþtu bile.
EN YAKININDAKÝ EN ALIÞTIÐINDIR
Ben onlardan geç keþfettim ancak bu durum onunla yepyeni reçeteler bulmama engel olmadý. Çünkü yapýsý yemek, tatlý ve hamur iþleri için çok uygun. Kim bilir onunla daha nice yeni tarifler keþfedilecek? En yakýnýndaki en alýþtýðýndýr. Herkes biliyor zannedersin ya... Dört yýldýr sýký dostum olan yulafý da bu sayfaya geç taþýmam belki de bu sebeple. Herkesin kullandýðýný düþünmem. Ancak durum gerçekten böyle mi? Mesela siz kullanýyor musunuz? Daha da önemlisi kullanmayý biliyor musunuz? Önce yakýndan tanýyalým, sonra bir, iki tarifte deneyelim...
AYDAN’IN YULAFLI KEK KURABÝYESÝ
Bir kapta bir su bardaðý yulaf unu, fýndýk kýrýðý, bir çay bardaðý yulaf ezmesi ve bir paket kabartma tozunu karýþtýrýn. Mutfak robotuna 120 gr oda sýcaklýðýndaki tereyaðý ve 4-5 yemek kaþýðý bal veya tatlandýrýcýyý koyup krema haline getirin. 1 yumurta ve vanilya ekleyerek karýþtýrmaya devam edin. Mutfak robotunu durdurup unlu karýþýmý fazla karýþtýrmadan ekleyin. Bir dondurma kaþýðýyla hamurdan eþit miktarlarda parçalar alýp yaðlý kaðýt serili fýrýn kabýna aralýklý sýralayýn. Üzerine bol miktarda fýndýk kýrýntýsý serpin ve 190 derecede 30-35 dakika piþirip soðuyunca servis yapýn.
YEMEKLERDE NASIL KULLANACAKSINIZ?
Yulaf kepeði ve yulaf ununu tüm hamur iþlerinizde tercih edebilirsiniz. Market raflarýnda en rahat bulunan ‘ezmesi’ni de birçok tarifte tercih edebilirsiniz. Bunun için öncelikle ezmeyi lapa haline getirmek gerekiyor. Bu lapayý yarým kilo süt ve bir su bardaðý (120 gr) yulaf ezmesini orta ateþte kývam alana kadar karýþtýrabilir veya bir gün önceden ayný miktar sütün içinde buzdolabýnda bekleterek hazýrlayabilirsiniz.
Lapasý ile ne yapýlýr?
- Taze veya kuru meyve, yemiþlerle üzerine bir miktar bal veya agave koyarak lezzetli, saðlam bir kahvaltýlýk.
- Ýçine portakal kabuðu rendesi, tarçýn, vanilya özü gibi aromalar ekleyip biraz süt ilave ederek farklý muhallebiler.
- Blender’a atýp içine þekersiz dondurma, süzme yoðurt, meyve ve süt ilave ederek somoothieler.
- Biraz karbonat, süt, yumurtayla çýrpýp hatta dilerseniz kakao ekleyerek nefis pankekler.
- Çýrpýlmýþ yumurta, kabartma tozu, yað, dilediðiniz yemiþleri ekleyerek tuzlu veya tatlý kekler.
Kahvaltýda ezmesini deneyin
Ýki kiþi için yarým kilo süt ve 100-120 gr yulaf ezmesini ocakta lapa haline getirin. Biraz ýlýdýktan sonra içine bir parça vanilya özü ekleyip karýþtýrýn ve kaselere alýn. Üzerine taze meyve, þurup, keten tohumu ve taze kýrýlmýþ badem ekleyip servis yapýn.
Üç alternatif
Yulaf kepeði: Çok faydalýdýr, yulaf tanesini saran dýþ tabakasýdýr. Onu bu derece bizlere tanýtan kendi adýyla anýlan diyetiyle ünlü Fransýz doktor Pierre Ducan. Yulaf ezmesini öðütürseniz kepek elde edemezsiniz. Yulaf kepeði sadece dýþ kabuk olmasý sebebiyle beta glukan miktarý açýsýndan zengin, tok tutar ve besin deðeri çok yüksek.
Yulaf ezmesi: Yulaf tanesinin temizlendikten sonra kurutulup ezilmesiyle elde edilir, katkýsýzdýr. Tabii paketin içine raf ömrü için eklenen bir madde olmazsa! Ürünün paketini kontrol edin ve sadece yulaf içereni tercih edin. Zira, yulafla harman edilmiþ hazýr karýþýmlar yarardan çok zarar olabilir.
Yulaf unu: Öðütüldüðü yer çok önemli, içine farklý tahýllar bulaþmazsa glüten bile içermez. Ancak üretimi genellikle buðday fabrikalarýnda yapýldýðýndan glüten bulaþma riski taþýr. Yulaf ezmesiyle ayný içeriðe sahip. Buðday ununun kullanýldýðý her tarifte onun yerini alabilir. Hýzlý bozulduðu için buzdolabýndan saklamakta fayda var.