Keramet cemredeymiþ demek

Bütün kýþ yazdan kalma günleri yaþadýk ama baharýn habercisi cemre düþtükten sonra soðuk havayla tanýþtýk. Ýþte yine her zaman dediðim noktaya geldik: Cemreyle kýþý, þubatta baharý, aðustosta kar yaðýþýný yaþayabilirsiniz yaný baþýnýzda...

Hasret sona erdi nihayet... Gökten üç elma düþtü... Birinci cemre, ikinci cemre ve nihayet üçüncü cemre... Ardýndan soðuk hava, yaðýþ, fýrtýna... Kýþla özdeþleþtirdiðimiz ne varsa geldi cemrelerden sonra... Demek ki cemreymiþ beklenen kýþ mevsimi boyunca baharý andýran günlere inat... Neler oluyor dersiniz? Cemre düþünce havanýn ýsýnmasý gerekmiyor muydu? Bize öyle öðretmemiþler miydi? Her þey tersine mi dönüyordu? Yoksa biz mi tersten görüyorduk artýk dünyayý? 

Her sene baharýn habercisi olarak düþtüðüne inanýlan cemreler bu sene kýþýn habercisi oldu galiba. Bahar için her sene dört gözle cemreleri bekleyenler için üzgünüm açýkçasý, bu sene bize sürpriz yapmak istemiþ olmalý ki beraberinde kýþý getirdi. Þaka bir yana atmosfer söz konusu olduðunda böyle tarihlerin hiçbir öneminin olmadýðýný hep söyleriz iklim bilimciler olarak. Ýþte yaþadýðýmýz olay da bunu bir kez daha kanýtlamýþ oluyor bize, seneye yine cemrelerle birlikte ýsýnmayý bekleyeceðimizi bile bile... 

KIÞLIKLARA PARA VERMEYÝN

2013’ün son aylarý ve 2014’ün ilk aylarý itibarýyla ortalamalarýn üzerinde sýcak ve kurak günleri beraberinde getirdi bugüne kadar. Sonbaharda hiç yaðýþ alamadýðýmýz gibi kýþý da yaðýþsýz hatta sýcak geçirdik. Her yýl özellikle mart ayýnda soðuk günler geçiren Ýstanbul’da martta hava yine soðudu aslýnda. Eski yýllardaki kadar soðuk olmasa da bize kýþý hatýrlatacak kadar soðuk ve hiç olmadýðý kadar yaðmurlu baþladýk mart ayýna. Barajlarýn kuruduðunu düþünenler mutlu; bu dönemde oluþan yaðýþlarýn barajlara hiç etkisi olmadýðýndan habersiz... Bir de kimler mutlu biliyor musunuz? Kýþa yatýrým yapanlar. Acaba bu soðuklar devam eder mi diye son bir umutla bekliyorlar. 

Kýþ turizmi yapan kayak merkezleri, oldukça yüksek paralar ödeyerek kýþ lastikleri satýn alanlar ve yine sezon baþýnda nasýlsa lazým olacak diyerek kýþlýk kýyafetlere para harcayanlar mesela... Uzun süredir güneþ ve ýlýk hava nedeniyle mutsuzlar, yüzleri gülemedi bir türlü... Kullanýlamayan kýþlýk lastikler, giysiler, sezonu ölü geçiren turizmciler zorda bu kýþ. 

Dönem El-Nino baþlangýç dönemi ve küresel ýsýnmanýn neden olacaðý Türkiye’deki kuraklýk, onlarý uzun bir süre daha mutsuz edecek gibi görünüyor. O yüzden Türkiye gibi çölleþecek orta enlem ülkelerinde yaz turizminin önemi daha da artacak haliyle. Ve pek tabii iklimin deðiþiyor olmasý beraberinde pek çok sektörü de etkileyecektir. Tekstil sektörü bunlardan biri mesela. Artýk üretimlerini daha ince kýyafetlere aðýrlýk verecek þekilde yapmalarý gerekiyor bence. Türkiye’de artýk çok kalýn montlarýn satýlma oraný giderek azalacaktýr artan sýcaklýklar karþýsýnda. Kýyafet tercihleri ve moda trendleri de küresel iklim deðiþimi ile birlikte mecburen deðiþecektir. 

O yüzden nasýlsa seneye giyerim diyerek bu sene kýþ sezonunda alýþveriþ yapmanýzý pek de önermiyorum. Zira kýþ mevsimi önümüzdeki yýl da pek soðuk geçmeyecek gibi... El-Nino Türkiye’ye her seferinde daha sýcak hava ve daha az yaðýþ getiriyor. Üzerine bir de küresel ýsýnma payýný eklersek, 2015’in daha sýcak ve kurak olmasý pek de þaþýrtýcý olmaz. 

Her zaman dediðim noktaya geldik iþte yine... Atmosfer kompleks bir yapý olduðundan tahmin edilmesi güçtür ve her yýl bir öncekinden çok farklý hava olaylarýna gebe olabilir. Cemreyle kýþý, þubatta baharý, aðustosta kar yaðýþýný getirebilir karþýnýza, pencerenize, yaný baþýnýza... Her þey olaðan akýþýnda devam eder onun için... Bu bir kýyamet alameti anlamýna gelmediði gibi tam da onun doðasýný örnekler bize. Durum bilim insanlarý tarafýndan atmosferin havailiðine verilir her zaman olduðu gibi... Havai iþte denir, gülüp geçilir sadece....