Kertenkelenin kuyruğu

Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, 15 banka soygunu ve 2 bombalı saldırıdan sorumlu Neo-Nazi terör örgütü NSU davasında önceki gün karar çıktı.

Mahkeme, örgüt üyesi Beate Zschaepe’ye ömür boyu hapis cezası verdi. Aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin (NPD) eski yöneticilerinden Ralf Wohlleben 10 yıl, diğer 3 kişi de 2,5-3 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı.

“Cezalarını buldular” diyeceksiniz. Ama öyle olmadığını mahkeme önünde protesto gösterisi yapanların taşıdığı bir döviz çok net anlatıyor: “Devlet ne kadar NSU’nun içinde?”

***

Bu haklı sorunun arkasında şu gerçekler yatıyor:

- Örgüt, 4 Kasım 2011’de tesadüf sonucu ortaya çıktı.

Aranan iki NSU üyesi Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, o gün bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulundu; intihar ettikleri öne sürüldü

NSU üyelerinin hücre evi, örgütsel dökümanlarla birlikte yandı.

Birkaç gün sonra Zschaepe polise teslim oldu.

İç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) muhbirinin örgüte sızdığı, ancak cinayetlere engel olmadığı ortaya çıktı.

BfV muhbiri Ralf Marschner sorgulanmadı, İsviçre'ye yerleşti.

Alman federal parlementosunda (Bundestag) araştırma komisyonu kuruldu.

Komisyonda bilirkişilik yapan siyaset bilimci Hajo Funke, DW’ye verdiği demeçte “2000'li yılların başında NSU üçlüsünün cinayet planları ve nerede oldukları konusunda bilgi sahibi olunmasına karşın gerekli önlemlerin alınmadığını, cinayetlere göz yumulduğunu” söyledi. Funke, BfV’yi “devlet içinde devlet ve hukuk devleti yükümlülüklerine uymayan, olağanüstü hal kurumu” diye niteledi.

NSU skandalı, bir başka skandalı da ortaya çıkardı:

- BfV, Neonazi gruplardan ‘Kan ve Onur’ adlı örgüte ait dökümanları ‘yanlışlıkla’ imha etmişti!

Almanya istihbaratın bir numaralı ismi BfV Başkanı Heinz Fromm ile Teşkilat’ın Thüringen Eyaleti Başkanı Thomas Sippel, Saksonya Eyaleti Başkanı Reinhardt Boos, Saksonya Anhalt Eyaleti Başkanı Volker Limburg ve Berlin Eyaleti Başkanı Claudia Schmid art arda istifa etti.

***

Tekrar başa dönelim.

Mahkeme kararında bu olanlarla ilgili herhangi bir atıf yok. Sadece beş kişi cinayet soygun ve bombalamadan sorumlu bulunmuş.

Kertenkeleyi bilirsiniz. Saldırıya uğradığında kuyruğunu avcısına yem olarak bırakır ve kurtulur. Bilir ki o kuyruk sonra tekrar uzayacak.

Almanya istihbaratı Neonazi terör örgütü ile ilişkisinde kötü yakalandı, kuyruğunu bırakıp kurtulmayı deniyor.

Ama bu kolay olmayacak.

Zira Türkiye Dışişleri Bakanlığı, NSU kararını ‘derin devlet ile istihbarat içindeki bağlantıları’ ortaya çıkarmadığı için tatmin edici bulmadığını açıkladı.

Takip sürüyor...