Haftada iki gün yazýnca gündemi bazen geriden takip edebiliyoruz. Mesela geçen hafta ebediyete uðurladýðýmýz Mehmet Þevket Eygi hakkýnda yazamadým. Dün de yine Eygi kadar kýymetli bir büyüðümüz olan Süleyman Arif Emre beyin cenaze namazýný kýldýk.
Allah rahmet eylesin her ikisi de camiamýzda önemli yeri olan ve benim üzerimde de þahsen özel hukuku bulan iki deðerli þahsiyetti.
***
Merhum Eygi’yi ile ilk kez 1975 yýlýnda ziyaret etmiþtim. Beni Sahýh-i Müslim’i tercüme etmekte olan eski Yüksek Ýslam Müdürü merhumAhmet Davutoðlu hocaya yönlendirmiþti. Müslim’in son 6 cildinde kendisine sekreterlik yapmýþ ve ilminden feyiz almýþtým.
Eygi ile yolumuz daha sonra 1990-2000 yýllarý arasýnda yayýnladýðým haftalýk Yörünge dergisinde kesiþmiþti. Yörünge’de yazmasý için teklifte bulunmuþtum, o da beni kýrmamýþ dergiyi devrettiðim güne kadar kesintisiz her hafta bir makale göndermiþti.
Ben Yörünge’de telif hakkýna önem vermiþ ve her yazara ve haberi yayýnlanan herkese telif ödemiþtim. Tek istisnasý Mehmet Þevket Eygi merhumdu. ‘Ben yazýlarýma para almam’ demiþ ve telif bedelini kabul etmemiþti.
En son kendisini Türk Parlamenterler Birliði Ýstanbul Þubesi’nde bir konferansa davet ettim yine kýrmadý geldi ve dinleyenleri mest eden bir konuþma yaptý.
Eygi baþlý baþýna bir ekoldü. Onu en güzel cenaze namazýný kýldýran Diyanet Ýþleri Baþkaný tarif etti. ‘O gerçek bir uyarýcýydý.’ Allah rahmet eylesin.
***
Hakk’a yürüyen ve dün cenaze namazýný kýldýðýmýz Süleyman Arif Emre beyle yolumuz daha sýk kesiþti. Milli Görüþ camiasýnýn bilgelerinden biri olduðu için her münasebette görüþtüðümüz bir büyüðümüzdü.
Sýradan bir politikacý deðildi. Ayný zamanda bir kültür adamýydý. Aruzla þiir yazacak kadar da edebi yönü güçlüydü.
Fanatik deðildi. Son derece müsamahakâr bir kiþiliði vardý. Parti toplantýlarýna baþkanlýk ettiðinde farklý fikirleri kimileri susturmaya çalýþsa da o kimsenin sözünü kesmez aksine muhalif bir konuþma bile olsa sonuna kadar izin verirdi. Gerektiðinde Erbakan hocaya da itiraz eder Erbakan hoca da ona deðer verirdi!
Süleyman aðabeyin birikiminden istifade etmek için ona da Yörünge’de yazmasý teklifinde bulunmuþtum Allah rahmet eylesin o da Yörünge’nin yazarlarý kadrosunda yer almýþtý.
En son da Hilal TV de Sibel Eraslan hanýmla yaptýðýmýz Hasýl-ý Kelam programýnda iki kez misafir etmiþtik.
***
96 yaþýnda vefat eden Süleyman Arif Emre beyi tanýmak için "Siyasette 35 Yýl" isimli üç ciltlik hatýratýný ve þiirlerini okumak gerekir.
Hatýratýnda Kýbrýs Barýþ Harekâtý’ný da uzun uzun anlatýr. O dönemde kendisi de bakan olarak hükümette yer aldýðý için olaylarýn birinci þahididir. Kýbrýs harekâtýnýn, koalisyon ortaðý olan MSP’nin yani Erbakan ve arkadaþlarýnýn ýsrarýyla gerçekleþtiðini de hatýratýnda detaylarýyla anlatmýþtýr.
O dönemde ki kýt imkânlara raðmen Türkiye’nin kararlý duruþu karþýsýnda süper güçlerin bile nasýl çaresiz kaldýðýný gayet güzel izah etmiþtir.
Ben o gün yaþananlar ile bugün Doðu Akdeniz’de karþý karþýya kaldýðýmýz problemi mukayese ettiðimizde bugün daha güçlü olarak daha þanslý olduðumuzu düþünüyorum.
Rabbim Eygi’ye de Emre’ye rahmetiyle muamele buyursun.
***
Kimi þiirleri bestelenmiþ olan merhum Emre’den birkaç beyitle noktalayalým:
Mübtelâyým bir ümitsiz gizli derdin zehrine
Bu sebepten her geçen gün düþtü dermâným benim
Yok teselliden nasîbim vermeyin zahmet bana
Etmeyin bunca eziyet az mý hicrâným benim
Kantutar sen her bakýþta kastedersen cânýma
Yâremi sar melhem ol da akmasýn kâným benim
Arif Emre her ne etse râzýdýr fermânýna
Sahibimsin hem efendim hemde sultâným benim