“Kesinliklerin Sonu”...VE KESİN OLAN GERÇEK!

ILYA PRIGOGINE’in zaman-kaos ve doğa yasalarına dair görüşlerini topladığı ve herşeyin belli olduğu bir evren modeli algılamamızdan, “kesinliklerin sona erdiği bir modele geçişimizi” incelediği kitabı...

Prigogine fizik yasalarını ele alıyor, determine edilemeyen ama her zaman “herşeyin olması gerektiği gibi olduğu” yapıyı ortaya koyuyor...

Sevgili dostlar, konu fizik ama sosyal-ekonomik dinamik yapılar da farklı değil. Dünya öyle bir döneme giriyor ki; artık Devletler açısından dahi “kesin olan” hiçbirşey yok, olamaz, olamayacak!

Soruyorum size; Amerika daha ne kadar “birleşik devletler modeli” ile yola devam edebilir? Ya Avrupa Birliği, sizce ayakta kalabilir mi? Belçika veya İsviçre “varolma” sorunu yaşar mı? Türkiye’de “parlamenter sistem” değişmez-değiştirilemez bir tabu mu? Veya petrolün serbest düştüğü-altının yeniden değerlendiği bir denklem içinde “finansal sistem” ne kadar dayanabilir?

Sevgili dostlar, Dünya her anlamda “kesinliklerin sonu” dönemine girdi...

Bu cümle çok çok önemli; KESİNLİKLERİN SONU...

Bu yeni düzen içinde her şey “kuantum” ve “her şey aynı anda mümkün”! Buradaki “kuantum” kelimesini sakın marketlerde satılan “kuantum” kitapları ile karıştırmayalım. Bahsettiğimiz “kuantum belirsizlik ve aynı anda gerçek olan ihtimaller” ! Ve/veya bizim için “belirsiz” olanın, bizim idrak dahi edemediğimiz “bilinç” için “belirli” olması... Yüce ALLAH’ın her şeye gücünün yeter olması!

Sevgili dostlar, sistemsel kırılmalar, sistemsel yeniden oluşumlar ve arada kaotik dalgalanmalar! Yeni bir düzen zorlanıyorsa, NE OLDUĞUNU doğru analiz etmemizde ve doğru adımları sorgulamamızda büyük yarar var!

Sonuç: Dünya yeni bir DENKLEM’i kurgulama yolunda ilerlerken, Türkiye’nin LİDER’i olması ve “YÖNETİLEBİLEN BİR ÜLKE” olması bizler için büyük şans! Evet BU COĞRAFYA’da tek bir LİDER var ve dünya bu ZOR dönemden geçip, “aynı anda gerçek olan olasılıklar indirgenip, dalga boyu çökerken”, LİDER ile bu dönemi atlatacak ülkelerden olmamız bize bir lütuf! YÖNETİLEBİLEN BİR TÜRKİYE!

Kafanız mı karıştı? Bu yazıyı kesin saklayın; ne demek istediğimi daha iyi anlamlandıracaksınız!

Son söz: Bence “Prigogine’e ödül getiren” tezi hemen reddetmeyin, bir düşünün, ekonomiye, siyasete, sosyolojiye uygulayın tartışmayı deneyelim...