Kýbrýs: NATO nereye?

NATO yani Kuzey Atlantik Paktý son dönemde 'alan dýþý' hamleleriyle epey gündem oluyordu. Önce Japonya ve Yeni Zelanda NATO Zirvesi'ne davet edilmiþken ABD eski Baþkaný Joe Biden'ýn Hindistan'ý da ittifakla iliþkilendirme adýmý, NATO'nun COVID dönemi hazýrlanan 'Küresel NATO' baþlýklý raporunun o kadar da 'rafta' tutulacaðýný düþündürtmüyor.

Tam da Rusya NATO'nun bu 'alan dýþý' hamlelerine kuzeyde meydan okuyunca 'yavaþlatýldý' demiþtik ki bu kez kuzeyde deðil ama güneyde hamlelerini bir bir peþi sýra yapmaya baþladý Kuzey Atlantik Ýttifaký. Ve bu sefer de ayný 'kuzey' geniþleme hamlelerinin ucu bize dokunmasý gibi güney hamlelerinin de ucu bize dokunuyor ve bu dokunuþ 'çok stratejik' paradigma deðiþtirici bir mevzuda: Kýbrýs.

"Efendiler, Kýbrýs düþman elinde bulunduðu sürece bu bölgenin ikmal yollarý týkanmýþtýr. Kýbrýs'a dikkat ediniz. Bu ada bizim için çok önemlidir"

Mustafa Kemal Atatürk böyle tanýmlarken Kýbrýs'ý iþaret ettiðimiz 'ucu bize dokunma' mevzunu çok iyi özetliyor. Ýngiliz Amirali Lord John Hay 'bir deniz üssü olarak elde edilebilecek en iyi yer' derken Ýngiliz Devlet Adamý Beaconsfiled de Kraliçe Victoria'ya 'Ön Asya'nýn Anahtarý' diye tanýmlýyordu.

"Yenidünyada bugüne kadar Avrupa, Asya ve Afrika kýtalarý açýsýndan Akdeniz havzasý ve bu havza içinde yer alan Kýbrýs adasýnýn taþýdýðý önemde stratejik önemi haiz bir coðrafya keþfedilmemiþtir"

Ýngiliz þair ve oyun yazarý William Shakespeare, Othello'daki 'çarpýcý' Kýbrýs tarifine bir de devletlerin coðrafi özellikleriyle siyasetleri arasýndaki iliþkileri inceleyen bilim dalý olarak tarif edilebilecek olan jeopolitiðin yaptýðý ve dillere pelesenk olmuþ 'Akdeniz'deki uçak gemisi' tabirini de ekleyelim.

Bütün bunlarý alt alta koyduðumuzda 'çözülmemiþ sorunlar listesinin en üstünde yer alarak birinciliði kimselere kaptýrmayan 'Kýbrýs' anlaþýlan o ki nur topu gibi yeni bir 'güç oyununa' sahne olmaya hazýrlanýyor.

Daha önceki yazýmýzda ele almýþtýk Kýbrýs'ta bir þeyler oluyor diyerek. Bunu doðrulayan baþlýk Rum Simerini Gazetesi'nden geldi; "Güney Kýbrýs fiilen ABD ve NATO üssü oldu"

Gayet 'mesaj kaygýlý' haberin sahibini tanýmlamak için ise 'iktidarýn saðlam kalemlerimden' ifadesi kullanýlýyor; e tabi durum böyle olunca 'adrese teslim mesaj' da gayet açýk oluyor: Batý ittifaký yani ABD bizimle.'

Ýran'dan beklenen misilleme hamlesinin geleceðinin beklendiði gece Güney Kýbrýs hava ve deniz limanlarýndan Ýngiliz, Fransýz ve Amerikan uçaklarýnýn Orta Doðu'ya olan hava hareketliliðinin hava izleme uygulamalarýndan gözlendiðini de önceki yazýlarýmýzda dile getirmiþtik; yani kimse kimseden bir þey gizleme gereði duymuyor, o kadar 'pervasýzlýk' hâkim ki Orta Doðu'da uygulanan orantýsýzdan orantýsýz þiddete ses çýkaran olmadýðýndan diðer yapýlan her þey de ayný alenilikte yapýlýyor. Gelin sýrasýyla bakalým neler oluyor, Kýbrýs nasýl girilen ABD ve NATO üssüne dönüþüyor.

Larnaka Havalimaný: C-130 nakliye uçaðý, CH-47 CHINOOK ve BELL UH-1 nakliye helikopteri.

Baf Andreas Papandreu Hava Üssü: USS Wssp (CV-7) uçak gemisi kuvvetine ait U22-OSPREY yanýnda Alman, Amerika ve diðer müttefik ülkelerce kullanýmý.

Mari Evangelos Florakis Deniz Üssü: ABD ve diðer müttefiklerin helikopter veya V22- Osprey gibi uçaklarý tarafýndan kullanýlýmý için Helikopter pisti inþasýnda Amerikan ordusu makineleri mevcut.

Ýran'dan beklenen misilleme gecesi Ýsrail'i korumak için hava savunma sistemleri de gündeme gelmiþ Suriye ve diðer yerleri vurma misyonu bulunan Typhoon savaþ uçaklarýnýn mevcudiyetine ilaveten 'stratosfere kadar uçabildiði' belirtilen Amerikan casus uçaklarý Dragon Lady olarak anýlan U-2A da listede.

Ha tabii artýk 'yeni bir Amerikan Baþkaný' ve olasý 'yeni bir Amerika' var; þimdiden politika deðiþimine iþaret eden sýzýntýlar gelmeye baþladý yeni ve yeniden Baþkan Trump çevresinden tehditkar ve muhataplarýna 'týrnaklarýný yedirten' cinsten: Harçlýklarýnýz kesiliyor.