Kerkük; Kýrmýzý Hat !

Kerkük’e sýzmaya çalýþan DEAÞ barbarlarýnýn niyet ve amaçlarýný yorumlamadan önce, eðer izin verirseniz hayati önemde bir saptama yapmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti ile Bölgesel Kurdistan yönetiminin birbirlerine ekmek su kadar ihtiyacý var. Bu ihtiyacýn ne kadar gerçek ve ne kadar elzem olduðunu herkesten çok Türkiye Cumhuriyeti düþmanlarý daha iyi biliyor. O nedenle her fýrsatta bu þer cephesi, iki ülkede de ellerinden geldiðince sorun çýkarmaya, bu ülkelere güç anlar yaþatmaya çalýþýyorlar. Özellikle DEAÞ ve Þii güçler, Türkiye ve Bölgesel Kürdistan iliþkilerinin 10 Haziran 2014 öncesi bahara tekrar dönmemesi için, deyim uygunsa intihara benzer kamikaze eylemler yapmaktan bile geri durmuyorlar.

Ýki gün önce bir gece yarýsý DEAÞ militanlarýnýn Kerkük’e sýzma giriþimiyle, Merkezi Irak yönetiminin “Irak Yüksek Yargý Yönetimi” tarafýndan eski Musul Valisi ve Ninova  Muhafýzlarý Komutaný Nuceyfi hakkýnda “yabancý ülkeyle iletiþime geçtiði”  gerekçesiyle tutuklama kararý çýkarýmasýný ayný zaman diline denk düþen rastlantýsallar olarak mý deðerlendireceðiz? Elbette deðil. Bunun bir tesadüf olmadýðýný Irak baþbakaný Haydar Ýbadi’nin ofisinden yapýlan açýklamadan anlýyoruz. Yapýlan açýklamaya göre; “DEAÞ saldýrýlarýný engellemek için Kerkük’e güç takviye edileceði” belirtildi.

DEAÞ’in eylemleri ile Irak merkezi hükümetinin açýklamalarýný yan yana koyduðumuzda aslýnda iki mesele kabak çiçeði gibi net þekilde görülüyor. 1- Türkiye’nin Musul operasyonundan dýþlanmasýnýn esas nedeni ile, 2- DEAÞ ‘in Kerkük’e sürpriz sýzmasý ayný çýkarlara hizmet ediyor. Türkiye Musul operasyonundan uzak tutularak, Bölgesel Kurdistan yönetiminin egemenlik alanlarýný kuþatarak, bölgesel yönetimi Ýran’a muhtaç hale getirip, Türkiye ile var olan bütün iliþkilerine son vermek.

Musul operasyonunu yürüten stratejik aklýn kendi içindeki çeliþik karakteri Irak ve Suriye’de iki ayrý çýkara endeksli olduðu için, doðal olarak operasyon hem karýnca hýzýyla ilerliyor hem de kuþatma ve saldýrý hamleleri  kompakt bir bütünlük içinde gerçekleþmiyor.  Þam rejiminin düþmaný olan ABD, Musul Operasyonunun sonuçlarýndan Halep’teki dengenin etkilenip Esad iktidarýnýn hesaplarýný bozmayý tasarlarken, eðer deyim uygunsa Baðdat’da diðer odada ise Esad Rejiminin dostu olan Ýranlý askeri kurmaylar, Musul ile birlikte Kerkük’ü de operasyon alanýna çevirmenin gayreti içindedirler.

Ýran’lý askeri kurmaylar, hem hükümete akýl veriyor hem de baþbakanlýða baðlý Haþd el Þaabi güçlerini koordine ederek, Þii kuvvetlerin Musul’un yaný sýra Kerkük’te de “kurtarýcý” rolünü pekiþtirmeye çalýþýyor. Yapýlan kuþatma planýna göre; DEAÞ militanlarýnýn kaçýþ yolu, Rakka istikametine doðru belirlenmiþken, DEAÞ’in Kerkük’e militan sýzdýrmasý ancak birilerinin bilerek “yol vermesiyle” izah edilebilir.

Irak Parlamentosu, 28 Mayýs 2015’te, Musul’un terör örgütü DEAÞ’ýn eline düþmesinde “ihmalkarlýðý” olduðu gerekçesiyle Nuceyfi’yi Musul Valiliði  görevinden uzaklaþtýrmýþtý. Peki ne oldu da bugünlerde Nuceyfi hakkýnda tutuklama kararý çýkarýldý.? Nedeni basit; Türkiye’nin Irak’daki askeri varlýðýný gayri meþru konuma düþürmek ve Baþika kampýný iþlevsiz hale getirmek.

Herkes çok iyi biliyor ki, Bölgesel Kurdistan yönetimi Haþd el Þaabi’nin Kerkük’e girmesine izin vermez. Nitekim Baþkan Barzani büyük bir kararlýlýkla Kerkük’e bakýþ açýlarýný þu sözlerle ifade etti: “Bu saldýrý, teröristlerin cephede peþmerge karþýsýnda aldýklarý yenilgiyi telafi etme yönündeki beyhude bir çabasýdýr. Bununla birlikte, Kerkük’lü vatandaþlarý ve tüm Kürdistan halkýný temin ederim ki Yüce Allah’ýn desteði, güçlü bir irade, peþmergenin birliði ve kamuyoyla birlikte teröristlere karþý durup tüm çabalarýný yenilgiye uðratacaðýz. Bedeli ne olursa olsun Kerkük korunacak ve düþmanlarýn eline geçmesine izin verilmeyecektir”.

2013 yýlýnda Türkiye ve Bölgesel Kürdistan yönetimi ortak bir geleceðe doðru yürümeye karar verdiler. Ve kýyamet koptu. Türk ve Kürt düþmanlarý gökkubbeyi baþlarýna yýkmaya çalýþtý. Gün bu geleceðin arkasýnda kararlýca durma günüdür. Türkiye ile Kürdistan yönetimi arasýndaki iliþkiler stratejik iliþkilerden öte hayati iliþkilerdir. Bütün bu belalar da ancak bu iki güç elele verirse defedilebilir.