Kýdem tazminatýna ‘diyalog’ þartý

AK Parti seçim beyannamesini 4 Ekim’de açýkladý. Sosyal güvenlik, çalýþma hayatý, iþ saðlýðý ve güvenliði, vergi baþta olmak üzere birçok konuda önemli müjdeler var. 

2002 yýlýndan bugüne kadar çalýþma hayatýna iliþkin olarak SGK, Çalýþma Bakanlýðý mevzuatlarýnda yapýlan düzenlemeler dikkate alýndýðýnda yeni dönemde de çalýþanlarý ilgilendiren düzenlemelerin yapýlacaðýný görüyoruz.

Çalýþma hayatýnýn en önemli sorunlarýndan birisi olan Kýdem tazminatý konusu da AK Parti seçim beyannamesinde düzenlenen konulardan biri. Kýdem tazminatý çalýþanlarýn uzun yýllarýn mücadelesiyle kazanýlan önemli haklardan birisi ve hiç kimsenin kýdem tazminatýnýn kaldýrýlmasý yönünde bir talebi yok. Uygulamada iþçinin hak kaybý ve iþveren tarafýnýn mali yük kaygýsý kýdem tazminatýnýn çözüme kavuþturulmasýný zorlaþtýrýyor.

Elbette ki hepimizin ortak temennisi tüm sosyal taraflarýn kabul edebileceði bir düzenleme yapýlmasý yönünde. Ýþte AK Parti seçim beyannamesiyle de bu sosyal diyalog ve uzlaþýyla çözüm talebi vurgulanýyor.

Ýþçi ve iþveren arasýnda anlaþmazlýk nedenlerinin baþýnda yer alan kýdem tazminatý konusunda yaþanan sorunlarýn çözümü amacýyla sosyal taraflarla diyalog içinde mevcut durum tespiti ve mevzuat çalýþmasý yapýlmasý öngörülüyor. Diðer bir deyiþle kýdem tazminatýnda iþçi ve iþveren tarafýnýn asgari müþterekte buluþmasý saðlanacak.

Kýdem tazminatýnda her iki tarafýnda uzlaþýsýyla yapýlacak düzenlemeler hem yargý süreçlerinde yaþanan sorunlarý önemli ölçüde azaltacak, hem de iþçi ve iþverenler arasýnda iþ barýþýný bozan anlaþmazlýklarý ortadan kaldýracak.

Kayýt dýþýlýðýn azaltýlmasý için çalýþma hayatýndaki katýlýklarýn azaltýlarak, istihdamýn geliþimine saðlýklý bir zemin oluþturulmasý ve iþletmelerin rekabet gücünün artýrýlmasý amaçlanýyor.

Ýstihdamýn artýrýlmasý amacýyla iþyerlerinin fazla çalýþma sürelerini aþmamasý için düzenleme yapýlacak. Fazla çalýþma sürelerinin aþýlmasý halinde iþverenlere idari para cezasý verilecek. Yani, iþyerlerinde emek ihtiyacýnýn fazla mesai yoluyla saðlanmasý yerine yeni istihdam yapýlmasý amaçlanýyor.

Özel sektör iþletmelerinde eðitim birimleri kurulmasý teþvik edilecek.

Çalýþma hayatýnda mesleki eðitim almýþ çalýþanlarýn istihdamýnýn saðlanmasý için mesleki eðitimlere aðýrlýk verilecek bu baðlamda da özel sektör, meslek kuruluþlarý ile iþçi ve iþveren kuruluþlarýnýn meslek eðitimi vermelerini özendirilecek.

Sektörden gelen talepler doðrultusunda iþ ve eðitim dünyasý için gerekli olan Ulusal Meslek Standartlarý hazýrlanýp yürürlüðe konulacak, yürürlükteki standartlar en geç 5 yýlda bir güncellenecek.

Avrupa Birliði ve ILO standartlarýnda oluþturulan iþ saðlýðý ve güvenliði mevzuatýnýn etkili bir þekilde uygulanmasý, hayati önemde gördüðümüz bu alanda tüm ilgili taraflarda zihniyet dönüþümünün saðlanmasý ve gerekli kapasitelerin geliþtirilmesi konularýna azami önem ve öncelik verilecek. Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Eylem Planý hayata geçirilecek. Burada özellikle bir hususu açýklamakta fayda var; AK Parti ülkemizde ilk defa müstakil bir Ýþ saðlýðý ve Güvenliði Yasasý çýkararak konuya verdiði önemi göstermiþtir.

Kýsmi zamanlý çalýþma, staj, prim desteði gibi araçlarla ve bilgi toplum þartlarýnda geliþen yeni iþlerle genç ve kadýn istihdamýný artýracak bir çalýþma ortamý oluþturulacak.

Her düzeyde sosyal diyaloðun geliþmesine katkýda bulunmak amacýyla hazýrlanan ‘Çalýþma Hayatýnda Sosyal Diyalogun Geliþtirilmesi Projesi’ ile ‘Dezavantajlý Kiþilerin Sosyal Entegrasyonu ve Ýstihdam Edilebilirliklerinin Geliþtirilmesi Operasyonu Projesi’ uygulanacak.

Yabancýlarýn çalýþma izinleri ile ilgili kýrtasiyeciliði tamamen ortadan kaldýracak, ilgili tüm kurumlarla entegre olan yeni bir otomasyon sistemi kurulacak.

Burada özellikle son birkaç yýl içinde Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý’nýn yabancý çalýþma izinlerinde önemli baþarýlar elde ettiðini ve yapýlacak geliþtirme ve iyileþtirmelerle ülkemizde yapýlacak yabancý yatýrýmlarýnda da ciddi artýþ olacaðýný belirtmeliyiz.

Yabancý çalýþma izni alanlarýn büyük bir bölümünün kalifiye personel olduðu göz önüne alýndýðýnda, hem çalýþma izni ve hem de bunlarýn aile bireylerinin ikamet izinlerinin kolaylaþtýrýlarak bürokrasinin ortadan kaldýrýlmasý ekonomiye de olumlu etkide bulunacaktýr.