KGF'den mektup var!

KGF Kredileri ile İlgili Çuvaldız Sorular yazımda sorduğum sorulara konunun bir numaralı muhatabından, Kredi Garanti Fonu’ndan cevap var.

 

Kurumun basın danışmanı, değerli meslektaşım Esra Demirci hanımla kamuoyunun tartıştığı, KGF ile ilgili az bilinen, yanlış bilinen konuları ve bilinmeyenleri konuştuk.

 

Sorularımın temeli bankaların yaklaşımları ve kredileri almak üzere çabalayan şirketlerin o kredileri değerlendirme şekillerine ilişkindi. Ama KGF adına Esra Demirci genel hatlarıyla güzel bir bilgilendirme yaptı, ben de noktasına, virgülüne dokunmadan paylaşıyorum.

 

*     *     *

 

Yazınızda bahsettiğiniz konularla ilgili durum şu şekildedir;

 

·  Bugüne kadar KGF kefaletiyle sağlanan kredilerin yaklaşık yüzde 90’ı yeni ve ilave kullandırım olup refinansman/yapılandırma ve yenileme amacıyla kullandırılan kredilerin oranı sadece %6,5’tir.

 

·  Kredilerin kullandırım amacına göre takibi Bakanlar Kurulu Kararı gereği krediverenlerin kontrolündedir.

 

·  KGF kefaletiyle kullandırılan kredilerin yaklaşık %42,5’i ticaret ve hizmet sektörüne, %32,5’i imalat sanayine kullandırılmış olup toplam krediler içerisinde ihracatçılarımıza kullandırılan kredinin miktarı yaklaşık 47 milyar TL’dir. Bu ve daha fazla bilginin yer aldığı KGF Haftalık Veri Bülteni her pazartesi günü saat:17.00’de internet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızda yayınlanmaktadır.

 

·  Yazınızda bahsi geçen işletmenin KGF kefaleti başvurularının reddedilmiş olduğu gerçeği yansıtmamakla birlikte söz konusu işletmenin KGF kefaletiyle kredi kullandığı bilgisi mevcuttur.

 

·  Son olarak Kredi Garanti Fonu dünyanın en büyük kefalet kurumu olup yaklaşık 560 bin işletmenin finansmana erişiminde destek olmuştur. KGF bundan sonra da hem özkaynakları hem de Hazine destekli kefaletleriyle üreten, ihracat yapan, istihdam sağlayan tüm işletmelerimizin yanında olmaya devam edecektir.

 

 *     *     *

 

Önceki yazımın başladığı cümleyle bitiriyorum.

 

“Kredi Garanti Fonu son birkaç yıldır önemli bir görev üstlendi. Ekonominin tıkanan damarlarının, yani problem yaşayan şirketlerinin sorunlarını çözmek için zamanında bir hamle.”

 

Sorulara hızlı cevap veren, hızlı aksiyon alan kurumu tebrik ederim.

 

Bu zor günleri hep birlikte aşacağız.

 

Çok çalışarak, daha çok çalışarak.

 

Hepimizin işi zor, hep birlikte işimiz kolay.