Kıbrıs: NATO nereye?

NATO yani Kuzey Atlantik Paktı son dönemde 'alan dışı' hamleleriyle epey gündem oluyordu. Önce Japonya ve Yeni Zelanda NATO Zirvesi'ne davet edilmişken ABD eski Başkanı Joe Biden'ın Hindistan'ı da ittifakla ilişkilendirme adımı, NATO'nun COVID dönemi hazırlanan 'Küresel NATO' başlıklı raporunun o kadar da 'rafta' tutulacağını düşündürtmüyor.

Tam da Rusya NATO'nun bu 'alan dışı' hamlelerine kuzeyde meydan okuyunca 'yavaşlatıldı' demiştik ki bu kez kuzeyde değil ama güneyde hamlelerini bir bir peşi sıra yapmaya başladı Kuzey Atlantik İttifakı. Ve bu sefer de aynı 'kuzey' genişleme hamlelerinin ucu bize dokunması gibi güney hamlelerinin de ucu bize dokunuyor ve bu dokunuş 'çok stratejik' paradigma değiştirici bir mevzuda: Kıbrıs.

"Efendiler, Kıbrıs düşman elinde bulunduğu sürece bu bölgenin ikmal yolları tıkanmıştır. Kıbrıs'a dikkat ediniz. Bu ada bizim için çok önemlidir"

Mustafa Kemal Atatürk böyle tanımlarken Kıbrıs'ı işaret ettiğimiz 'ucu bize dokunma' mevzunu çok iyi özetliyor. İngiliz Amirali Lord John Hay 'bir deniz üssü olarak elde edilebilecek en iyi yer' derken İngiliz Devlet Adamı Beaconsfiled de Kraliçe Victoria'ya 'Ön Asya'nın Anahtarı' diye tanımlıyordu.

"Yenidünyada bugüne kadar Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları açısından Akdeniz havzası ve bu havza içinde yer alan Kıbrıs adasının taşıdığı önemde stratejik önemi haiz bir coğrafya keşfedilmemiştir"

İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare, Othello'daki 'çarpıcı' Kıbrıs tarifine bir de devletlerin coğrafi özellikleriyle siyasetleri arasındaki ilişkileri inceleyen bilim dalı olarak tarif edilebilecek olan jeopolitiğin yaptığı ve dillere pelesenk olmuş 'Akdeniz'deki uçak gemisi' tabirini de ekleyelim.

Bütün bunları alt alta koyduğumuzda 'çözülmemiş sorunlar listesinin en üstünde yer alarak birinciliği kimselere kaptırmayan 'Kıbrıs' anlaşılan o ki nur topu gibi yeni bir 'güç oyununa' sahne olmaya hazırlanıyor.

Daha önceki yazımızda ele almıştık Kıbrıs'ta bir şeyler oluyor diyerek. Bunu doğrulayan başlık Rum Simerini Gazetesi'nden geldi; "Güney Kıbrıs fiilen ABD ve NATO üssü oldu"

Gayet 'mesaj kaygılı' haberin sahibini tanımlamak için ise 'iktidarın sağlam kalemlerimden' ifadesi kullanılıyor; e tabi durum böyle olunca 'adrese teslim mesaj' da gayet açık oluyor: Batı ittifakı yani ABD bizimle.'

İran'dan beklenen misilleme hamlesinin geleceğinin beklendiği gece Güney Kıbrıs hava ve deniz limanlarından İngiliz, Fransız ve Amerikan uçaklarının Orta Doğu'ya olan hava hareketliliğinin hava izleme uygulamalarından gözlendiğini de önceki yazılarımızda dile getirmiştik; yani kimse kimseden bir şey gizleme gereği duymuyor, o kadar 'pervasızlık' hâkim ki Orta Doğu'da uygulanan orantısızdan orantısız şiddete ses çıkaran olmadığından diğer yapılan her şey de aynı alenilikte yapılıyor. Gelin sırasıyla bakalım neler oluyor, Kıbrıs nasıl girilen ABD ve NATO üssüne dönüşüyor.

Larnaka Havalimanı: C-130 nakliye uçağı, CH-47 CHINOOK ve BELL UH-1 nakliye helikopteri.

Baf Andreas Papandreu Hava Üssü: USS Wssp (CV-7) uçak gemisi kuvvetine ait U22-OSPREY yanında Alman, Amerika ve diğer müttefik ülkelerce kullanımı.

Mari Evangelos Florakis Deniz Üssü: ABD ve diğer müttefiklerin helikopter veya V22- Osprey gibi uçakları tarafından kullanılımı için Helikopter pisti inşasında Amerikan ordusu makineleri mevcut.

İran'dan beklenen misilleme gecesi İsrail'i korumak için hava savunma sistemleri de gündeme gelmiş Suriye ve diğer yerleri vurma misyonu bulunan Typhoon savaş uçaklarının mevcudiyetine ilaveten 'stratosfere kadar uçabildiği' belirtilen Amerikan casus uçakları Dragon Lady olarak anılan U-2A da listede.

Ha tabii artık 'yeni bir Amerikan Başkanı' ve olası 'yeni bir Amerika' var; şimdiden politika değişimine işaret eden sızıntılar gelmeye başladı yeni ve yeniden Başkan Trump çevresinden tehditkar ve muhataplarına 'tırnaklarını yedirten' cinsten: Harçlıklarınız kesiliyor.