Kýdem tazminatý fonu rafa kalkýyor

Uzun bir zamandýr gündemde olan ve adeta yýlan hikâyesine dönen kýdem tazminatý fonunun akibeti konusundaki çalýþmalarda sona gelindi. Hem iþçi hem de iþveren sendikalarýnýn talebi doðrultusunda kýdem tazminatý fonu kurma çalýþmalarýnýn  ertelenmesi bekleniyor.

Kuþkusuz sosyal diyalog, hükümet, iþveren ve iþçi temsilcilerinin ekonomik ve sosyal politikalara iliþkin ve ortak ilgi alanlarýna giren konularda gerçekleþtirdikleri her türlü görüþ alýþveriþini, bilgi birikimlerinin aktarýmlarýný, karþýlýklý uzlaþýyý da içeren bir süreçtir. Çalýþma hayatýnýn 3 temel ayaðý bulunuyor. Bunlar, devlet, iþçi ve iþveren taraflarýdýr. Ýþ ve çalýþma iliþkilerine yönelik alýnan kararlar, mevzuatta yapýlan düzenlemeler, bu üç tarafý da derinden etkilemektedir. Çalýþma hayatýnda birçok konudaki deðiþiklik doðrudan sosyal taraflarýn görüþleri ve önerileri dikkate alýnarak yapýlýyor. Çalýþma hayatýnda yapýlan düzenlemelerin, bir uzlaþý sonucu ortaya çýkmasý ve herkesin üzerinde mutabýk olduðu konulardan oluþmasý, olasý uyuþmazlýklarý önleyeceði gibi iþ barýþýný da önemli ölçüde saðlanmaktadýr.

UZLAÞMA ÇIKMADI

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Mehmet Müezzinoðlu’nun geçtiðimiz yýl Ýstanbul Sanayi Odasý’ný ziyaretinde gündeme gelen ve bu süreçte de Sayýn Bakan’ýn uzlaþtýrma çabasý ve gayretleriyle devam ettirilen kýdem tazminatý bireysel fon hesabý sisteminde de önemli deðiþiklikler olmasý bekleniyordu. Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan ve Baþbakanýmýz Binali Yýldýrým’ýn da her zaman dile getirdiði gibi, kýdem tazminatýnda bir deðiþiklik yapýlmasý için iþçi ve iþveren tarafýnýn uzlaþmasý aranmaktaydý.

Bu sebeple, kýdem tazminatý fonu için iþçi-iþveren tarafýnýn önerileri ve taleplerinin alýnmasý amacýyla Müezzinoðlu’nun baþkanlýðýnda toplanan Üçlü Danýþma Kurulu iþçi, iþveren ve hükümet temsilcilerinden oluþuyor. Pazartesi günü yapýlan bu kurul toplantýsýnda bulunan bazý katýlýmcýlardan aldýðým bilgilere göre toplantýda Müezzinoðlu kýdem tazminatý fonu konusunda iþçi ve iþveren tarafýnýn görüþlerini iletmesini istedi.

Türk-Ýþ, Hak-Ýþ, DÝSK, TÝSK, TOBB gibi sosyal taraflar bakanlýðýn hazýrladýðý metni görmek ve üzerinde görüþlerini ileteceklerini söylediler. Bunun üzerine de Bakan, hazýrlanan bir taslak metin olmadýðý, çeþitli talep ve varyasyonlara göre metin oluþturulabileceðini, iþçi ve iþverenlerin de bu anlamda metin konusunda katký verebileceklerini ifade etti. 13 Temmuz’a kadar yazýlý metinler üzerinden ortak noktalarý bulunmaya çalýþýlacak.

Kýdem tazminatý konusunda taraflarýn talep ve beklentilerinin bakanlýða ulaþtýrýlmasýndan sonra Sayýn Bakan da bunu hükümete ve Baþbakan’a götürülecek.

Eðer iþçi ve iþveren tarafýnýn arzu edilen ortak noktalarda buluþamamasý durumunda, kýdem tazminatý fonu da gündemden kalkacak. Ancak þimdiden iþçi ve iþveren tarafýnýn ortak talebi mevcut durumun devam ettirilmesi yönünde. Dolayýsýyla 13 Temmuz’a kadar bir konsensüs saðlanamamasý durumunda kýdem tazminatý fonu gündemden kaldýrýlacak.

Özellikle bazý kesimlerin haksýz ve mesnetsiz eleþtirilerine konu olan ‘kýdem tazminatýnýn kaldýrýlacaðý, iþçinin maðdur edileceði’ yönündeki tezvirat da bitirilmiþ olacak. Ýþin ilginç tarafý hem iþçi hem de iþveren tarafýnýn mevcut durumun devamý konusunda uzlaþmalarý oldu.

NOKTA KONULUYOR

Sonuç olarak, kýdem tazminatýnda iþçi ve iþverenin görüþüne göre hareket edilecek. Uzun yýllar tartýþýlan kýdem tazminatý fonu, iþçi ve iþverenin olumsuz görüþ beyan etmesi veya ortak bir noktada buluþulamamasý halinde rafa kalkacak. Mevcut sistemde olduðu gibi kýdem tazminatý, ödenme þartlarý oluþtuðunda yine iþverenin her bir yýllýk çalýþma karþýlýðýnda, iþçinin 30 günlük ücreti üzerinden ödenmeye devam edilecek.

Müezzinoðlu:Yüzde 70’lik uzlaþma arýyoruz

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Mehmet Müezzinoðlu, bir soru üzerine kýdem tazminatýnda yüzde 70’lik uzlaþma aradýklarýný söyledi. Bakan Müezzinoðlu, kýdem tazminatý konusunda taraflarla görüþtüklerini ve 13 Temmuz’a kadar kendilerine verilen yazýlý metinler üzerinden ortak noktalarý bulmaya çalýþacaklarýný belirterek “Burada bir tarafta iþveren var bir tarafta da çalýþan var. Ýkisi arasýndaki ortak nokta yüzde 50’lerin üzerine geçtiyse biz çalýþmalarý yüzde 70’in üzerine taþýmaya gayret ederiz. Yüzde 70’in üzerinde yakaladýðýmýz anda biz hükümet olarak TBMM’ye götürürüz. Bunu bu önümüzdeki 10 gün içinde yakalayabilecek miyiz? Ýþte onu ayýn 13’ünden sonra göreceðiz” dedi.