65. Hükümetin kýsa bir süre içinde kurulmasýyla birlikte, gerek piyasalarda ve gerekse de iþ dünyasýnda büyük bir memnuniyet oluþtu.
Hükümetin iþbaþý yapmasýyla birlikte gündemdeki önemli konular tek tek hýzlý bir þekilde mutabakat ve vatandaþ odaklý olarak çözülecek.
Ayrýca, kýdem tazminatý ve taþeron iþçilerine kadro verilmesi yönündeki çalýþmalara odaklandý. Þüphesiz kýdem tazminatý ve kamudaki taþeron iþçisine kadro konusu milyonlarca çalýþaný etkiliyor.
Sayýn Ahmet Davutoðlu Baþbakanlýðýnda, 64. Hükümet tarafýndan gündeme alýnan taþeron iþçilerine kadro verilmesini düzenleyen yasanýn, AK Parti Genel Baþkaný ve Baþbakanýmýz Sayýn Binali Yýldýrým tarafýndan da kýsa zamanda mutabakat çerçevesinde uygulanacaðýný tahmin ediyoruz.
Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Sayýn Süleyman Soylu, geçen hafta yaptýðý açýklamada kýdem tazminatý düzenlemesinin teknik çalýþmalarýnýn tamamlandýðýný ve 65. Hükümet tarafýndan kamuoyuna duyurulacaðýný açýklamýþtý.
Mevcut düzenleme ile çalýþanlarýn yüzde 86’sý kýdem tazminatý alamýyor. Bu oldukça ciddi bir orana karþýlýk geliyor. Yani kýdem tazminatýna mevcut haliyle eriþebilenlerin sayýsý, eriþemeyenlerin sayýsýndan çok daha azdýr. Bu da bize, bu konudaki düzenlemenin ne kadar gerekli olduðunu gösteriyor.
Bu hususta, iþçi ve iþveren taraflarýnýn karþýlýklý uzlaþý içerisinde, yeni düzenlemenin yasalaþacaðýna iliþkin inancýmýz tamdýr.
Yine, kamuda çalýþan ve yaklaþýk 720 bin iþçiyi ilgilendiren ‘taþeron iþçilerin kamuda istihdam edilmesi’ düzenlemesi de beklenilmektedir.
Kamuda çalýþan taþeron iþçilerin, kadroya geçerken “özel sözleþmeli personel’ olarak nitelendirilmesi söz konusu olacak. Böylece yapýlacak düzenleme ile taþeron iþçinin kýdem tazminatý, ihbar tazminatý, ücretlerin süresinde ödenmesi, yýllýk izinlerin kullandýrýlmasý, fazla mesailerin ödenmesi gibi özlük haklarý kamu güvencesi atýna alýnmýþ olacak.
Mesleki yeterlilikte erteleme iþ dünyasýna nefes aldýracak
Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnca 25.05.2015 tarihinde yayýmlanan 2015/1 sayýlý tebliðde yer alan 17’si inþaat, 10’u enerji, 7’si otomotiv, 6’sý metal sektörlerinde olmak üzere toplam 40 meslekte, 26.05.2016 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluðu getirilmiþtir.
Ancak bu tarih itibariyle mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalýþanlarýn fazla olmasý ve cezai müeyyidelerin sektörleri olumsuz etkileyeceði gerekçesiyle Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Süleyman Soylu tarafýndan sürenin uzatýlmasýna iliþkin kanun teklifi verilmiþtir.
Baþbakanlýða sunulan kanun teklifinde, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluðunun 31 Aralýk 2016 tarihine kadar ertelenmesi amaçlanmýþtýr. Diliyoruz, bu husustaki erteleme kabul edilerek, çalýþma hayatýna bir nefes aldýrýlýr.
Ücretlerin bankadan ödenmesi zorunlu mudur?
“Ücret, Prim, Ýkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü Ýstihkakýn Bankalar Aracýlýðýyla Ödenmesine Dair Yönetmelikte Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik” hükümlerine göre yönetmelikle belirlenen iþçi sayýsýný aþan iþyerlerinde iþçinin, gazetecinin ve gemi adamýnýn; ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakýnýn bankalar aracýlýðýyla ödenmesi zorunlu tutulmuþtur.
21.05.2016 tarihinde yayýnlanan yönetmelikle ücretlerin bankadan ödenme zorunluluðuna esas çalýþan Türkiye genelinde çalýþan sayýsý ‘5 iþçi/gazeteci/gemi adamý’ olarak deðiþtirilmiþtir.
Bu deðiþiklikle artýk Türkiye genelinde 5 ve daha fazla iþçi-gazeteci-gemi adamý çalýþtýran iþverenler, çalýþtýrdýklarý personele o ay içinde yapacaklarý her türlü ödemenin kanunî kesintiler düþüldükten sonra kalan net tutarýný, bankalar aracýlýðýyla ödemekle yükümlü olacak.