Kılıçdaroğlu bi karar verse, ‘çift başlılık’ mı ‘tek adamlık’ mı?

"Yeni modeli kurduk, halk da cumhurbaşkanını seçti, başbakan da başkası oldu. Cumhurbaşkanı başka bir partinin genel başkanı, başbakan da başka bir partinin genel başkanı. Asıl o zamana çift başlılık olur. Niye bunu söylemiyorlar millete. Neden anlatmıyorlar."

Bunu ilk gördüğümde ben de herkes gibi "Yok canım, gerçek değildir, trolleniyoruz herhalde" diye düşündüm.Öyle değilmiş ama; Kemal Kılıçdaroğlu Best FM'de katıldığı bir programda söylemiş bunları. Gerçekten söylemiş!

Yukarıdaki ifadeler konuşmanın dökümü. Yani birebir Kemal beyin ifadeleri.

CHP'liler "AK Parti maddeleri gizliyor, halktan kaçırıyor çünkü bu sistem tek adamlık getiriyor" dedi hep.

18 Madde'nin uzun, kısa, karşılaştırmalı pek çok versiyonu kitapçık, el ilanı, broşür, viral, tv reklamı, gazete ilanı olarak mebzul miktarda mevcut.

Zaten günlerdir muhtelif sivil toplum kuruluşları ve siyasiler sahada vatandaşları içerik konusunda bilgilendiriyor. Bizzat Cumhurbaşkanı ve Başbakan da konuşmalarında maddeler hakkında bilgi veriyor. Vatandaşların nezdinde henüz netleşmemiş hususlar yok değil ama meselenin özünü teşkil eden "Çift başlılık sona erecek cumhurbaşkanı yürütmenin başına geçecek" kısmı hemen herkesin kafasında net..

Yani hiç bilmeyen bile Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nde başbakan ve cumhurbaşkanının artık tek kişi olacağını biliyor.

Nasıl ki yerel seçimlerde belediye başkanını ve belediye meclis üyelerini aynı anda ama farklı sandıklarda seçiyoruz; yürütmenin başı olacak cumhurbaşkanını ve yasama organını oluşturacak milletvekillerini de aynı anda fakat farklı sandıklarda seçeceğiz.

Bu durumda Meclis'e gönderdiğimiz vekilleri ayrı partiden yürütmenin başı olarak görmek istediğimiz kişiyi ayrı partiden seçme imkanımız da olacak. Beğenmediğimiz vekil adayına sırf hükümet kurulabilsin kaygısıyla oy vermek zorunda hissetmeyeceğiz.

Hatta ilk turda cumhurbaşkanı adaylarından biri yüzde 50'yi geçemezse en çok oyu alan iki aday bir hafta sonra gerçekleşecek ikinci turda yarışacak.

Vatandaş bunları biliyor.

Zaten Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne 'evet' diyenler yeni sistemin en önemli özelliğinin çift başlılığı ortadan kaldırmak olduğunu söyleyip duruyor. Yüzde 50+ ile seçeceğimiz kişiyi hükümet kurmakla yetkilendireceğiz. Yani Cumhurbaşkanı, hükümetin başı olacak ve bakanlarını kendisi atayacak. Yeni sistemin en ayırd edici özelliği bu.

Vatandaş yeni sistemde çift başlılığın yani bir de başbakanın olmayacağını en çok da Kılıçdaroğlu'nun "tek adamlık" argümanı sayesinde biliyor.

Yürütmenin birleştirilmesini 'tek adamlık' olarak çarpıtan, "Her şeye tek başına karar verecek" diyerek gerçekliği olmayan şeylerle propaganda yapan, "Atatürk bile bu kadar yetkili değildi", "Diktatörlüktür bu" diyen kendisi zira.

Hem tüm 'hayır' kampanyasını 'tek adamlık' üzerine kurup hem de "Yeni modeli kurduk, halk da Cumhurbaşkanını seçti, başbakan da başkası oldu. Cumhurbaşkanı başka bir partinin genel başkanı, başbakan da başka bir partinin genel başkanı. Asıl o zamana çift başlılık olur. Niye bunu söylemiyorlar millete?" dediğinizde bir kere kendinizi gülünç duruma düşürüyorsunuz.

Ayrıca size inanıp 'hayır' diyecek insanları yanıltmış oluyorsunuz.

Üstelik oturduğunuz koltuğu hak etmediğiniz düşüncesinin oluşmasına yol açıyorsunuz.

"Türkiye'de iktidar değil muhalefet sorunu var" cümlesini doğruluyorsunuz.

Giderek bir siyasi aktör olmaktan çıkıyor ve gayrı ciddi muhabbetlerin konusuna dönüşüyorsunuz.

Çoluk çocuğun diline düşüyorsunuz.

Farkında mısınız Kemal bey, neye hayır dediğinizi bile bilmiyorsunuz.

Hani "tek adamlıktı" Kemal bey.

Peki bundan sonra ne diyeceksiniz?

"Çift adamlık" mı?

Kusura bakmayın ama Kemal bey bir şaka gibisiniz?