Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Keten tohumu iştahı nasıl azaltıyor?

Kilo vermek amacıyla uygulanan diyet ve tedavilerde vücutta şişerek ya da uzun süre kalarak kişiyi tok tutabilecek müsilajlı ve lifli bitkisel ürünler son derece yararlı oluyor.

Dünya genelinde hızla yaygınlaşan obezite sorunu neden olduğu geniş yelpazede sağlık sorunları ve ölümler nedeniyle artık sadece Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası sağlık kuruluşlarının değil, hükümetlerin de mücadele hedefleri arasında en önlerde yer alıyor. Nitekim ülkemizde de Sağlık Bakanlığı bu konuda halkı bilinçlendirmek, önlemler almalarını sağlamak amacıyla yoğun kampanyalar yürütülüyor. Kilo vermek amacıyla uygulanan diyet ve tedavilerde öncelikle kişinin direncini destekleyecek ürünler ön plana çıkıyor. Özellikle vücutta şişerek ya da uzun süre kalarak kişiyi tok tutabilecek müsilajlı ve lifli yapıda bitkisel ürünler bu konuda yararlı oluyor. Bu ürünler arasında konjak mannanı, maya beta-glukanı, çemen gibi ürünler yer alıyor.

Müsilaj ve lifler bakımından zengin olan keten tohumu gerek şişmanlıkla mücadelede ve gerekse yüksek kolesterol gibi sağlık sorunlarına karşı son 15 yılda popülarite kazanan bitkilerden biri. İçerisinde bulunan alfa linolenik asit ve lignanların kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde yararlı olabiliyor. Keten tohumunun kabuğunda bulunan karışık yapıdaki müsilajların (nötral özellikte arabinoksilanlar ve asidik özellikte ramnoz taşıyan polisakaritler) yoğun viskoz kıvamda olması nedeniyle sindirim sisteminde uzun süre kaldığı ve dolayısıyla sık acıkma hissini önlediği bildiriliyor.

GIRELİN DÜŞMANINIZ DEĞİL

Yapılan bir bilimsel çalışmada keten tohumu ilave edilmiş ekmeklerin genç sağlıklı erkek gönüllülerde yemek sonrası doygunluğu artırdığı ve gırelin hormonu seviyesini düşürdüğü gözlenmiş.

Bilmem gırelin hormonuyla tanıştınız mı? Bu, sindirim sisteminde midede (fundus kısmı) ve pankreasta (epsilon hücreleri) salgılanan ve iştahı artıran bir hormon. Yemeklerden önce miktarı artıyor, yemeklerden sonra azalıyor. Sanırım çoğunuza bu hormon pek bir sevimsiz geldi! Gırelin hormonunun karşıtı ise adipoz dokudan salgılanan leptin hormonu. Yeterli seviyeye ulaştığında doyma sinyalini gönderiyor. Bu hormon da çoğunuza sevimli gelmiştir! Şişman kişilerde leptin hormonu seviyesinin düşük, gırelin hormonu seviyesinin ise yüksek olduğu tespit edilmiş. Aksine zayıf kişilerde gırelin hormonu düşük miktardadır. Ancak gırelini hemen düşman olarak görmeyin. Çünkü deneysel çalışmalar gırelinin hafıza ve öğrenmeyi artırdığı ortaya koyuyor. Yani vücutta iyi ya da kötü tanımı yapmak pek doğru değil. Ancak hepsinin dengede olması durumunda insan sağlıklı olabiliyor.

BOL BOL SIVI ALMALISINIZ

Yeni yayımlanan bilimsel kurgulu bir çalışmada sağlıklı genç gönüllüler iki gruba ayrılarak (25 ve 20 kişilik gruplar) kontrol grubuna 300 mililitre böğürtlen aromalı şekerli içecek, deney grubuna ise aynı içecek içerisinde keten tohumu özütü (iki buçuk gram) içirilmiş. Bu içeceğin ardından iki saat sonra yiyebildiği kadar bolonez soslu makarna verimiş ve grupların yiyebildiği makarna miktarı hesaplanmış. Aynı deney daha sonra keten tohumu içeceği yerine keten tohumu lifi taşıyan tablet kullanılarak yapılmış. Sonuç olarak keten tohumu içeceği ya da tabletinin aynı derecede iştahı baskıladığı ve kontrol grubuna göre bir buçuk-iki saat süreyle kişileri tok tuttuğu tespit edilmiş.

Bu arada bir hususu hatırlatmakta yarar görüyorum. Keten tohumu kullandığınızda bol sıvı almanız gerekiyor.