Kýlýçdaroðlu hakkýnda niye inceleme yok?

Geçtiðimiz Çarþamba CNN Türk’te katýldýðým “Tarafsýz Bölge” programýnda Kýlýçdaroðlu’nun eski yardýmcýlarýndan Erdal Aksünger, Suriye’nin PKK’sý olan PYD’yi terör örgütü olarak görmediðini söyledi. Aksünger bu görüþünü ilk defa dile getirmiyordu. CHP Genel Baþkan Yardýmcýsý iken gayet açýk bir biçimde aynen þöyle demiþti: “PYD’yi terör örgütü olarak görmüyorum. CHP nasýl yasal bir parti ise Suriye’de de PYD o kadar yasal ve meþru bir partidir.” Mealen böyle demiþti. CNN Türk’te birlikte katýldýðýmýz programda bu sözlerini hatýrlatýnca hiç kývýrmadan bu sözlerine sahip çýktý. “Evet” dedi. “Genel Baþkan Yardýmcýsý iken böyle dedim. Ben PYD’yi terör örgütü olarak görmüyorum.” Kýyamet koptu. Sosyal medya yýkýldý. Bu haklý tepkiler karþýsýnda CHP yönetimi ne yaptý peki? Eski genel baþkan yardýmcýsý hakkýnda soruþturma açtý. Medyada bu soruþturma haberini okuyunca þaþýrdým. Aksünger’in dediðinin aynýsýný bizzat Kýlýçdaroðlu söylememiþ miydi? CHP’nin diðer genel baþkan yardýmcýlarý ayný laflarý dememiþler miydi? 

Kýlýçdaroðlu bizzat Ahmet Hakan’ýn “Tarafsýz Bölgesi”nde þöyle demiþti: “Biz PYD’yi bir terör örgütü olarak görmüyoruz.” CNN Türk’ün arþivinde duruyor bu sözleri. Þu sözler de (mealen) Kýlýçdaroðlu’na ait: “PYD/YPG kendi topraklarýný korumak için ortaya çýkmýþ bir oluþumdur.” Þimdiki yardýmcýlarýndan biri, hadi adýný da söyleyeyim, Muharrem Erkek aynen þöyle diyordu yakýn bir tarihte: “Sýnýrýmýzda IÞÝD gibi terörist dinci bir örgüt olacaðýna laik/seküler bir yapý olsa daha güzel olmaz mý?” 

Laik ve seküler diyerek arka çýktýðý yapý, Suriye’nin PKK’sý olan PYD/YPG. Gene þimdiki yardýmcýlarýndan Ünal Çeviköz’ün “PYD siyasi parti, YPG askeri örgüt!” diyerek PYD’den CHP’nin sanki siyasi müttefiki imiþ gibi arkalayýcý bir dille sahiplenmesine ne demeli! Eski genel baþkan yardýmcýlarýndan Tanrýkulu’nun ayný mealdeki sahiplenici ve övücü sözlerini hatýrlatmama gerek yok sanýrým. Þaþýrdýðým husus þu: Ayný laflarý eden, yani PYD’yi terör örgütü olarak görmediðini söyleyen Kýlýçdaroðlu için hiçbir þey olmazken, genel baþkanýnýn dediðini diyen eski bir yardýmcý hakkýnda muhtemelen sonu ihraca varacak bir inceleme süreci nasýl baþlatýlabiliyor? Hakeza diðer CHP’li yetkililer için niye ayný iþlem yapýlmaz? 

Kýlýçdaroðlu CHP’si çok ilginç! Hem Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’yi operasyon dolayýsýyla suçlayan bildirisine karþý çýkýyor hem de o bildirideki argümanlarýn aynýsýyla Erdoðan hükümetine düþmanlýk yapmaya devam ediyor! Aksünger’i ihraç etmek kamuoyundan yükselen haklý bir tepkiyi bastýrmaya yönelik ilkesiz ve iki yüzlü bir politikadan öte bir anlam taþýmaz. Ýhraç edilecekse asýl Kemal Bey edilmeli. 

O ne diyorsa aynýsýný diyen yardýmcýlarý deðil!

 

Teröristbaþý ile görüþülür mü?

NATO üyesi olan Türkiye’nin kanýný akýtan, bu yüzden kýrmýzý bültenle aranan bir teröristbaþý ile NATO üyesi olan ABD’nin sanki meþru bir lidermiþ edasýyla görüþmesi, yetmezmiþ gibi ABD Baþkanýnýn o terör örgütünün askeri liderinden “Muhteþem biri!” diye övgüyle bahsetmesi hiçbir þekilde kabul edilemez. 

Hakeza Rusya’nýn Savunma Bakaný’nýn doðrudan o teröristbaþý ile görüntülü görüþmesi de... 

ABD ve Rusya sorunun çözümü için mutabakatlar çerçevesinde elbette görüþmeler yapacaklardýr. Bu görüþmeler ABD Baþkaný veya Rus Savunma Bakaný düzeyinde doðrudan ve alenen muhatap alýnarak yapýlamaz. Bunun anlamý farklý olurdu. Ülkelerin istihbarat örgütleri veya sahadaki elemanlar gizliden görüþürler ve mutabakatýn öngördüðü koþullarýn gerçekleþmesini saðlarlar. Baþka türlüsü terör örgütünü meþrulaþtýrmak anlamýna gelir. Dahasý terörle mücadele süreçlerini akamete uðratýr. 

Düþünün ki ikiz kuleleri vuran Taliban’ýn liderini Türkiye bu þekilde sahiplenmiþ olsaydý veya Rusya’ya karþý savaþan bir örgütün lideri doðrudan bu þekilde muhatap alýnmýþ olsaydý ABD ve Rusya’nýn tavrý/tepkisi ne olurdu? 

Bu tür yanlýþ politikalardan derhal vazgeçilmezse dostluk ve güven iliþkisi ciddi darbe alýr.