Kılavuzu karga olanın

İşgal ettiği mevki itibariyle çok önemli bir siyasetçimiz dört gün önce ‘Türkiye’nin iki gün içinde Suriye’ye gireceğini’ açıkladı. Yani Türkiye ordusuyla Suriye’ye girecekti.

İşgal ettiği mevki itibariyle bir başka önemli siyasetçimiz de iktidar partisinin seçimi erteletmek için Suriye’ye savaş açabileceğini iddia etmişti.

Bu basiretsizlikleri sebebiyle halkın iktidara layık görmediği bu siyasetçilerimiz bu türden saçmalıklarla kendi çaplarını açığa vururken partilerine de zarar verdiklerinin bilmem farkında mıdırlar?!

***

İki gün geçti Türkiye girmedi, üç geçti yine girmedi, dört gün geçti yine girmedi.

Girmeyecek de.

Bunu bilmek için sadece o bölgede neler cereyan ettiğini medyadan takip etseler bu saçmalıkları ağızlarına bile almazlar.

Takip etmiyorlar. Kapıları kapamışlar kendi hayal dünyalarında yaşıyorlar. Birileri böyle komik haberleri getirince de üzerine atlayıp çok önemli bir şey söylediklerini düşünerek konuşuyorlar.

Kılavuzu karga olanın burnu çöplükten çıkmazmış ya aynen öyle.

***

Hâlbuki bugünlerde muhalifler Şam rejimine ağır darbeler indiriyorlar. Güneyden ve kuzeyden ilerliyorlar. Esed hem bazı bölgelerdeki hâkimiyetini kaybediyor hem de gücünü.

‘Muhaliflerin yaşadığı daha zor günlerde müdahale etmeyen Türkiye muhaliflerin üstünlüğü ele geçirdiği bir dönemde niye müdahale etsin ki?’ diye sorgulamıyorlar bile.

Ee, aradan dört gün geçti mevkii itibariyle önemli ama kişiliği itibariyle gerçeklerden kopuk bu siyasetçimizin yüzü kızardı mı acaba?

***

Her neyse yine de biz hatırlatalım.

Suriye’deki muhalif grupların sahip olduğu savaşan insan gücü yüzbinleri aşıyor. Bugüne kadar sonuç alamamalarının iki sebebi var. Birincisi ağır silahları yok, hava saldırılarına karşı kendilerini koruyamıyorlar. İkincisi parçalanmışlık.

Suriye’de netice elde etmek isteyen güçlerin askeri müdahalesine ihtiyaç yok. Çünkü oradaki savaşçılar dört yıldır savaş kurdu oldular.  Onlara yeterli silah desteği verildiğinde Şam rejiminin ayakta durması mümkün değil. Hele de muhalif gruplar arasında birlik tesis edilirse Şam rejiminin düşmesi gün meselesidir.

Bugünlerde muhalifler ilerliyorsa tek sebebi var, o da  rejim güçlerini püskürtecek bazı silahlar edinmiş olmaları.

Muhaliflere destek olan ülkelerin stratejisi de muhalifleri eğitmek donatmak!

Ürdün’de eğitimler başladı. Türkiye’de de yakında başlayacağı biliniyor.

***

Bunları üst düzey bir siyasetçinin bilmemesi mümkün mü? Mümkün değil ama Şam rejimine olan sevdaları ve iktidara duydukları nefretleri gözlerini kör ediyor. Ne dediğini bilmeyen karasevdalılar gibi böyle saçmalayıp duruyorlar.

Türkiye, Suriye’ye askeri bir müdahalede bulunurda bir zafer kazanırsa iktidar partisinin oyları artar diye düşünüyorlar herhalde.

Oysa bir başka muhalif siyasetçi de iktidar partisinin seçimleri erteletmek için Suriye’ye savaş açacağını iddia etmişti.

Oyları 45-47 bandında görünen ve tek başına iktidarını sürdüreceğini garantilemiş olan bir iktidar partisi niye savaş ilan ederek risk alsın ki?

Dedim ya kılavuzu karga olanın burnu çöplükten çıkmazmış.

İktidar partisinin en önemli avantajlarından biri de seçmenle kaynaşmak yerine iktidar partisini asılsız haberlerle yıpratmaya çalışan bu çapsız politikacılar olsa gerek.

Bakalım seçimlerde yine nal toplayınca İngiliz siyasetçiler gibi en azından görevlerinden istifa erdemi gösterebilecekler mi?