Kýbrýs’ta Grivas’ýn torunlarý...

Gençler, Yorgo Grivas adýný pek bilmezler, bizim gençliðimiz, bu adamýn çýkardýðý sorunlarý izlemekle geçti.  1898’de Kýbrýs’ta doðmuþ, ama Yunan ordusunda hizmet etmiþ bir generaldi. Birinci ve Ýkinci Dünya Savaþlarý’nda görev aldý, özellikle, Alman iþgaline karþý yürütülen direniþ savaþýnýn önemli isimlerinden biriydi. Aþýrý saðcý bir milis örgütünü yönetiyordu, yalnýz Almanlar’la deðil, sol direniþ örgütleriyle de hesaplaþýyordu. 1946’da emekli oldu, anavataný Kýbrýs’a döndü, EOKA silahlý direniþ örgütünü kurdu, görünen ilk hedefi, Ýngiliz sömürge yönetimini adadan atmaktý ama geliþtirdiði ENOSÝS Planý ile asýl amacý Kýbrýs’ý, Yunanistan’a ilhak etmekti. AKRÝTAS planýný hazýrladý, Kýbrýs’ta yaþayan Türkleri de yok edecekti.

Tam bir faþistti. EOKA ile 1955’te baþlattýðý direniþ, Türkiye-Yunanistan-Ýngiltere garantörlüðünde Kýbrýs Cumhuriyeti’nin kurulmasýna yol açtý, ama, ENOSÝS için yürüttüðü silahlý kampanyanýn, Türkiye’nin Kýbrýs’ýn kuzeyine çýkmasýyla sonuçlandýðýný göremeden, Kýbrýs Harekatý’ndan 6 ay önce öldü gitti.

Bugün hala, onun, Kýbrýs’a 1963 yýlýnda kazandýrdýðý sorunu çözmeye çalýþýyoruz. Düþünün, yalnýz Kýbrýs sorunu nedeniyle Avrupa Birliði tam üyelik müzakerelerinde açýlmasý gereken 10 fasýl açýlamýyor.

Baþbakan’ýn Kýbrýs çýkýþý...

Baþbakan Erdoðan’ýn, Varþova’da, “Kýbrýs diye bir ülke yoktur” demesi, anlamlýdýr.  Doðrudur, Avrupa Birliði, bünyesinde çok aðýr güvenlik sorunu yaþayan bir “tartýþmalý” devleti, kendi kriterlerini çiðneyerek, salt siyasi bir kararla aldý. Bu kararda, Yunanistan’ýn, Batýlý müttefiklerine yaptýðý aðýr þantajýn rol oynadýðý biliniyor. Söyleyelim: Yunanistan, o sýrada daðýlmýþ olan Varþova Paktý’nýn eski üyelerinin NATO’ya alýnmasýný, Kýbrýs Rum yönetiminin AB üyeliði þartýna baðladý. Avrupalýlar da bu þantaja boyun eðdiler, þimdi tabii ki çok piþmanlar. Piþmanlýklarý, 2004 yýlýnda yaþanýlan “Annan Planý skandalý” ile baþladý. Türk tarafýnýn “evet” dediði bu plana Rumlar, “hayýr” dediler ve Kýbrýs’ýn bugün de süren bölünmüþlük statüsünün devamýna karar verdiler. Referandum 24 Nisan 2004’te yapýldýðýnda, Rumlar’ýn 1 Mayýs 2004’te AB üyelikleri kesinleþmiþti. Soðukkanlý tutumuyla bilinen Alman diplomat, dönemin AB’nin Geniþlemeden Sorumlu Komisyoneri GünterVerheugen’in Brüksel’de basýn önüne çýkýp,  Rum lider Papadopulos için, “yalancý, hepimizi aldattý” demesi o piþmanlýðýn baþlangýç noktasýdýr.

Belli ki, Avrupa Birliði, Annan Planý ile birleþmiþ bir Kýbrýs’ý almayý planlýyordu, bugün yaþanýlan durum ortadadýr.

Ankara-Atina devrede...

Dýþiþleri Bakaný Davutoðlu’nun açýklamasýna göre, Kýbrýs Türk ve Rum müzakereciler, yakýn gelecekte, birlikte, Atina ve Ankara ziyaretleri gerçekleþtirecekler. Osman Ertuð ile Andreas Mavroyannis’in  bu ziyaretleri, Türkiye ile Yunanistan’ýn sorunun çözümünde belirli bir mutabakata doðru ilerlediklerini gösteriyor. Yunanistan’ýn yaþadýðý aðýr ekonomik kriz, Atina’nýn Kýbrýs gibi yüksek bütçeli bir sorunu daha fazla taþýmasýna olanak tanýmýyor. Benzer durum, Kýbrýslý Rumlar açýsýndan da geçerli. Bu yaþamýn gerçeði, 2004’te Avrupa’ya oyun oynayan, yaklaþýk 10 yýldýr AB üyeliðinin keyfini tek baþýna çýkaran Rumlar, ayakta kalabilmek için çözümün þart olduðunu görüyorlar.

Ama, yükselen sorun var...

Kýbrýs Rum gençliðinin yüzde 40’ý iþsiz.  Bölge, bankacýlýk sistemine pompalanan 13.5 milyar Dolar olmasa, iflas etmiþ ülke statüsünü kazanacaktý, ilerleyen dönemde ne olacaðý da belli deðil. Bu durum, fakirleþmeye, umutsuzluða ve devamýnda týpký Yunanistan’da olduðu gibi, faþist siyasi hareketin güçlenmesine neden oluyor. Yunanistan’da  Altýn Þafak partisi nasýl, ülkenin üçüncü siyasi gücü haline geldiyse, bu partinin Kýbrýs’taki uzantýsý ELAM benzer bir siyasi hareketlilik sergiliyor. Beþ yýllýk  partinin son seçimdeki oy oraný yüzde 1’in biraz üzerindeydi, ama, yapýlan kamuoyu yoklamalarý 2016’da parlamentoda temsil edileceklerini gösteriyor. ELAM, konfederasyonu öngören bir çözüme karþý, Türkler’i ise medeniyet düþmaný bir toplum olarak niteliyor.

Belli ki, ekonomik kriz, Yunanistan’dan sonra Kýbrýs Rumlarýna da faþizmi hediye etmiþ durumda. ELAM lideri Hristos Hristo’ya göre bir gün Atina’da Altýn Þafak, Lefkoþa’da da kendileri iktidar olacak ve Yunanistan ile Kýbrýs o gün birleþecekler...

Faþizm böyle bir “þey...” Tedavisi çok zor bir siyasi hastalýk...

Dikkat!.. Kýbrýs’ta Grivas’ýn ruhu hortluyor...